Prima apariție cunoscută a unei „nașteri virgină” de către un crocodil a fost documentată de oamenii de știință, potrivit unui studiu publicat de Wednesday Biology Letters, un jurnal evaluat de colegi.
În 2018, femela de crocodil în vârstă de 18 ani a depus 14 ouă în închiderea sa, „un fenomen neobișnuit în rândul reptilelor captive”, a informat Reuters.
Ceea ce este mai interesant, este că, după trei luni de incubație, unul dintre ouă conținea „un pui de crocodil născut mort”, a transmis sursa de știri.
Aligator uriaș cu 3 picioare, care cântărește 1,2 mii de lire sterline, s-a zbătut în cartierul Texas
Oamenii de știință au studiat apoi structura genetică a fătului de crocodil, potrivit Reuters.
„Au găsit secvențe de ADN care arată că este un rezultat al partenogenezei facultative (FP) sau al reproducerii fără contribuția genetică a bărbaților”, a scris Reuters.
Fenomenele din jurul FP, care este adesea denumită „naștere virgină”, au fost înregistrate la alte reptile, cum ar fi șerpi, șopârle, rechini și chiar păsări, potrivit Biology Letters.
Acesta este primul exemplu cunoscut și documentat de FP asociat cu un crocodil.
Aligator uriaș care înotează în océanul ALABAMA ȘOCĂ GASOATORII PE PLAJ: „NICIODATĂ ÎNCĂRCAȚI SAU ȘUITIT”
Definiția științifică a partenogenezei facultative este „capacitatea speciilor care se reproduc sexual de a produce uneori descendenți asexuat”, a scris Current Biology, o revistă științifică bisăptămânală revizuită de colegi, în 2015.
Femela de crocodil (nu este ilustrată mai sus) a depus 14 ouă în 2018, după ce a petrecut 16 ani în izolare – unul dintre ouă avea în interior un pui de crocodil mort-născut. (iStock)
Aceasta înseamnă că ovulul feminin se poate dezvolta într-un făt fără fertilizarea unui spermatozoid masculin.
„În realizarea unui ovul, o celulă precursoare se împarte în patru celule: una devine ovul și păstrează structurile celulare cheie și citoplasma asemănătoare gelului, în timp ce celelalte dețin material genetic suplimentar”, a raportat Reuters.
„Atunci, una dintre aceste celule acționează în esență ca o celulă de spermatozoizi și fuzionează cu ovulul pentru a deveni „fertilizat””, a continuat sursa de știri.
CLICK AICI PENTRU A ÎNSCRIEȚI LA NEWSLETTERUL NOSTRU DE LIFESTYLE
Crocodilul american este pe lista roșie pentru Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, listând specia de crocodil drept „vulnerabilă”.
😁 Smilosuchus arată ca un enorm crocodil triasic 🐊, dar era de fapt un fitosaur — un tip complet diferit de reptilă.
Când grupurile neînrudite dezvoltă în mod independent caracteristici similare, oamenii de știință o numesc „evoluție convergentă ➡️⬅️ 🧬”. #DeepTime #FossilFriday pic.twitter.com/pdq2d7jiKy
– Smithsonian NMNH (@NMNH) 17 iulie 2020
O ipoteză găsită în Biology Letters a afirmat că „FP poate fi mai frecventă în rândul speciilor pe cale de dispariție”, a raportat Reuters.
Oamenii de știință care lucrează la studiu cred că noile fenomene înregistrate care înconjoară „nașterea virgină” reptiliană ar putea duce la mai multe informații cu privire la strămoșii reptilei care datează din perioada triasică sau chiar permiană.
CLICK AICI PENTRU A OBȚINE APLICAȚIA FOX NEWS
„Această descoperire oferă perspective tentante asupra posibilelor capacități de reproducere ale rudelor arhosauriene dispărute ale crocodilienilor și păsărilor, în special membrii Pterosauria și Dinozauria”, se arată în studiu.
Fox News Digital a contactat Parque Reptilandia, o atracție turistică de reptile din Costa Rica, pentru comentarii.
Sydney Borchers este asistent de producție pentru stilul de viață la Fox News Digital.