De Frank Gardner, corespondent de securitate și Sam Francis, reporter politic
stirile BBC
Marea Britanie va trimite sute de rachete de apărare aeriană și drone armate în Ucraina, pe lângă rachetele de croazieră Storm Shadow anunțate săptămâna trecută.
Mișcarea înseamnă că Marea Britanie merge mai departe decât orice altă țară în furnizarea de arme cu potențialul de a înclina câmpul de luptă în favoarea Ucrainei.
Anterior, președintele Volodymyr Zelensky l-a întâlnit pe Rishi Sunak din Marea Britanie în cadrul turneului său al aliaților occidentali.
Domnul Zelensky a spus că este important pentru Occident să trimită și avioane de luptă.
Dar prim-ministrul a spus că furnizarea de avioane de luptă „nu este un lucru simplu”, deși a spus că Marea Britanie va forma „o parte cheie a țărilor coaliției”, oferind acest sprijin.
Ucraina continuă să se pregătească pentru o contraofensivă mult așteptată împotriva forțelor ruse.
Săptămâna trecută, Zelensky a declarat pentru BBC că țara sa are nevoie de mai multe arme înainte de a putea lansa atacul.
Luni, președintele ucrainean a avut aproximativ două ore de discuții cu domnul Sunak la Chequers, lângă Londra.
El a sosit pe teritoriul britanic pentru o vizită surpriză după un tur vârtej în Europa de Vest care a avut și Roma, Berlin și Paris.
Zelensky a spus că Ucraina și Regatul Unit sunt „parteneri adevărați”, în timp ce purtătorul de cuvânt al domnului Sunak a descris întâlnirea ca fiind „caldă și colegială”.
Rachetele de croazieră Storm Shadow pot fi folosite pentru a distruge pozițiile Rusiei pe teritoriul ucrainean ocupat.
Dacă Ucraina poate distruge centrele de comandă, nodurile logistice și depozitele de muniție ale Rusiei din teritoriul ocupat, atunci s-ar putea dovedi imposibil ca Moscova să continue să-și aprovizioneze trupele din prima linie pe alocuri.
Asta a făcut Ucraina cu atât de mult succes la Herson anul trecut, forțându-i pe ruși să se retragă aproape fără luptă. Acum va spera să repete procesul cu ajutorul munițiilor furnizate de Occident.
Apelurile repetate ale președintelui Zelensky pentru ca NATO să trimită avioane F-16 sunt întâmpinate cu întârzieri și ofuscari, din mai multe motive.
Forțele aeriene ucrainene și-au antrenat piloții pe F-16, pe care RAF nu le folosește, dar o astfel de pregătire durează luni, nu zile.
Logistica, întreținerea și nevoia de a găsi piste adecvate sunt, de asemenea, importante.
În cele din urmă, există problema escaladării. NATO se luptă să echilibreze oferind Kievului sprijinul maxim posibil, fără a fi atras direct în acest conflict.
Dacă NATO ajunge să trimită avioane de război F-16, oricât de vechi ar fi, atunci asta, în ochii Moscovei, constituie o provocare majoră a Occidentului.
Zelensky a spus că a discutat despre furnizarea de avioane de luptă occidentale cu domnul Sunak.
Avioanele noi au fost „un subiect foarte important pentru noi, pentru că nu putem controla cerul”, a adăugat liderul ucrainean.
„Am vorbit despre asta și văd că în cel mai apropiat timp veți auzi niște decizii, cred, foarte importante, dar trebuie să lucrăm puțin mai mult la asta”, a spus el.
Marea Britanie nu are de gând să trimită avioane de luptă în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt oficial al premierului.
Dar No 10 a spus că pregătirea elementară pentru piloții ucraineni va începe în această vară, împreună cu eforturile britanice de a colabora cu alte țări pentru furnizarea de avioane F-16 Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a negat, de asemenea, că orice dronă furnizată de Marea Britanie ar fi folosită pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.
Acestea vor fi folosite pentru apărarea Ucrainei pe teritoriul suveran al Ucrainei, a spus purtătorul de cuvânt.
Sunak a spus: „Acesta este un moment crucial în rezistența Ucrainei la un război teribil de agresiune pe care nu l-au ales sau provocat.
„Ei au nevoie de sprijinul susținut al comunității internaționale pentru a se apăra împotriva barajului de atacuri necruțătoare și nediscriminatorii care sunt realitatea lor zilnică de peste un an”.
Ca răspuns, Rusia a spus că noile arme britanice care urmează să fie furnizate Kievului nu vor provoca decât „distrugeri suplimentare”.
„Marea Britanie aspiră să se poziționeze în fruntea țărilor care continuă să pompeze arme în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
sprijin european
Ucraina și-a asigurat un nou pachet de ajutor pentru apărare din partea Germaniei după discuțiile de la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz duminică, duminică fondurile sale militare totale la aproape 7 miliarde de dolari (6,44 miliarde de lire sterline).
Zelensky a descris noul angajament al tancurilor și sistemelor antiaeriene germane Leopard drept „cel mai mare de la începutul agresiunii pe scară largă” a Rusiei în februarie 2022.
Franța a promis alte zeci de tancuri ușoare și vehicule blindate după ce președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său ucrainean la Paris.
În februarie, dl Zelensky a vizitat Londra pentru prima dată de la începutul războiului, timp în care a participat la o audiență cu Regele și s-a adresat Parlamentului.
Ultima sa vizită în Marea Britanie are loc înaintea unei reuniuni G7 la Hiroshima, Japonia, mai târziu în această săptămână, la care va participa și domnul Sunak.