De Sofia Bettiza la Roma și Laura Gozzi la Londra
stirile BBC
Papa Francisc i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că se roagă constant pentru pace după ce cei doi s-au întâlnit în privat la Vatican.
Pontiful a subliniat, de asemenea, necesitatea urgentă de a ajuta „cei mai fragili oameni, victime nevinovate” ale invaziei pe scară largă lansată de Rusia anul trecut.
Zelensky s-a întâlnit anterior cu premierul italian Giorgia Meloni, care l-a asigurat de sprijinul Romei pentru Ucraina unită.
Peste 1.000 de polițiști sunt desfășurați și există o zonă de excludere aeriană deasupra Romei.
Într-o declarație de sâmbătă, Sfântul Scaun a spus că Papa Francisc și Președintele Zelensky „au discutat despre situația umanitară și politică din Ucraina cauzată de războiul în curs” în timpul unei întâlniri care a durat aproximativ 40 de minute.
Pontiful argentinian și președintele Zelensky „amândoi au convenit asupra necesității de a continua eforturile umanitare de sprijinire a populației”.
Declarația a adăugat: „Papa și-a asigurat rugăciunea constantă și invocarea continuă către Domnul pentru pace – încă din februarie” – când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia la scară largă.
Papa Francisc a spus adesea că Vaticanul este pregătit să acționeze ca mediator în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
La începutul acestei luni, el a declarat că Vaticanul lucrează la un plan de pace pentru a pune capăt războiului, spunând că misiunea „nu este încă publică. Când va fi publică, voi vorbi despre asta”.
Dar relația dintre Ucraina și Vatican a fost uneori neliniștită.
La câteva luni după începutul războiului din Ucraina, Papa a spus într-un interviu că invazia Moscovei a fost „poate cumva provocată”.
Și în august anul trecut, ambasadorul Ucrainei la Vatican a făcut pasul neobișnuit de a-l critica pe Papa, după ce pontiful s-a referit la Darya Dugina, fiica unei figuri ultranaționaliste ruse, care a fost ucisă de o mașină-bombă, drept o victimă „nevinovată” a război.
Sâmbătă mai devreme, președintele Zelensky a purtat discuții cu omologul său, președintele Sergio Mattarella, apoi s-a întâlnit cu doamna Meloni pentru un prânz de lucru.
Italia are, din punct de vedere istoric, legături puternice cu Moscova.
Silvio Berlusconi, liderul partidului conservator Forza Italia, este un vechi prieten al președintelui Putin. Au plecat împreună în excursii și au făcut schimb de cadouri de ziua de naștere.
Matteo Salvini, viceprim-ministrul, și-a exprimat frecvent sentimentele pro-ruse și a criticat asistența militară acordată Ucrainei. Președintele Zelensky nu se așteaptă să se întâlnească nici cu dl Salvini, nici cu dl Berlusconi în timpul călătoriei sale.
La conferința de presă care a urmat întâlnirii dintre domnul Zelensky și doamna Meloni, liderul ucrainean a invitat „toți liderii politici italieni și reprezentanții societății civile” să viziteze Ucraina.
El a spus că vor putea „să vadă ce este capabil să ne facă o singură persoană, de ce a fost capabil Putin și veți înțelege de ce luptăm cu acest rău”.
Doamna Meloni a subliniat că războiul se va termina doar atunci când Rusia își va opri „agresiunea brutală și nedreaptă” și se va retrage de pe întreg teritoriul ucrainean.
Ea a promis, de asemenea, sprijinul Italiei pentru Ucraina pentru „atâta timp cât este necesar”.
Între timp, guvernul german a dezvăluit cel mai mare pachet de ajutor militar pentru Ucraina de până acum, în valoare de 2,7 miliarde de euro (2,4 miliarde de lire sterline). Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Zelensky, a spus că ajutorul indică faptul că Rusia este „obligată să piardă și să stea pe banca rușinii istorice”.
La începutul acestei săptămâni, presa germană a raportat că președintele Zelensky plănuia să viziteze Germania după călătoria sa în Italia, deși acest lucru nu a fost încă confirmat.
- Vizita președintelui Zelenski a venit după ce Rusia a efectuat peste noapte un nou val de atacuri aeriene asupra Kievului și a altor orașe ucrainene.
- Peste 20 de persoane au fost rănite în orașul de vest Hmelnițki. Infrastructura critică, precum și casele și clădirile guvernamentale au fost, de asemenea, afectate
- Au fost raportate explozii vineri în orașul Luhansk ocupat de ruși, la aproximativ 90 km (56 mile) în spatele liniei frontului din estul Ucrainei. Forțele separatiste susținute de Rusia din regiune au acuzat Kievul că folosește rachete Storm Shadow, despre care Marea Britanie a declarat că le-a furnizat Ucrainei la începutul acestei săptămâni.
- Au existat, de asemenea, mai multe rapoarte despre explozii în Lugansk sâmbătă
- Un elicopter s-a prăbușit în regiunea rusă Bryansk, la granița cu Ucraina, rănind o femeie. Imaginile care circulă pe rețelele de socializare pretind să arate un avion de război S-24 prăbușindu-se sâmbătă în regiune – deși videoclipurile nu au fost verificate.