Grupul rus Wagner susține că a capturat Bakhmut în estul Ucrainei săptămâna aceasta, dar guvernul de la Kiev spune că intenționează să recucerească orașul ruinat după ce l-a înconjurat.
„Continuăm să avansăm pe flancuri în suburbiile lui Bakhmut și de fapt ne apropiem de capturarea orașului printr-o încercuire tactică”, a spus comandantul general al forțelor terestre Oleksandr Syrskyi, în timp ce forțele ucrainene au adăugat că au recucerit 4 km pătrați (1,5 mile pătrate). de teritoriu
Bătălia pentru Bakhmut a fost din ce în ce mai mult punctul central al războiului, ajuns la cea de-a 65-a săptămână, deoarece președintele rus Vladimir Putin a prioritizat capturarea regiunii Donețk, în care este situat orașul cu o populație de 70.000 de locuitori înainte de război, și vecinul Lugansk. .
Ucraina spune că a folosit războiul de stradă de uzură în Bakhmut pentru a atrage forțele ruse din alte părți ale frontului și pentru a provoca victime mari. În ultimele două săptămâni, forțele sale au lansat și o serie de operațiuni de flancare în jurul orașului pentru a revendica terenuri.
„Contraatacurile ucrainene în apropiere de Bakhmut au eliminat în mod semnificativ amenințarea încercuirii forțelor ucrainene în Bakhmut și au forțat trupele ruse să aloce resurse militare limitate pentru a se apăra împotriva unui efort ofensiv limitat și localizat, așa cum probabil a intenționat comanda ucraineană”, Institutul de Studii a Războiului a declarat vineri.
A doua zi, Yevgeny Prigozhin, șeful Grupului Wagner și al forțelor sale mercenare, a declarat că l-au capturat pe Bakhmut. Ministerul Apărării al Rusiei a urmat cu un anunț peste noapte că a cucerit orașul – concurând, așa cum au făcut-o de luni de zile, pentru credit pe frontul de est.
Serviciul de știri online Meduza a mai spus că Bakhmut a fost capturat în toate scopurile. Zona „disputată” constă doar din „o duzină de clădiri înalte, școli, o grădiniță și câteva garaje la capătul străzii Ceaikovski”, se spune.
Dar adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a spus că apărătorii încă mai dețineau o zonă de „facilități industriale și de infrastructură” la marginea de sud-vest a orașului, cunoscută sub numele de „cartierul avioanelor” din cauza monumentului unui avion de luptă MiG-17 acolo.
Maliar a spus că trupele ucrainene au rămas în cartier marți. Cu o zi mai devreme, purtătorul de cuvânt al forțelor estice, Serhiy Cherevaty, a declarat că soldații ucraineni au efectuat manevre de flancare către nordul și sudul orașului și au împins înainte cu 200 până la 400 de metri (220 până la 440 de yarzi), indicând că bătălia nu a luat sfârșit.
Rusia a angajat resurse enorme în luptă.
Sâmbătă, Maliar a spus că Moscova a trimis câteva mii de întăriri la Bakhmut. Cherevaty a spus că includeau pușcă aeropurtată, motorizată și forțe speciale. Serviciile de informații militare britanice au spus că credeau că ar putea fi mai multe batalioane, subliniind importanța bătăliei pentru Kremlin.
„Conducerea Rusiei va continua probabil să vadă capturarea lui Bakhmut drept obiectivul cheie imediat al războiului, ceea ce le-ar permite să pretindă un anumit grad de succes în conflict”, a spus o analiză a serviciilor secrete britanice.
Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene, a declarat duminică: „Faptul că inamicul este forțat să transfere rezerve suplimentare pentru a continua operațiunea pe Bakhmut, în general, indică eșecul acțiunilor lor ofensive”.
Grupul Wagner a fost cel mai grav al luptei de la Bakhmut, iar Prigozhin a amenințat că se va retrage la începutul lunii mai, o acțiune despre care Ministerul Apărării a spus că va fi tratată ca trădare. Dar duminică, Prigojin a spus că soldații săi vor evacua teatrul începând de joi.
Incursiune în Belgorod
Între timp, mai în nord-est, două miliții pro-ucrainene și anti-Kremlin au organizat luni o incursiune rară pe teritoriul Rusiei.
Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, la granița cu Ucraina, a declarat că Serviciul Federal de Securitate, Serviciul de Frontieră și Garda Națională se luptă cu „un grup de sabotaj și recunoaștere al Forțelor Armate ale Ucrainei”.
Guvernul ucrainean a negat orice implicare, dar membrii celor două grupuri – identificate drept Corpul Voluntarului Rus și Legiunea Libertatea Rusiei – și-au revendicat responsabilitatea.
„Rezidenți ai Rusiei! Suntem ruși la fel ca și voi”, a spus un videoclip postat de Legiunea Libertatea Rusiei. „Singura diferență dintre noi este că nu mai doream să justificăm acțiunile criminalilor sub puterea Rusiei și am luat armele pentru a apăra libertatea noastră și a voastră. Rusia lui Putin a putrezit de la corupție, cenzură și represiune.”
Reporterii militari au spus că grupurile au capturat așezarea Kozinka de lângă graniță și au atacat alte două.
Yusov i-a identificat pe luptători drept partizani ruși care au lansat „o luptă armată împotriva regimului criminal al lui Vladimir Putin”. El a spus că ar putea crea „o anumită zonă de securitate în regiunile de graniță ale Rusiei care se învecinează cu Ucraina”, din care bombardamentele au fost îndreptate către orașele și așezările ucrainene.
Nu era clar ce rol jucase Ucraina, dacă este cazul, în înarmarea grupurilor. De asemenea, Ministerul Apărării al Rusiei nu a spus nimic despre proveniența armelor lor. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhaylo Podolyak a declarat că Ucraina „observă cu interes evenimentele din regiunea Belgorod din Rusia… dar nu are nicio legătură directă cu aceasta”.
Marți, ministerul rus al apărării a declarat că a alungat forțele înapoi în Ucraina și a spus că a ucis peste 70 dintre luptătorii lor. Au fost implicate raiduri aeriene, foc de artilerie și unități care acoperă granița de stat a Districtului Militar de Vest, a spus ministerul.
F-16-urile au lumina verde
Separat, livrările de arme occidentale către Ucraina au atins un alt punct de inflexiune săptămâna aceasta, deoarece președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden a susținut antrenamentul aliat comun al piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16, înainte de a se lua o decizie cu privire la modul de furnizare a aeronavei – o cerere presantă a Ucrainei.
Vorbind în marginea reuniunii G7 de la Hiroshima, Japonia, Zelenskyi l-a asigurat pe Biden că avioanele nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că avioanele F-16 nu fac parte dintr-o contraofensivă ucraineană anticipată, care este de așteptat să înceapă în curând.
„Am ajuns la un moment în care este timpul să privim pe drum și să spunem: „De ce va avea nevoie Ucraina ca parte a unei forțe viitoare pentru a putea descuraja și apăra împotriva agresiunii ruse pe măsură ce mergem înainte?” Avioanele de luptă F-16 din a patra generație fac parte din acest amestec”, a spus Sullivan la un briefing la Casa Albă.
G7 a semnat noi sancțiuni împotriva Rusiei care vizează industriile energetice, metalurgice, tehnologice și de apărare. De asemenea, au vizat „o rețea internațională de organizații care achiziționează componente pentru compania rusă care produce drone Orlan”.
Serviciile secrete ucrainene au subliniat cu luni în urmă că Rusia achiziționează piese sensibile, cum ar fi microcipuri de la companiile occidentale, pentru industria sa de rachete și drone, expediindu-le prin țări intermediare.