În Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean, salvatorii scot victime din dărâmături după ultima grevă a Rusiei.
Forțele ruse au lovit un depozit și o clădire de apartamente în centrul Ucrainei, ucigând 11 persoane și rănind 28 într-un oraș siderurgic și minier care se confrunta deja cu consecințele dezastrului barajului Kakhovka.
Locuitorii orașului, Kryvyi Rih, orașul natal al președintelui Volodymyr Zelensky al Ucrainei, au descris o luptă la primele ore ale dimineții, în timp ce auzeau fluieraturile rachetelor care se aruncau, cel mai recent dintr-un șir de atacuri cu rachete și drone care au chinuit zonele civile.
Videoclipul împărtășit de domnul Zelensky arăta incendii aprinse de la ferestrele explodate ale blocului de apartamente cu cinci etaje care a fost lovit și obuzele mașinilor arse întinzându-se în fața acestuia. „Ucigașii ruși își continuă războiul împotriva clădirilor rezidențiale, a orașelor obișnuite și a oamenilor”, a spus el într-o postare pe Twitter.
Salvatorii au căutat cadavre în moloz, înainte de a pune capăt operațiunilor de salvare după-amiază. Miercuri urma să aibă loc o zi de doliu, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației orașului.
Rusia și-a intensificat campania de atacuri asupra orașelor ucrainene în mai, vizând capitala, Kiev, în multe nopți. Forțele ruse au folosit o combinație de arme, inclusiv drone și unele dintre cele mai sofisticate rachete convenționale din arsenalul lor, pentru a viza orașul și alte zone, creând haos și panică chiar și în rândul unor locuitori care s-au obișnuit cu atacurile de la începutul războiului. invazie pe scară largă în februarie 2022.
În Kryvyi Rih, locuitorii și vecinii blocului de apartamente distrus – fațada sa tăiată și balcoanele înclinate – au evaluat daunele și au descris graba de a găsi siguranță.
„Puteți vedea: toate ferestrele sunt sparte, e o crăpătură în perete și acum este tremurător”, a spus Alexandra, în vârstă de 28 de ani, care locuiește cu bunica ei lângă blocul care a fost lovit direct. Ca și alții intervievați la locul dezastrului, ea a cerut să fie publicat doar prenumele ei din motive de securitate.
Ea și alții au descris o scenă haotică în timp ce rachetele zburau. „Am auzit acest sunet și am sărit din pat și tot ce am putut face este să mă rog ca racheta să nu lovească pe a noastră”, a spus Ludmila, o pensionară de 55 de ani, care locuiește în apropiere. „M-am uitat pe fereastră și am văzut cum traversa cerul cu un fluier atât de oribil.”
Ucraina a devenit abil să se apere de atacurile aeriene rusești, dar câțiva încă trec și resturile de la unele rachete și drone interceptate au ucis și rănit oameni în toată țara de la începutul lunii mai.
Marți mai devreme, sirenele de raid aerian i-au avertizat pe locuitorii din Kiev și Harkov să se adăpostească. La Harkov, o clădire și un depozit au fost lovite, potrivit primarului, Ihor Terekhov, deși nu pare să existe victime.
Statul Major al Ucrainei a declarat pe pagina sa de Facebook că apărarea antiaeriană a distrus 10 din 14 rachete de croazieră și a doborât una dintre cele patru drone Shahed de fabricație iraniană folosite în atacul de noapte al Rusiei. Atacul a făcut parte din eforturile Rusiei de a „epuiza” apărarea antiaeriană a Ucrainei, a declarat Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene.
Kryvyi Rih, la aproximativ 100 de mile de linia frontului în estul Ucrainei, a fost rănit de distrugerea săptămâna trecută a barajului Kakhovka, care a creat un rezervor masiv care aproviziona orașul cu apă. Luni, autoritățile locale au ordonat locuitorilor să consume mai puțină apă din cauza scăderii rezervelor.
Dzvinka Pinchuk a contribuit la raportare.
Rușii deschid un contraatac într-un sat din sud pe care Ucraina a spus că l-a recucerit.
ZAPORIZHZHIA, Ucraina — După o săptămână de cedare a terenului armatei ucrainene în faza de început a contraofensivei de la Kiev, forțele ruse au ripostat marți într-o zonă în care Ucraina anunțase anterior că a reluat mai multe sate.
Rușii au atacat cu baraje aviatice și de artilerie, a declarat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Un sat din centrul luptei, Makarivka, a fost redus în ruine pe parcursul zilei.
Atacul rusesc a survenit după ce furtunile au cuprins sudul Ucrainei, tulburând terenul și complicând operațiunile ambelor armate. Ucraina se află în primele etape ale unei operațiuni de contraofensivă pentru revendicarea teritoriului confiscat de Rusia în sudul țării.
După ce a anunțat că a recucerit o serie de sate agricole în weekend, armata ucraineană a declarat că a obținut doar câștiguri minime marți, în timp ce forțele sale au continuat să cerceteze apărarea rusă și să respingă atacul rusesc asupra satului Makarivka.
Ucraina a avansat în cel puțin două locații din sudul Ucrainei, dar nu există indicii că ar fi încălcat densa apărare rusă, care include câmpuri de mine, tranșee pentru infanterie și bariere de beton pentru oprirea tancurilor.
Pe măsură ce trupele ucrainene avansează, își părăsesc propriile tranșee defensive și se îndepărtează de protecția sistemelor de apărare aeriană. În timp ce rachetele antiaeriene cu umăr pot fi aduse rapid la noua poziție, trupele ucrainene nu pot deplasa cu ușurință sisteme mai sofisticate, montate pe vehicule, pentru a nu fi puse în pericol de artileria rusă. Asta lasă trupele care avansează mai deschise atacurilor aeriene rusești, așa cum sugerează contraatacul rus de la Makarivka.
Luptele lente au fost în concordanță cu ceea ce analiștii militari au sugerat că ar trebui să se aștepte la începutul contraofensivei Ucrainei. În timp ce Ucraina caută un loc în care să pătrundă pe terenul ocupat de ruși din sud-est, încă nu a angajat cea mai mare parte a forțelor pe care aliații occidentali le-au antrenat și echipat pentru contraofensivă.
Rusia a construit mai multe linii de fortificații pe câmpiile unde Ucraina atacă și a minat puternic pământul pentru a încetini tancurile și vehiculele blindate ale Ucrainei.
Cel puțin opt vehicule de luptă Bradley de fabricație americană au fost abandonate de trupele ucrainene sau distruse în primele zile ale contraofensivei, pe baza videoclipurilor și fotografiilor postate de bloggerii ruși pro-război și verificate de The New York Times.
Un purtător de cuvânt al Statului Major al armatei ucrainene, Andriy Kovalev, a declarat marți într-o știre de televiziune că forțele ucrainene au avansat cu aproximativ 500 până la 1.000 de metri în unele locații din sud, deși nu a precizat unde.
Un purtător de cuvânt al armatei din sud, Valeriy Shershen, a postat pe Facebook un cont despre atacul rusesc asupra Makarivka.
După ce trupele ucrainene s-au mutat în sat, a spus el, Rusia a contraatacat cu aviația și a încercat să tragă un baraj cu una dintre cele mai puternice arme convenționale ale Rusiei, un vehicul pe șenile poreclit Sunstroke, care trage rachete termobarice care detonează cu o forță extraordinară. Nu era clar dacă arma a fost trasă sau doar adusă în poziție pentru a face acest lucru.
Domnul Shershen a spus că marinarii ucraineni încă rezistă în sat marți după-amiază.
Vladimir Rogov, un oficial numit de rusi în sudul Ucrainei, a declarat marți în aplicația Telegram că elicopterele rusești au vizat soldați ucraineni în aceeași zonă, lângă orașul Velyka Novosilka, din regiunea Donețk, unde Ucraina a început să atace săptămâna trecută. .
„Au început contraatacurile noastre nocturne”, a scris domnul Rogov.
Bloggerii ruși pro-război, care oferă adesea relatări despre lupte mai repede decât anunțurile oficiale ale Rusiei, au mai spus luni că Rusia a lansat contraatacuri în aceeași zonă.
Maria Varenikova a contribuit la raportare.
Organismul de pază atomic al ONU spune că va trece prima linie pentru a verifica siguranța centralei nucleare ucrainene.
KYIV, Ucraina — Liderul organului de pază atomic al Națiunilor Unite a declarat marți că va face o călătorie riscantă peste linia frontului pentru a investiga condițiile de la centrala nucleară Zaporizhzhia, unde distrugerea unui baraj din apropiere a compromis o sursă cheie de apă pentru să-și răcească reactoarele.
După întâlnirea cu președintele Volodymyr Zelensky al Ucrainei la Kiev marți după-amiază, Rafael Mariano Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că pleacă marți seara către uzina ocupată de Rusia.
Nu era clar ce aranjamente de securitate au fost încheiate cu cele două părți în conflict, dar dl Grossi a spus că speră să petreacă câteva ore evaluând situația. În plus, la fabrică sunt deja staționați inspectori de la AIEA. Călătoria domnului Grossi părea calculată să atragă atenția lumii, din nou, asupra situației precare de acolo.
O explozie în urmă cu o săptămână la barajul hidroelectric Kakhovka de pe râul Nipro inferior a declanșat o inundație în aval și a drenat o mare parte din rezervorul care a servit drept sursă principală de apă pentru un iaz care este esențial pentru funcțiile de răcire necesare pentru a preveni o topire nucleară.
Dl Grossi a spus că pierderea alimentării cu apă în sine nu este o cauză de „pericol imediat”, dar că orice problemă cu sistemul de izolare a iazului de la fața locului s-ar putea dovedi incredibil de provocatoare. Iazul furnizează apă pentru a răci combustibilul nuclear din interiorul celor șase reactoare ale centralei, precum și combustibilul nuclear uzat.
„Dacă ar exista o pauză în porțile care conțineau această apă sau ceva de genul acesta, ți-ai pierde cu adevărat toată capacitatea de răcire”, a spus el. Iazul, care are o suprafață de peste trei mile pătrate și o adâncime de peste 50 de picioare este în prezent plin, potrivit oficialilor ucraineni.
Domnul Grossi a spus în ultimele zile că în iaz este suficientă apă pentru a rezista „câteva luni”, dar, marți, a pictat un tablou mai pesimist, spunând jurnaliștilor că „ar putea fi apă pentru câteva săptămâni sau poate o perioadă. luni sau două.” A spus că merge la fabrică pentru a face o evaluare mai bună.
El a numit ruptura barajului „un alt pas în slăbirea rețelei de siguranță pe care o avem în orice centrală nucleară”.
Centrala Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, s-a confruntat cu o serie de crize de când forțele ruse au preluat controlul cu forța asupra instalației în urmă cu mai bine de un an. Este conectat la rețeaua electrică ucraineană printr-un singur cablu de înaltă tensiune care a fost întrerupt în mod repetat, ceea ce a dus la șapte întreruperi de curent și la dependența de generatoare diesel pentru a menține sistemele de siguranță în funcțiune în timp ce centrala era fără curent. De asemenea, a fost bombardat în mod repetat.
Personalul de 11.000 a fost redus la un echipaj scheletic, iar domnul Grossi a confirmat marți că mulți dintre lucrătorii rămași nu au voie să meargă la instalație, deoarece refuză să semneze contracte cu controlorii săi ruși.
Liderul NATO spune că ajutorul occidental face diferența la începutul contraofensivei Ucrainei.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a lăudat contraofensiva organizată de Ucraina, când s-a întâlnit marți cu președintele Biden la Casa Albă pentru a discuta despre strategia pe termen lung în Ucraina și viitoarea conducere a alianței militare de 31 de membri.
„Sprijinul pe care îl oferim acum A merge împreună cu Ucraina face acum o diferență pe câmpul de luptă în timp ce vorbim”, a spus dl Stoltenberg. „Ofensiva este lansată, iar ucrainenii fac progrese, fac progrese. Sunt încă devreme, dar ceea ce știm este că, cu cât ucrainenii pot elibera mai multe pământuri, cu atât vor avea mâna mai puternică la masa negocierilor”.
Vizita are loc într-un moment critic pentru Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, în timp ce Ucraina încearcă să recâștige teritoriul revendicat de Rusia și în timp ce membrii alianței occidentale se pregătesc pentru o reuniune la nivel înalt de luna viitoare la Vilnius, Lituania. Înainte de această întâlnire, Biden și Stoltenberg au spus că s-au concentrat pe asigurarea faptului că fiecare aliat NATO a îndeplinit pragul alianței de a cheltui 2% din PIB-ul său pentru apărare.
„Am întărit flancul estic al NATO, am arătat clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a spus dl Biden. „La summit-ul nostru din Lituania de luna viitoare, vom construi pe acest impuls. Lucrez pentru a mă asigura că aliații cheltuiesc suficient pentru apărarea lor, cei 2 procente.”
Dl Stoltenberg l-a lăudat și pe domnul Biden pentru un nou pachet de ajutor de 325 de milioane de dolari care a fost anunțat marți pentru muniții, arme și echipamente pentru Ucraina. Casa Albă s-a confruntat, de asemenea, în ultimele săptămâni cu întrebări cu privire la cine sprijină domnul Biden ca succesor al domnului Stoltenberg, care a condus alianța din 2014 și este de așteptat să demisioneze în septembrie. Domnul Biden nu a luat încă o decizie cu privire la cine să susțină, a declarat marți secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre.
Nici domnul Biden, nici domnul Stoltenberg nu au răspuns întrebări în timpul porțiunii publice a întâlnirii lor.
„Președintele consideră că oricine este secretarul general al NATO ar trebui să fie o persoană pe care întreaga alianță o poate sprijini și conduce alianța în viitor, pentru că există un viitor transformator înaintea alianței”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al National. Consiliul de Securitate, a declarat luni. „De câte ori se termină acest război, oricum se termină, NATO va fi diferit”.
Diverse națiuni se joaca pentru propriii oficiali pentru a-i urma pe domnul Stoltenberg. Opinia domnului Biden are o greutate considerabilă, deoarece Statele Unite cheltuiesc mai mult decât orice alt membru al alianței pentru apărare.
În timp ce prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, se afla în vizită la Washington săptămâna trecută, dl Biden a fost întrebat dacă este timpul ca un oficial britanic să conducă NATO. „Asta rămâne de văzut”, a spus dl Biden.
Dl Biden sa întâlnit recent și cu Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei și un alt potențial candidat pentru această funcție.
Întâlnirea cu domnul Stoltenberg a fost inițial programată pentru luni, dar domnul Biden a fost nevoit să o amâne cu o zi pentru a putea avea un canal radicular.
— Zolan Kanno-Youngs Raportare de la Washington
Echipele internaționale de ajutor încă nu pot ajunge în zonele afectate de inundații aflate sub controlul Rusiei.
KIEV, Ucraina — Moscova nu a reușit să ofere garanții de securitate pentru lucrătorii care doresc să ajute mii de oameni în zonele inundate din teritoriile ocupate de Rusia, a anunțat marți Organizația Națiunilor Unite, împiedicând eforturile umanitare la mai bine de o săptămână după distrugerea barajului Kahovka. în sudul Ucrainei.
Ucraina spune că a oferit astfel de garanții Națiunilor Unite și Comitetului Internațional pentru Crucea Roșie pentru zonele pe care le controlează săptămâna trecută, dar până acum nu au existat astfel de acorduri de la Kremlin. Zonele controlate de Rusia au fost unele dintre cele mai grav afectate de inundații, dar imaginea completă a distrugerii din acele locuri rămâne neclară.
„Din punct de vedere operațional, avem bărci, personal și provizii gata de plecare”, a declarat marți Denise Brown, coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, într-o declarație. „Cu toate acestea, Federația Rusă trebuie să ofere încă garanțiile de siguranță de care avem nevoie” pentru a asigura „siguranța echipei noastre și nu pentru a crea riscuri suplimentare pentru oamenii pe care intenționăm să îi servim”.
„ONU va continua să furnizeze asistență pentru salvarea vieților în zonele controlate de Ucraina și va depune toate eforturile pentru a ne asigura că putem ajunge la toți oamenii care au fost blocați de inundații și au nevoie urgent de asistență pentru salvarea vieților, indiferent unde se află.” ea a adăugat.
În zonele controlate de ucraineană, inundațiile care au urcat săptămâna trecută pe râul Nipro au lăsat mii de oameni fără adăpost, au pus în pericol accesul la apă curată pentru sute de mii și au devastat terenurile agricole într-o regiune care a servit de mult timp drept coș de pâine pentru Europa.
Jurnaliștilor și observatorilor independenți nu li se permite să lucreze în zonele ocupate de ruși din Ucraina, ceea ce face adesea dificilă evaluarea afirmațiilor concurente cu privire la profunzimea crizei umanitare din acele zone.
Organizația Națiunilor Unite a declarat într-o declarație săptămâna trecută că a „solicitat în mod repetat garanții de acces și siguranță” comandanților militari ruși care controlează zonele cele mai afectate de inundații.
Porțiunea de 300 de mile de râu și deltă în aval de baraj a servit drept linie de despărțire între teritoriul controlat de ucraineană de pe malul de vest și terenurile deținute de ruși de pe malul estic. Zona controlată de forțele ruse se află la o altitudine mai mică, iar orașele și satele de acolo au suferit inundații mai mari, potrivit imaginilor din satelit.
Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat luni seara la televiziunea ucraineană că Kievul a oferit garanții ONU și Crucii Roșii, deși nu a oferit detalii despre garanțiile de securitate ucrainene și nu a spus dacă Kievul s-a angajat să înceteze temporar ostilitățile în Rusia. zona inundabila. Kremlinul nu a comentat public această problemă.
Oficialii desemnați de Kremlin din zonele afectate de inundații au făcut declarații în care susțin că au evacuat mii de oameni din zona de inundații, dar unii rezidenți ucraineni locali au descris modul în care doar cei care au acceptat să ia pașapoartele rusești primesc ajutor.
Serhiy Khlan, un legiuitor ucrainean din regiunea Herson, a declarat marți că forțele ruse au stabilit poziții de tragere și trăgeau în oameni care încercau să scape de inundații în direcția teritoriului controlat de ucraineană. Lucrătorii umanitari și jurnaliștii independenți, inclusiv de la The New York Times, au fost martori ai forțelor ruse trăgând în centrele de evacuare și salvatori de pe bărci.
Pe măsură ce apele au continuat să se retragă, numărul morților a crescut marți, a spus dl Khlan.
„Încă doi civili au fost uciși din cauza inundațiilor din Herson”, a scris el într-o declarație. „O femeie neidentificată și un bărbat de 50 de ani au fost găsiți înecați într-unul dintre cartierele orașului.”
Cel puțin 10 persoane au murit în urma inundațiilor din teritoriul controlat de Ucraina, a declarat Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale Herson, în cea mai recentă actualizare a sa marți dimineață.
Aproximativ 42 de persoane au fost date dispărute și aproximativ 3.600 de case din 31 de așezări din teritoriul controlat de Ucraina sunt încă scufundate în apele inundațiilor, a spus el.
Oficialii ucraineni au declarat marți că forțele ruse nu efectuează nicio evacuare coordonată și că au trimis echipe peste apele de inundații pentru a salva 133 de persoane din teritoriile ocupate. The Times a asistat la mai multe salvări pe măsură ce acestea au fost finalizate.
Cel mai recent pachet de ajutor al SUA pentru Ucraina va include mai multe vehicule blindate de luptă.
WASHINGTON — Cel mai recent pachet de ajutor militar de 325 de milioane de dolari al administrației Biden pentru Kiev va include tipul de vehicule blindate de luptă care au devenit deja un pilon în contraofensiva pe care Ucraina a întreprins-o în est și sud, au declarat luni doi oficiali ai Pentagonului.
Pachetul de ajutor, care va proveni din inventarele existente ale Pentagonului și este de așteptat să fie anunțat oficial marți, include un total de aproximativ două duzini de vehicule blindate de luptă Bradley și Stryker, au spus oficialii. De asemenea, include mai multe rachete pentru sistemul mobil HIMARS și mai multe rachete pentru sistemele de apărare aeriană cunoscute sub numele de NASAMS, au adăugat ei. Oficialii au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta detaliile pachetului de ajutor înainte de anunț.
Tancurile germane Leopard 2 și vehiculele de luptă ale infanteriei Bradley pe care armata ucraineană le-a trimis săptămâna trecută ca parte a contraofensivei mult așteptate sunt o îmbunătățire a flotei sale vechi de echipamente din epoca sovietică. Ei au contribuit la conducerea unui atac în mai multe direcții împotriva forțelor ruse de-a lungul unui front care se arcuiește pe sute de mile, concentrându-se asupra unei părți a regiunilor Zaporizhzhia și Donețk.
Trimiterea de vehicule blindate americane suplimentare a căpătat o importanță suplimentară în ultima săptămână, pe măsură ce luptele s-au intensificat. Cel puțin opt Bradley de fabricație americană au fost abandonate de trupele ucrainene sau distruse, pe baza videoclipurilor și fotografiilor postate de bloggeri ruși pro-război și verificate de The New York Times.
Statele Unite au trimis deja 109 Bradley și 90 Stryker în Ucraina, potrivit Departamentului Apărării. Unele țări europene au trimis, de asemenea, zeci de propriile lor vehicule de luptă blindate în Ucraina în ultimele câteva luni.
Cu cel mai recent pachet de ajutor militar, Pentagonul a angajat puțin peste 40 de miliarde de dolari în arme, muniții și echipamente, fie din propriile stocuri, fie din noi contracte cu companii de apărare pentru livrări viitoare, de când invazia la scară largă a Rusiei a început în februarie 2022.
Ajutorul suplimentar vine în timp ce secretarul Apărării Lloyd J. Austin III și generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun, se pregătesc să plece la o serie de întâlniri NATO mai târziu în această săptămână la Bruxelles, unde va avea loc războiul din Ucraina. fi subiectul principal.
Radiodifuzorul public din Noua Zeelandă investighează modificările „pro-Kremlin” aduse unor articole.
Radiodifuzorul public din Noua Zeelandă a constatat că aproape două duzini de articole ale Reuters și BBC pe care le-a republicat pe site-ul său web au fost editate inadecvat, unele dintre ele având o înclinație pro-rusă, potrivit unui purtător de cuvânt al radiodifuzorului.
Radiodifuzorul, Radio New Zealand, a declarat vineri că va investiga articolele pe care le-a constatat care conţin probleme. Pe lângă articolele legate de invazia Ucrainei de către Rusia, radiodifuzorul a spus că a găsit articole despre politica israeliană și tensiunile din Taiwan care au fost modificate în mod necorespunzător.
Un editor web pentru RNZ, care este finanțat de guvern, dar independent din punct de vedere editorial, a fost pus în concediu, potrivit purtătorului de cuvânt, iar postul și-a cerut scuze pentru modificările aduse articolelor. Presa locală de știri din Noua Zeelandă l-a numit pe redactor, dar radiodifuzorul a spus că nu va confirma identitatea persoanei în timp ce revizuirea este în curs. Persoana numită nu a răspuns la cererea de a comenta.
RNZ a spus că este în proces de auditare a sute de povești. Până acum, s-a constatat că 22 au fost editate necorespunzător, a declarat marți un purtător de cuvânt al postului.
Luni, un reprezentant al agenției de presă Reuters a declarat că serviciul de televiziune a cerut RNZ să investigheze atunci când a observat că unele dintre articolele sale au fost publicate pe site-ul web al radiodifuzorului după ce au fost modificate fără consimțământul acestuia, așa cum se prevede în acordul său de partajare.
Unele dintre schimbări păreau să papagal propagandei rusești despre invazia sa în Ucraina. Acestea au inclus numirea revoluției pro-democrației de la Maidan din Ucraina drept „lovitură de stat”; descriind anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 ca fiind „după un referendum”; și afirmații false că „neonaziștii” luptă pentru Ucraina.
Vorbind luni la programul de știri „Checkpoint” al RNZ, angajatul a spus că a editat „mai multe articole în acest fel” în trecut. „Am făcut asta timp de cinci ani și nimeni nu m-a bătut pe umăr și mi-a spus că am făcut ceva rău”, a spus el.
În același program, Paul Thompson, directorul executiv al radiodifuzorului, a spus: „Ne simțim șocați și uimiți și cu adevărat, foarte provocați de acest lucru.” Angajatul nu a fost concediat, dar un „proces de angajare” a fost în curs, a adăugat domnul Thompson.
Mai devreme în acea zi, domnul Thompson a descris modificările drept „gunoi pro-Kremlin”.
Liderii Franței, Germaniei și Poloniei discută mai mult sprijin pentru Ucraina.
Liderii Franței, Germaniei și Poloniei s-au întâlnit luni la Paris și și-au reafirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina, pe fondul discuțiilor continue despre ce fel de garanții de securitate pe termen lung pot fi oferite țării aflate în conflict.
Aliații Ucrainei „trebuie să se asigure nu numai că Rusia nu iese învingătoare din această afacere, ci și că nu poate să o repete”, a declarat președintele Emmanuel Macron al Franței în timpul unei conferințe de presă comune cu cancelarul Olaf Scholz al Germaniei și președintele Andrzej Duda din Germania. Polonia.
Dl Macron a spus că Franța își va intensifica livrările de ajutoare armatei ucrainene, inclusiv arme, muniții și vehicule blindate, și s-a alăturat omologilor săi pentru a afirma în mod repetat și energic sprijinul pentru Ucraina.
„Unitatea noastră este puterea noastră, o forță la care Rusia nu se aștepta”, a spus domnul Scholz, adăugând că este timpul ca președintele Vladimir V. Putin al Rusiei să înțeleagă „că planul său a eșuat”.
Majoritatea aliaților occidentali ai Ucrainei sunt de acord cu necesitatea de a acorda Ucrainei garanții de securitate viguroase, dar încă diferă – uneori puternic – cu privire la detalii, inclusiv dacă acele garanții ar trebui să intre în structura NATO sau în afara acesteia.
Aceste dezbateri sunt de așteptat să culmineze la un summit NATO luna viitoare la Vilnius, Lituania, unde membrii vor discuta modalități de consolidare a legăturilor dintre alianță și Ucraina.
Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky – care a făcut presiuni pentru aderarea țării sale la NATO – a declarat duminică că a avut o „conversație productivă” cu domnul Duda, care a inclus așteptările Kievului înainte de summit.
„Înțelegem importanța măsurilor puternice ale Alianței pentru a garanta securitatea Ucrainei”, a scris domnul Zelensky pe Twitter.
Luni, domnul Duda a spus că Ucraina se așteaptă la o „perspectivă clară” de a adera la alianță și că nu are „nicio îndoială” că în cele din urmă va face parte din NATO. Chiar și așa, el a recunoscut că întrebarea majoră a fost „când va deveni posibilă calitatea de membru”.
Alte țări au fost mai puțin optimiste cu privire la aderarea rapidă la NATO a Ucrainei, inclusiv Franța.
Dl Macron, într-un discurs în această lună la Bratislava, a spus că Ucraina are nevoie de garanții de securitate „tangibile și credibile” și a susținut că lăsarea Ucrainei în afara oricărui cadru de securitate nu are sens după ce a armat-o cu o gamă largă de echipamente militare. .
Dar el a spus că consensul privind acordarea Ucrainei aderării depline la NATO este încă evaziv și a sugerat, în schimb, „să se construiască ceva între securitatea oferită Israelului și calitatea de membru cu drepturi depline” – o referire la angajamentul clar al Washingtonului față de securitatea continuă a Israelului, fără un anumit regim reciproc. tratat de apărare.
Peste 2.500 de ucraineni s-au întors acasă în schimburi de prizonieri până acum.
Peste 2.500 de ucraineni au fost returnați în schimburi de prizonieri de război de la începutul invaziei ruse pe scară largă, a declarat luni președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.
„Ne amintim pe toți”, a scris domnul Zelensky pe Twitter, într-o postare care includea un videoclip cu soldații recent întors. „Le căutăm pe fiecare și trebuie să le aducem înapoi pe toate.”
Щоразу, коли повертаємо наших людей з російського полону, пам’ятаємо про фундаменталь: чого українського ворогу не залишимо.
Вчора ми повернули з полону ще 95 наших хлопців, наших воїнів. Загалом за час після 24 лютого минулого року вже повернуто 2526… pic.twitter.com/7Votfg6FDp
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) 12 iunie 2023
Cel mai recent schimb de prizonieri a avut loc duminică.
Ministerul rus al Apărării a declarat într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram că a primit 94 de soldați care urmau să fie duși la unități medicale pentru tratament și reabilitare. Domnul Zelensky a anunțat că au fost returnați 95 de ucraineni, inclusiv doi ofițeri și 93 de soldați sau sergenți.
Treizeci și unu dintre ucraineni au fost soldați care au apărat Mariupol, un oraș-port din sud, care a fost un simbol timpuriu al distrugerii războiului și al pierderilor umane. Peste 2.500 de soldați ucraineni s-au predat în mai 2022, după o luptă obositoare la oțelul Azovstal din oraș, iar oficialii ucraineni au promis că vor face tot posibilul pentru a-i aduce acasă pe soldați.
Alți soldați reveniți au apărat Cernobîl, Insula Serpilor și Bakhmut, a scris duminică pe Twitter Andriy Yermak, un consilier de top al lui Zelensky.
Schimbul de prizonieri de duminică este unul dintre câteva din acest an care au eliberat sute de soldați. Anul trecut, schimburile de 35 de prizonieri au dus la eliberarea a aproximativ 1.600 de ucraineni, au declarat oficialii ucraineni.
— Gaya Gupta
Un refugiat ucrainean a câștigat 500.000 de euro la o loterie belgiană.
Un ucrainean care a fugit de invazia rusă anul trecut a câștigat o jumătate de milion de euro dintr-un bilet răzuit în Belgia, au declarat luni oficialii loteriei de la Bruxelles.
Oficialii nu au dat publicității numele bărbatului, dar au spus că a cumpărat biletul de 5 euro pe 16 mai. Mărimea premiului – aproape 540.000 de dolari – a însemnat că a trebuit să se prezinte personal la sediul loteriei pentru a-l revendica.
Joke Vermoere, purtătoarea de cuvânt a Loteriei Naționale, a declarat într-o declarație că câștigătorul a avut sentimente amestecate cu privire la câștigurile sale. Mintea lui „era clar în Ucraina”, dar a fost și încântat de victorie – „ca și cum ar fi un semn de speranță într-un timp întunecat”, a spus ea.
Bărbatul este unul dintre cei peste opt milioane de cetățeni ucraineni care au fost strămutați de război, potrivit Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați. În Belgia sunt peste 72.000 de refugiați, conform cifrelor ONU.
Doamna Vermoere a spus că bărbatul, care are între 18 și 24 de ani, a vrut să aloce o parte din premiul în bani pentru eforturile de a-și reconstrui țara, unde intenționează să se întoarcă după terminarea luptei.
„Dar mai întâi”, a spus ea, „el vrea să organizeze o petrecere aici, în Belgia, pentru familia și prietenii care au avut grijă de el, l-au ajutat să treacă peste război și să se integreze în țara noastră”.