De James Waterhouse în Kherson și Thomas Mackintosh în Londra
stirile BBC
Mii de persoane fug din zonele din sudul Ucrainei după ce o explozie majoră a unui baraj, declanșând inundații uriașe și declanșând un dezastru umanitar.
Apa continuă să curgă pe râul Nipro, care împarte teritoriul controlat de Rusia și Ucraina.
Oficialii spun că 30 de orașe și sate de-a lungul râului au fost inundate și aproape 2.000 de case au fost scufundate în principalul oraș Herson.
Atât Ucraina, cât și Rusia se învinuiesc reciproc pentru sabotarea barajului Kakhovka.
BBC nu a putut verifica afirmațiile din nicio parte.
Marți dimineața devreme, barajul din Nova Kakhovka, controlat de ruși, a fost spart, ceea ce a dus la evacuări în masă, pe măsură ce nivelul apei în aval a crescut rapid.
O femeie, care a sosit la Herson cu o barcă de salvare din partea de est a râului ocupată de ruși, a explicat cât de repede a escaladat situația după ce a auzit despre dezastru marți dimineața.
„Am reușit să ne adunăm lucrurile, dar apa a continuat să crească. În acel moment găteam hrișcă și picioarele mele erau deja sub apă. A început să inunde foarte repede”, a declarat Kateryna Krupych, în vârstă de 40 de ani, pentru BBC.
„Se pare că am trăit o viață întreagă într-o singură zi.”
Ministrul de Interne Ihor Klymenko a declarat că ucrainenii elaborează un plan pentru a ajuta oamenii de pe ambele maluri ale râului Nipro.
„Salvăm pe toți cei din dreapta [Ukrainian-controlled] banca și dezvoltarea unui plan pentru a ajuta oamenii de pe [Russian-held] Banca stanga.”
Din cele 30 de orașe și sate inundate, 20 se află pe pământ ucrainean și 10 pe teritoriul ocupat de ruși, a spus el.
Domnul Klymenko i-a acuzat și pe ruși că îi lasă pe „oameni să se descurce singuri”.
Creșterea nivelului apei este de așteptat să atingă vârful în Herson miercuri seara, dar oficialii se tem de un impact catastrofal asupra agriculturii, deoarece vastul rezervor Kakhovka se varsă în Marea Neagră.
Guvernatorul regional al Hersonului, Oleksandr Prokudin, a declarat că 1.700 de persoane au fost evacuate până acum, în timp ce oficialii instalați de Kremlin de cealaltă parte a râului spun că 1.200 de persoane au fost duse în siguranță.
Oficialii spun că peste 40.000 de oameni – 17.000 pe teritoriul deținut de Ucraina la vest de Nipro și 25.000 în estul ocupat de ruși – trebuie să plece.
Damian Rance de la Unicef a declarat că organizația de caritate a văzut case complet distruse, deoarece preocupările continuă să persistă în jurul rezidenților prinși în capcană.
„Apa sigură a fost afectată în multe dintre aceste locații, deoarece alimentarea cu apă provenea în mod evident din rezervorul de acolo, la fel ca și sursele de energie electrică care au fost întrerupte”.
Președintele Volodymyr Zelensky a declarat mai devreme miercuri că sute de mii de oameni din regiunea Herson nu au apă potabilă.
Ambele părți se învinuiesc reciproc pentru distrugerea barajului. Ucraina spune că a fost exploatată de forțele ruse și acuză Rusia că nu face nimic pentru a ajuta oamenii din zonele inundate de pe malul de est al râului ocupat de ruși.
Rusia spune că pagubele au fost cauzate de bombardamentele ucrainene, iar președintele Vladimir Putin a fost „un act barbar” într-un apel telefonic cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan.
Aceasta este doar cea mai recentă dificultate pentru a lovi orașul Herson. A fost ocupată de forțele ruse la scurt timp după începutul războiului anul trecut, dar eliberată de Ucraina în noiembrie. De atunci orașul a fost bombardat cu bombardamente.
Viktoriia Yeremenko, în vârstă de 57 de ani, a declarat pentru BBC că casa ei a fost distrusă în februarie și s-a mutat în apartamentul fiului ei, care acum a fost inundat.
„Am reușit să ieșim”, a spus ea. „A fost panică, a trebuit să plecăm repede și să luăm câinii. Și fratele meu este pe jumătate paralizat.”
În ultimii ani, barajul Kakhovka a devenit un simbol al pârghiei între Kiev și Moscova.
Când Rusia a anexat Crimeea pentru prima dată în 2014, autoritățile ucrainene au închis-o și au tăiat peninsula de la o sursă majoră de apă.
Apoi, anul trecut, forțele ruse invadatoare au fost acuzate de Ucraina că au plantat barajul cu explozibili, ceea ce Kremlinul a negat.