LONDRA – Născută în Tennessee, Tina Turner este venerată în întreaga lume ca regina americană a rock-and-roll-ului. Dar pentru Turner, Europa a fost locul unde a atins noi niveluri de faimă și fericire după o viață tumultoasă în Statele Unite și o viață abuzivă. prima căsătorie.
Elveția a fost locul în care Turner, care și-a renunțat la cetățenia americană în 2013, l-a numit acasă.
„Odată cu moartea Tinei Turner, lumea a pierdut o icoană”, a scris miercuri președintele elvețian Alain Berset, după moartea vedetei, la vârsta de 83 de ani. acasă” la ţară.
Joi, trandafiri și lumânări au fost plasate în afara porților casei lui Turner din Küsnacht, pe Coasta de Aur a lacului Zurich. „Ești pur și simplu cel mai bun”, se citi un omagiu scris de mână cântăreței, un semn din cap către una dintre cele mai faimoase melodii ale ei.
Turner era „un cetățean mândru din Küsnacht”, a spus municipalitatea într-un comunicat, adăugând că i-a atins pe mulți cu „căldura și modestia ei”. Declarația spunea că Turner a sponsorizat o barcă de salvare numită „TINA” și a donat lumini de Crăciun.
„A devenit aproape europeană”, a spus jurnalistul muzical britanic Lloyd Bradley în comentariile trimise prin e-mail de joi, adăugând că acest lucru a ajutat-o să-și mențină succesul în Europa. „Mulțimile din Marea Britanie cel puțin păreau să o considere „una de-a noastră”.
Într-un interviu cu Larry King de la CNN în 1997, Turner a descris de ce și-a lăsat viața în Statele Unite. „Practic, Europa a susținut foarte mult muzica mea”, a spus ea. „Private Dancer a fost începutul succesului meu în Anglia”, a spus ea despre cel de-al cincilea album solo de studio, care a fost înregistrat la Londra și lansat în 1984, devenind în cele din urmă multiplatină.
Când a fost întrebat de King dacă Europa a susținut-o mai mult decât America, Turner a răspuns „Da”, cu un zâmbet. „Da, enorm.”
„Dar tu ești o vedetă importantă aici; ești un superstar în America”, a spus King, înainte ca Turner să răspundă: „Nu la fel de mare ca Madonna. Sunt la fel de mare ca Madonna în Europa.”
Chiar și atunci când Turner făcea parte dintr-un duo muzical cu soțul ei abuziv Ike, ea a găsit un alt nivel de apreciere în Europa. În timp ce cele mai multe dintre hiturile lui Ike și Tina Turner au rămas pe circuitul R&B din Statele Unite, melodiile lor au găsit un succes mainstream în Anglia, „care are o lungă istorie de apreciere a stilurilor de muzică americană de culoare”, a raportat anterior The Washington Post. The Rolling Stones s-au deschis pentru Ike și Tina în primul lor turneu britanic în 1965.
Timpul lui Turner în Anglia a jucat, de asemenea, un rol important după ce s-a despărțit de Ike în 1976 și și-a făcut un nume ca artist solo.
„A fost o mișcare inteligentă din partea ei când, la sfârșitul anilor 1970, deoarece nu a putut cumpăra un hit în SUA și a fost aproape retrogradată în cabaret, a preluat conducerea australiană care avea legături puternice în Europa”, a spus Bradley.
„Lucrarea live pe care a ajuns acolo i-a permis să scape de „eticheta nostalgiei” și să se reinventeze cu ajutorul lui Marsh & Ware, vrăjitorii de muzică electronică britanic/euro prin excelență. … În mod interesant, acest sunet a fost mare în SUA și i-a permis să se vândă înapoi în patria ei ca o vedetă rock foarte modernă.”
Turner îi atribuie, de asemenea, starului britanic David Bowie că s-a asigurat că a semnat cu Capitol Records. Bowie le-a spus oficialilor companiei că avea să-și vadă cântărețul preferat, „deci au venit cu toții și voilà – eu eram pe scenă. M-au semnat pur și simplu din cauza lui David”, a spus ea pentru The Post într-un interviu din 1993.
Turner a explicat, de asemenea, cum a găsit un succes mai susținut în Europa într-un interviu pentru „60 Minutes” în 1996. „Ceea ce găsesc în țara mea natală este că nimic nu durează foarte mult”, a spus Turner. „Europa este diferită.”
Turner a spus pentru „60 Minutes” că mulți oameni din afara Europei au fost uimiți când a explicat că este o vedetă și mai mare în Europa decât în Statele Unite. „Nimeni în America nu știe asta. Adică, oamenii sunt întotdeauna șocați când explic”, a spus ea.
Cu mai multe bilete la concert vândute decât orice alt artist solo din istoria muzicii, Turner a concertat de nenumărate ori pe tot continentul, de la Londra la Paris, de la Berlin la Praga, pentru fanii adoratori. „Ea a fost o adevărată legendă rock feminină și… atât de puțini dintre ei sunt europeni, chiar și adoptați europeni precum Tina și Chrissie Hynde”, a spus Bradley.
Greg Rose, un fan britanic care a iubit-o atât de mult pe cântăreață încât a organizat o petrecere a 30 de ani de naștere pe tema Tinei Turner, a scris pe Facebook că cântărețul a fost „lipit” pe pereții dormitorului său încă de când era adolescent și că a văzut-o peste 70 de ani. ori în concert.
Bruno Garcez, un jurnalist brazilian stabilit la Londra, a spus că fascinația lui pentru Turner a început când era adolescent. Bătrânul de 50 de ani a spus că o găsește inspirată și astăzi. „Povestea ei de viață rezumă însuși conceptul de rezistență, forță și depășire. Este de necrezut prin ce a trecut ea”, a spus el într-un interviu de joi.
Dincolo de succesul ei în carieră, Europa a fost, de asemenea, semnificativă pentru Turner într-un alt fel, deoarece acolo și-a întâlnit viitorul soț, directorul muzical german Erwin Bach. Cei doi s-au cunoscut în 1985 și au fost împreună aproape 40 de ani, căsătorindu-se în 2013. Au locuit împreună în Germania, apoi Elveția.
Pe rețelele de socializare, mulți au salutat decizia lui Turner de a părăsi pământul american și de a se stabili în Europa ca pe o inspirație.
Scriitoarea născută în SUA, Joy C. Mitchell, care își are sediul în Europa, a declarat miercuri că Turner a fost „una dintre primele femei de culoare americană” pe care a văzut-o mutandu-se în Europa și a găsit „succesul în carieră și dragostea”. Turner „a fost, în anumite privințe, modelul”, a scris Mitchell. „Întotdeauna mi-am imaginat să dau peste ea ori de câte ori eram în Elveția și să-i spun să-i mulțumesc.”