Iga Swiatek, cu un duel captivant, a capturat un alt trofeu de la French Open
Swiatek a fost atrasă într-un meci strâns cu Karolina Muchova și a ieșit cu al treilea campionat de simplu la Roland Garros în patru ani.
Iga Swiatek este din nou regina argilei.
Swiatek, numărul 1 mondial din Polonia, a învins-o pe Karolina Muchova din Republica Cehă pentru a câștiga sâmbătă campionatul de simplu feminin de la French Open.
Muchova, al cărei joc lin și atletic a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale sportului de ani de zile, s-a luptat devreme cu erorile, dar și-a găsit forma și i-a oferit lui Swiatek finala vieții ei, forțând-o să folosească fiecare parte din abordarea clinică și necruțătoare care a avut-o. a făcut-o cea mai bună jucătoare din lume – și apoi unii – timp de mai bine de un an.
Swiatek a supraviețuit lui Muchova, scor 6-2, 5-7, 6-4, într-o luptă uluitoare, sus-jos, care a întâlnit momentul uneia dintre cele mai grandioase etape din sport. Când al doilea serviciu al lui Muchova a căzut în plasă la primul punct de meci al lui Swiatek, Swiatek a scăpat racheta și și-a dus mâinile la ochi, în timp ce Muchova a ocolit plasa pentru o îmbrățișare bine meritată de felicitare.
Curând a apărut vederea din ce în ce mai familiară a lui Swiatek ieșind în tribune pentru o bătaie de sărbătoare cu echipa ei și câteva cuvinte liniștite cu psihologul ei sportiv, Daria Abramowicz, care a început să lucreze cu ea când era o adolescentă șubredă și a ajutat-o să devină un campion de oțel.
Swiatek a fost practic imbatabilă la Roland Garros din 2020. Odată cu victoria de sâmbătă, ea a cucerit al treilea titlu de la French Open în patru ani. Din 2019, recordul ei în turneul care se îndrepta spre finală a fost de 28-2, ceea ce poate să nu rivalizeze cu recordul de 112-3 al lui Rafael Nadal, dar îi dă timp. Swiatek tocmai a împlinit 22 de ani săptămâna trecută și a dat câteva indicii că va încetini.
În afară de bătălia ocazională cu psihicul ei, ea pare să se îmbunătățească în fiecare an, mai ales la French Open, un turneu pe care îl iubește mai mult decât oricare altul.
Pentru Muchova, finala a încheiat o revenire remarcabilă de acum un an, când s-a întors o gleznă într-un meci de simplu din turul al treilea de la Roland Garros și a fost nevoită să se retragă. Accidentarea a fost cea mai recentă dintr-o serie de afecțiuni care au împiedicat-o de mult să-și dea seama de potențialul pe care atât de mulți dintre antrenorii, jucătorii și experții jocului l-au văzut în ea de ani de zile.
Această pierdere a făcut-o să iasă din top 200, forțând-o să joace o serie de turnee mai mici pentru a-și recâștiga poziția. Ea a intrat în acest turneu pe locul 43 în lume, deși puțini în tenis credeau că sunt 42 de femei mai bune decât Muchova.
Dar să joci pentru prima dată într-o finală de Grand Slam este o provocare pentru orice jucător, mai ales împotriva celor mai buni din lume. Swiatek a trecut prin primele cinci meciuri ale turneului. Ea a câștigat patru din primele șase seturi fără să cedeze niciun joc. Apoi a pierdut doar șapte meciuri în următoarele două meciuri.
Beatriz Haddad Maia din Brazilia a făcut-o puțin confortabilă pe Swiatek în semifinală, împingând-o pe teren și în departajare în setul doi, dar a ajuns în finală cu toate motivele să creadă că va ridica trofeul la sfârșitul zilei.
Acea credință s-a întărit în primele minute ale meciului, deoarece fluiditatea și amestecul de putere și finețe cu care joacă Muchova în cele mai bune zile ale ei nu a fost de găsit nicăieri. Ea a împroșcat mingi lat și lung, a lovit lovituri ușoare în mijlocul fileului și i-a oferit lui Swiatek prea multe puncte libere.
Nu există un ceas care să regleze durata unui meci de tenis, dar o mare parte din sport se referă la controlul timpului, adică găsirea unei modalități de a face o adversară să se simtă grăbită, de parcă nu ar avea nicio șansă să ajungă la minge, în timp ce își dă seama. cum să-ți dai tot timpul din lume. De mai bine de un an asta a fost semnătura lui Swiatek și exact asta i-a făcut sâmbătă lui Muchova.
A fost o perioadă în urmă cu doi ani când ea a fost printre cele mai creative jucătoare din lume. Jocul ei includea backhands ghemuit și un repertoriu de forehands cu șase tipuri diferite de rotire. Totul a avut un talent artistic, dar ea nu a câștigat atât de mult.
Acum, Swiatek nu acumulează puncte câștigătoare la fel de mult pe cât le profită, mergând după câștigători cu forehandul ei mare și rulant cu prima ocazie. Cu cât este mai scurtă ideea, cu atât trebuie să se gândească mai puțin.
Ea nu își uşurează niciodată drumul într-un meci. Ea caută să domine de la început. Când se termină un punct, ea se grăbește să înceapă următorul ca și cum s-ar grăbi să prindă un tren, aruncând seturi și meciuri de parcă ar avea bilete la un concert Taylor Swift.
Pentru ca Muchova să aibă o șansă, va trebui să controleze ceasul prin extinderea punctelor și să găsească suficient timp pentru a se simți confortabil pe cea mai mare scenă a carierei ei.
Swiatek a avut primul break din serviciul lui Muchova și a avut conducerea după doar șapte minute. Ea a condus cu 6-2, 3-0 după o oră, în timp ce Muchova încă încerca să-și găsească locul.
Și apoi a făcut-o. Lovitură cu lovitură, punct cu punct, joc cu joc, a făcut-o. Mișcările au devenit clare și precise, punctele s-au întins, ea a alunecat în fotografiile ei atât de grațios în momente încât părea că dansează. Volurile ei au usturat în timp ce mulțimea aglomerată de peste 15.000 de fani i-a scandat numele, îndemnând-o să continue.
Swiatek s-a clătinat și, pe măsură ce meciul s-a mutat la marcajul celor două ore, totul a fost chiar la un set fiecare. Două minute mai târziu, Muchova a spart serviciul lui Swiatek pentru a treia oară consecutivă și a avut primul avantaj al zilei.
Muchova și Swiatek nu mai jucaseră un meci competitiv din 2019, înainte ca niciunul dintre ei să se stabilească în fruntea jocului. Dar s-au exersat de multe ori de atunci, iar Swiatek s-a bucurat de talentele lui Muchova.
„O atingere grozavă”, a spus Swiatek despre concurenta ei. „De asemenea, poate accelera jocul. Se joacă cu genul ăsta de libertate, nu știu, în mișcările ei. Și are o tehnică grozavă.”
Totul a fost acolo sâmbătă, pe una dintre cele mai mari etape ale sportului, într-una dintre marile finale de Grand Slam din amintirea recentă. Swiatek, care sprintase la un avans aparent de netrecut, s-a clătinat când Muchova și-a găsit forma, apoi s-a luptat dintr-o scădere a serviciului de două ori în setul decisiv și a găsit răspunsurile și loviturile de care avea nevoie.
Swiatek nu a pierdut niciodată o finală de Grand Slam și a câștigat toate acele meciuri în seturi consecutive. Una dintre puținele întrebări persistente a fost cum ar răspunde ea dacă ar fi împinsă în creuzetul unui al treilea set cu totul pe linie.
La început, nu arăta bine. Ea a făcut dublă greșeală pentru a-i oferi lui Muchova încă o pauză de servire pentru a începe setul decisiv și a părut terminată în timp ce Muchova a ajuns la un avantaj de 2-0.
Mary Carillo, comentatoarea de tenis de multă vreme, îi place să împartă jucătorii în două grupe – cei care au colți și cei care nu au, cei care nu doar câștigă din față, ci se bucură de șansa de a se certa și de a lupta până la mingea finală și cei care care o împachetează.
Muchova și-a arătat colții în semifinală și în revenirea ei sâmbătă. Acum a venit rândul lui Swiatek. Ea a câștigat 12 din următoarele 14 puncte pentru a relua conducerea doar pentru a vedea Muchova mușcând încă o dată, transformând al treilea set într-un roller coaster.
Ea a încărcat înainte în spatele mingilor adânci care l-au avut pe Swiatek în fugă și a terminat puncte cu atingere sau o explozie sau o glisare de linie, ținându-și propriul serviciu și rupând-o pe Swiatek pentru un avantaj de 4-3. A durat șapte minute, până când o lovitură nepotrivită s-a instalat în fundul fileului și Swiatek a fost încă o dată și a auzit scandările asurzitoare ale numelui ei în ritmul unei tobe de bas.
„A fost atât de aproape, dar totuși atât de departe, dar asta se întâmplă atunci când joci unul dintre cei mai buni”, a spus Muchova în timp ce ținea platoul pe locul doi de argint.
Cu Muchova slujind pentru a rămâne în meci, Swiatek a țintit fără probleme la întoarcerea ei la picioarele lui Muchova și și-a țintit ținte, punându-l pe Muchova pe călcâie și într-o gaură rapidă. Punctul de meci dublu a sosit când Muchova a tras un forehand lat. Cu o dublă greșeală a lui Muchova, Swiatek a avut coroana ei, regina zgurului pentru încă un an.
„Îmi pare rău că sunt atât de dificil”, a spus ea echipei sale în timpul ceremoniei de premiere.
Patru finale de Grand Slam. Patru trofee de campionat. Topuri din lume. Swiatek nu pare deloc atât de dificil.
Matthew Futterman este un jurnalist sportiv veteran și autorul a două cărți, „Running to the Edge: A Band of Misfits and the Guru Who A Unlocked the Secrets of Speed” și „Players: How sports Became a Business”. @mattfutterman