Armata ucraineană a susținut că câștigă teren luni de-a lungul unui front larg din zona Bakhmut, „epiccentrul” ostilităților, pe fondul pretențiilor rusești că mult așteptata contraofensivă a Ucrainei ar putea fi în desfășurare.
„Avem succes, ocupăm înălțimile dominante” din jurul lui Bakhmut, a spus ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar pe Telegram. „Inamicul este în defensivă. Vrea să-și mențină poziția.”
Oficialii ucraineni au spus că nu vor anunța oficial începutul contraofensivei, dar Ministerul rus al Apărării a susținut luni că forțele ucrainene au început o „ofensivă la scară largă pe cinci sectoare ale frontului din zona de sud a Donețk”. Bakhmut este în regiune.
Evgheni Prigojin, ai cărui mercenari Wagner au fost creditați că au pus mâna pe Bakhmut după luni de luptă, a spus cuvinte dure pentru trupele regulate ruse desemnate să dețină zona. El a spus că o așezare din apropiere a căzut și trupele își abandonau posturile.
Bloggerul militar pro-rus Semen Pegov, cunoscut sub numele de WarGonzo, a scris că „știrile din prima linie… devin mai alarmante cu fiecare oră”. Pegov a adăugat că „Forțele Armate ale Ucrainei, spre deosebire de ieri, funcționează mult mai armonios și mai organizat”.
Alexandru Khodakovski, adjunctul șefului gărzii naționale ruse din autoproclamata Republică Populară Donețk, a avertizat că „inamicul a reușit să ne pună într-o poziție dificilă”.
Evoluții:
◾ Vladimir Rogov, un oficial rus din provincia Zaporizhzhia parțial ocupată a Ucrainei, a declarat luni că luptele au fost reluate la granița sa cu regiunea de est Donețk, după ce apărarea rusă a înfrânt un avans ucrainean în ziua precedentă.
◾ Zaporizhzhia și Donețk sunt două dintre cele patru provincii pe care președintele Vladimir Putin le-a revendicat ca fiind teritoriu rus în toamna trecută. Rusia ocupă o mare parte din ambele provincii.
Cum ar arăta o contraofensivă ucraineană?
Ucraina a dezvăluit foarte puține despre cum și când intenționează să recucerească teritoriul revendicat de ruși de la începutul războiului, trăind după motto-ul că „planifică iubește tăcerea”.
Analiștii cred în general că liderii militari ucraineni urmăresc să ajungă la coasta Mării Azov și să taie așa-numitul coridor terestre pe care Rusia l-a stabilit în estul și sudul Ucrainei până la Peninsula Crimeea, pe care Kremlinul a anexat-o ilegal în 2014 și îl folosește ca un centru militar cheie. .
Generalul britanic în retragere Richard Barrons a declarat pentru Associated Press că contraofensiva nu se va limita la operațiuni militare, ci va include și politică, diplomație, informații și război cibernetic. Și el a menționat că faza preliminară a campaniei a început clar.
„Accentul se va pune pe tancuri, artilerie și infanterie – acesta este vârful cel mai vizibil al suliței”, a spus Barrons.
Maliar, printre cei mai vocali oficiali ucraineni, a spus că nu a făcut distincții între fazele războiului, dar a recunoscut că forțele țării „în unele zone… trec la operațiuni ofensive”.
Șapte ruși sancționați pentru tentativa de destabilizare a Republicii Moldova
Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei SUA a desemnat luni pentru sancțiuni șapte membri ai unui grup de informații rusesc pentru rolul lor în campania de destabilizare a Rusiei în Moldova. Părțile sancționate fac parte dintr-o mare operațiune de informare globală legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările limitrofe cu Ucraina, inclusiv Moldova, țările balcanice, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite.
„Acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din țările democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații”, a declarat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.
Contribuție: The Associated Press
SMS Facebook Stare de nervozitate E-mail