WCând alarmele raidului aerian se declanșează în jurul orei 3 dimineața, primele lucruri pe care le fac kyvienii epuizați este să-și caute telefoanele mobile, să verifice știrile, să trimită mesaje familiei și prietenilor – și să înceapă să asculte exploziile care vor urma aproape sigur.
„Te trezești, mergi într-un spațiu sigur, poate un adăpost, ținând telefonul în mână. Nu poți lucra, nu poți citi; stai si te uiti in jur si astepti. În cel mai rău caz, auzi un zgomot distinctiv, poate ca o motocicletă în trecere”, a spus Kira Rudik, deputat ucrainean și lider al partidului liberal Holos.
„Așteptați să vedeți dacă zgomotul se apropie sau se îndepărtează. Aștepți să vezi dacă la sfârșitul zgomotului va fi o explozie – sau nimic. Și dacă există o explozie, spuneți rahat, încercați să aflați unde este, în cazul în care cineva pe care îl cunoașteți este aproape”, a continuat ea.
După retragerea Rusiei de la granițele capitalei în primele săptămâni de război, centrul Kievului s-a simțit rareori amenințat de bombardamente – până în ultima lună. În timpul iernii au avut loc atacuri asupra rețelelor de energie și utilități ale orașului, mai ales în locații industriale, dar acum loviturile cu rachete și drone aterizează pe sau în apropierea caselor.
Numai în această săptămână au fost șase nopți consecutive și o zi de bombardamente. Sirenele de raid aerian, ignorate cândva, parțial pentru că s-au stins tot timpul, acum aduc o teamă reală, cu excepția cazului în care o persoană a reușit să doarmă prin ele. În cele din urmă, va fi anunțat un acord clar, care confirmă sfârșitul pericolului, de obicei la două ore după începerea raidului.
Aproape toate – mai mult de 90% – dintre rachete și drone sunt blocate de apărarea antiaeriană a Ucrainei, condusă de sistemul Patriot fabricat de SUA, pe care rușii sunt disperați să-l elimine. Dar chiar și așa, căderea resturilor poate fi mortală, așa cum sa dovedit în orele mici ale zilei de joi, când trei persoane, inclusiv un copil de nouă ani, au fost ucise în suburbia de nord-est a orașului Desnyanskyi.
În acea noapte, Maria Hlazunova, 31 de ani, manager de comunicare la Arhiva de Război din Ucraina, era din nou trează. „Am fost atât de îngrijorat când am aflat unde a aterizat racheta, așa cum era în districtul în care se află familia mea. L-am sunat imediat pe fratele meu, și el era treaz și mi-a spus, așa cum o face toată lumea din Kiev, care este în siguranță: „Oh, sunt bine”.
În unele cazuri, este puțin timp pentru pregătire. În timp ce dronele Shaheed de fabricație iraniană emit un sunet distinctiv de motocicletă sau de mașină de tuns iarba – distribuit pe scară largă pe WhatsApp – rachetele balistice Iskander care au lovit Kievul sunt atât de rapide încât ar putea exista doar cinci minute de avertizare odată ce intră în spațiul aerian al Ucrainei din Belarus.
Cei trei care au murit joi așteptau în fața unui adăpost anti-bombă nedeschis, provocând recriminări între președintele Volodymyr Zelenskiy și primarul orașului, Vitali Klitschko. Zelenskii l-a acuzat pe Klitschko de neglijență, în timp ce primarul s-a plâns că adăposturile anti-bombă erau subfinanțate. Dar viteza cu care a aterizat fragmentul de rachetă a surprins și oamenii prin surprindere.
Majoritatea oamenilor nu se bazează pe adăposturi anti-bombe și au propriile lor strategii, cum ar fi teoria „doi pereți”, în care o persoană se ascunde în centrul unei clădiri cu o pereche de pereți între ei și lumea exterioară. Pentru Rudik, familia folosește dulapul cu mătură de sub scări; pentru Hlazunova, este pe coridor, unde încearcă să-și calmeze pisicile.
Numărul victimelor a fost scăzut, având în vedere intensitatea bombardamentelor – nimeni nu a fost raportat rănit vineri seara, de exemplu – dar Hlazunova spune că rutina de a fi trezit „la 3 dimineața, plus sau minus o oră” vine exact în momentul în care majoritatea oamenilor speră să aibă un somn adânc. .
„Cred că vizează o formă de teroare psihologică prin epuizare”, spune ea, deși, în afară de oboseală, aceasta nu are niciun efect semnificativ asupra sprijinului Kyvianilor pentru război. Întâlnirile de dimineață sunt în mod obișnuit împinse după-amiaza, deoarece oamenii speră, dar adesea nu reușesc, să doarmă suplimentar.
Ne odihnindu-se suficient, oamenii devin morocănos. Rudik povestește că a intrat într-o dispută cu un alt șofer peste un loc de parcare. S-au schimbat cuvinte încrucișate, apoi fiecare șofer a coborât, dar situația s-a dezamorsat brusc când celălalt i-a spus: „’Probabil că nu am dormit suficient, nu; ar trebui doar să plecăm”. Avea dreptate și tocmai ne-am întors în mașini.”
Umorul ajută. Ucrainenii nu pot rezista unui meme online, împărtășindu-le rapid pentru a menține moralul. Hlazunova transmite o imagine a unei pisici cu aspect trist, înconjurată de cuvintele: „Sunt atât de mândru de mine. Am dormit 8 ore. Mi-a luat 3 zile, dar tot.” Între timp, Rudik a postat pe Twitter propria ei poză de pisică morocănoasă.
Pisica tabby, numită Chloe, a fost fotografiată înfășată într-o pătură roz într-un metrou din Kiev, arătând regal iritată. „În caz că vă întrebați, sirenele raidului aerian sunt aprinse”, a scris parlamentarul, înainte de a se concentra asupra pisicii: „Așa ne simțim cu toții”.