WASHINGTON (TND) — Potrivit unui nou studiu, o substanță chimică care se formează atunci când oamenii digeră un anumit tip de îndulcitor „folosit pe scară largă” este „genotoxică”, adică dăunează ADN-ului.
Se spune că această substanță chimică se găsește și în îndulcitor însuși în urme, iar cercetătorii susțin că „descoperirea ridică întrebări despre modul în care îndulcitorul poate contribui la problemele de sănătate”.
Universitatea de Stat din Carolina de Nord a împărtășit concluziile noului său studiu într-un comunicat de presă. Denumește „sucraloza”, despre care se spune că este cel mai utilizat îndulcitor artificial în Statele Unite, drept „problemă”.
Lucrările anterioare ale echipei de cercetare a noului studiu „au stabilit că mai mulți compuși solubili în grăsimi sunt produși în intestin după ingestia de sucraloză”, potrivit comunicatului de presă al NC State, adăugând că „unul dintre acești compuși este sucraloza-6-acetat”.
Noua lucrare „stabilește acum că sucraloza-6-acetatul este genotoxic”, potrivit Susan Schiffman, autor corespondent al studiului și profesor adjunct în departamentul comun de inginerie biomedicală de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill. , care este citat în comunicat.
De asemenea, am constatat că urme de sucraloză-6-acetat pot fi găsite în sucraloza disponibilă, chiar înainte de a fi consumată și metabolizată”, a adăugat Schiffman.
Pentru a pune acest lucru în context, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară are un prag de îngrijorare toxicologică pentru toate substanțele genotoxice de 0,15 micrograme de persoană pe zi”, explică Schiffman. „Lucrările noastre sugerează că urmele de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură zilnică îndulcită cu sucraloză depășesc acest prag. Și asta nici măcar nu ține cont de cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă ca metaboliți după ce oamenii consumă sucraloză.”
Potrivit NC State, cercetătorii din studiu au efectuat o serie de experimente în care au expus celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat și au monitorizat pentru „markeri ai genotoxicității”.
Schiffman spune că „pe scurt”, echipa de cercetare „a descoperit că sucraloza-6-acetatul este genotoxic și că a spart efectiv ADN-ul în celulele care au fost expuse la substanța chimică”.
Țesuturile intestinale umane au fost, de asemenea, expuse la sucraloză-6-acetat ca parte a studiului, potrivit comunicatului de presă.
Alte studii au descoperit că sucraloza poate afecta negativ sănătatea intestinului, așa că am vrut să vedem ce s-ar putea întâmpla acolo”, spune Schiffman. „Când am expus sucraloză și sucraloză-6-acetat la țesuturile epiteliale intestinale – țesutul care căptușește peretele intestinal – am descoperit că ambele substanțe chimice provoacă „intestin permeabil”.
Practic, fac peretele intestinului mai permeabil. Substanțele chimice dăunează „joncțiunilor strânse” sau interfețelor, unde celulele din peretele intestinal se conectează între ele”, explică Schiffman. „Un intestin permeabil este problematic, deoarece înseamnă că lucrurile care ar fi în mod normal eliminate din organism prin fecale. în schimb, se scurg din intestin și sunt absorbite în fluxul sanguin.”
„Activitatea genetică” a celulelor intestinale expuse la sucraloză-6-acetat a fost, de asemenea, examinată în timpul studiului, iar Schiffman spune că acele celule „au avut o activitate crescută în genele legate de stresul oxidativ, inflamație și carcinogenitate”.
Acest lucru ridică o serie de preocupări cu privire la efectele potențiale asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi”, spune Schiffman. „Este timpul să revizuim siguranța și starea de reglementare a sucralozei, deoarece dovezile sunt în creștere că aceasta prezintă riscuri semnificative. Dacă nu altceva, îi încurajez pe oameni să evite produsele care conțin sucraloză. Este ceva ce nu ar trebui să mănânci.”
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat recent un nou set de linii directoare la începutul lunii mai îndemnând oamenii să nu folosească îndulcitori fără zahăr (NSS) „pentru a controla greutatea corporală sau pentru a reduce riscul de boli netransmisibile (BNT).
Sucraloza este numită ca NSS comun de către OMS în lansarea noilor ghiduri.
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat sucraloza pentru utilizare în 15 categorii de alimente în 1998 și apoi, un an mai târziu, a aprobat îndulcitorul artificial ca îndulcitor de uz general.
Potrivit Healthline.com, „Splenda” este „cel mai comun produs pe bază de sucraloză”. Producătorii Splenda, furnizorul britanic de alimente Tate & Lyle PLC, spun pe site-ul lor că „Splenda Sucralose este un partener de încredere într-o gamă largă de produse”.
Gustul asemănător zahărului îl face ideal pentru producători, care doresc să creeze produse cu conținut scăzut de calorii, care să atragă consumatorii”, spune Tate & Lyle PLC în secțiunea „Introducere în sucraloză”. „Tate & Lyle este singurul producător de SPLENDA Sucraloză, un îndulcitor fără calorii inventat acum peste 40 de ani. O parte din portofoliul nostru unic de soluții alimentare și băuturi SPLENDA Sucraloza oferă dulceață, stabilitate și versatilitate asemănătoare zahărului.”
Studiul NC State denumește direct marca în comunicatul său de presă, spunând că sucraloza este „un îndulcitor artificial utilizat pe scară largă, vândut sub numele comercial Splenda”.
Sucraloza a fost vândută și sub alte nume de marcă, cum ar fi Cukren, Zerocal, Nevella, Canderel Yellow și SucraPlus, potrivit The Washington Post.
National Desk a contactat Tate & Lyle PLC pentru a solicita comentarii, dar încă nu a primit răspuns. Dacă se primește un comentariu, acesta va fi adăugat la acest articol.