O multivitamine zilnică – un supliment alimentar ieftin, fără prescripție medicală – poate ajuta la încetinirea pierderii memoriei la persoanele cu vârsta de 60 de ani și peste, sugerează un studiu clinic amplu la nivel național.
Cercetarea, o colaborare între oamenii de știință de la Brigham and Women’s Hospital și de la Universitatea Columbia, a apărut miercuri în American Journal of Clinical Nutrition.
A fost al doilea astfel de studiu clinic cu multivitamine din cadrul Studiului privind rezultatele multivitaminelor și suplimentelor cu cacao (COSMOS) – un corp mai larg de cercetări care examinează efectele asupra sănătății ale anumitor suplimente alimentare – pentru a ajunge la aceeași concluzie.
Cel mai recent studiu a constatat că cei care au luat multivitamine au prezentat cu 3,1 ani mai puțini pierderi de memorie în comparație cu un grup de control care a luat un placebo. Cu alte cuvinte, grupul cu multivitamine a fost cu 3,1 ani „mai tânăr” în ceea ce privește funcția de memorie decât grupul placebo.
„Adulții în vârstă sunt foarte preocupați de păstrarea cunoașterii și a memoriei, așa că aceasta este o constatare foarte importantă”, a spus JoAnn Manson, șeful diviziei Brighams de medicină preventivă și co-lider al studiului împreună cu Howard Sesso, director asociat al diviziei. „Ei caută strategii de prevenire sigure și eficiente. Faptul că două studii separate au ajuns la concluzii similare este remarcabil.”
Manson, de asemenea, profesor de medicină la Harvard Medical School, a descris efectul suplimentelor ca fiind „substanțial”.
Ea a subliniat, totuși, că un supliment alimentar „nu va fi niciodată un substitut pentru o dietă sănătoasă și un stil de viață sănătos”.
Studiul a folosit o multivitamină disponibilă în mod obișnuit – Centrum Silver – dar „credem că orice multivitamină de înaltă calitate este probabil să transmită rezultate similare”, a spus Manson. Centrum Silver conține, printre alte substanțe, vitaminele D, A și B12, tiamină, riboflavină și mangan.
Manson și Sesso au raportat granturi instituției lor de la Mars Edge, care este o unitate a companiei alimentare, Mars, și care se concentrează pe cercetarea nutriției și produce suplimentul alimentar CocoaVia. Mai mulți dintre cei 10 autori ai cercetării au raportat și sprijin financiar din partea National Institutes of Health.
Mars Edge și Pfizer Consumer Healthcare (acum Haleon), producătorul Centrum Silver, au donat multivitaminele și tabletele și ambalajele placebo. COSMOS este, de asemenea, susținut de granturi NIH.
Sesso a raportat, de asemenea, granturi de la compania de suplimente, Pure Encapsulations, și compania de biofarmaceutice, Pfizer; și onorari sau sprijin de călătorie pentru prelegeri de la grupul comercial pentru industria suplimentelor alimentare, Consiliul pentru Nutriție Responsabilă; companie chimică, BASF; NIH; și un grup care se concentrează pe cercetarea nutriției, Societatea Americană pentru Nutriție.
Multivitaminele sunt deja populare printre americanii în vârstă; 39% dintre adulții cu vârsta de 60 de ani și peste iau multivitamine, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Vânzările de multivitamine și multivitamine cu minerale din SUA au totalizat aproximativ 8 miliarde de dolari în 2020, potrivit NIH.
Beneficiul de memorie al multivitaminelor a durat trei ani
Cel mai recent studiu a inclus peste 3.500 de participanți cu vârsta de 60 de ani și peste care au finalizat evaluări bazate pe web ale memoriei și cogniției anual, timp de trei ani. Sarcinile erau amintirea cuvintelor și recunoașterea obiectelor noi și o măsură de control executiv.
În comparație cu grupul placebo, participanții randomizați la suplimente de multivitamine au avut rezultate semnificativ mai bune la amintirea imediată a cuvintelor după un an și au susținut acest beneficiu pentru încă doi ani de urmărire, potrivit studiului.
Cu toate acestea, utilizarea multivitaminelor „nu a afectat semnificativ reținerea memoriei, funcția executivă sau recunoașterea obiectelor noi” în comparație cu utilizarea placebo, a arătat studiul.
Descoperirile conform cărora utilizarea multivitaminelor poate ajuta la memorie și cogniție sunt deosebit de importante deoarece creierul, la fel ca toate celelalte organe din corp, necesită nutrienți pentru o funcționare optimă și poate suferi din punct de vedere cognitiv fără aceștia, au spus experții în sănătatea creierului.
„Acest studiu este revoluționar”, a spus Andrew Budson, profesor de neurologie la Universitatea din Boston și șef de neurologie cognitiv-comportamentală la VA Boston Healthcare System, care nu a fost implicat în cercetare.
Nivelurile scăzute de vitamine B1 – cunoscute și sub numele de tiamină – B12 și D sunt asociate cu declinul cognitiv, a spus el. „Este destul de interesant faptul că o simplă multivitamină poate încetini declinul cognitiv în timp ce îmbătrânesc în mod normal, deoarece este ceva ce poate face aproape toată lumea”, a spus Budson.
Paul E. Schulz, profesor de neurologie și director al Centrului de tulburări neurocognitive de la McGovern Medical School din UTHealth Houston, a spus că creierul are nevoie de o mulțime de vitamine și minerale pentru a funcționa corect. „Gândiți-vă la un motor complicat care necesită o mulțime de piese de specialitate și care are nevoie de ele pe toate”, a spus Schulz, care, de asemenea, nu a făcut parte din studiu. „Vedem în mod regulat oameni care au deficiențe în ei care vin cu deficiențe cognitive.”
Încetinirea îmbătrânirii cognitive
Studiul anterior, realizat de Brigham and Women’s Hospital și de oamenii de știință de la Wake Forest University School of Medicine, a apărut în toamnă în jurnalul Alzheimer & Dementia. Ea a constatat o încetinire cu 60% a îmbătrânirii cognitive în rândul celor care au luat multivitamine în comparație cu grupul placebo.
Cele două studii au fost independente unul de celălalt și au avut modele diferite. Dar, în mod semnificativ, ambele au fost studii clinice randomizate controlate cu placebo, „standardul de aur” al cercetării în determinarea eficacității unui medicament sau a unui tratament medical – legând direct cauza și efectul.
„Aceasta este probabil cea mai bună dovadă pentru a lua o multivitamine”, a spus Donald Hensrud, specialist în nutriție la Clinica Mayo, care nu a fost implicat în cercetare. „Un studiu randomizat, controlat – studiu bun.”
În mod curios, ambele studii sugerează că participanții care au obținut cele mai mari beneficii ar fi putut fi cei cu antecedente de boli cardiovasculare, au spus cercetătorii.
„Este cel mai intrigant, deoarece aceeași descoperire a fost replicată în două studii, cu design diferite și fără participanți suprapusi”, a spus Manson, speculând că cei cu boli de inimă ar fi putut avea o stare nutritivă mai scăzută la începutul studiului. „Este posibil să fi început de la un prag mai scăzut, astfel încât îmbunătățirile ar fi putut fi mai ușor de detectat”, a spus ea.
În studiul general COSMOS, care include diferite studii, au existat rate mai scăzute de dureri de stomac, diaree, erupții cutanate și vânătăi ca efecte secundare cu utilizarea multivitaminelor în comparație cu placebo, dar o rată crescută de sângerare gastrointestinală.
Cercetări viitoare asupra multivitaminelor
Populația studiată a inclus persoane de diferite rase, etnii, niveluri de educație, statut socioeconomic și venituri ale gospodăriei. „Cu toate acestea, așa cum este cazul voluntarilor din orice studii clinice randomizate, participanții aveau tendința de a fi puțin mai educați, aveau un statut socioeconomic puțin mai ridicat și aveau o diversitate mai mică decât o secțiune transversală a adulților din SUA din aceste grupe de vârstă”, a spus Manson. .
Cercetătorii au spus că studiile viitoare ar trebui să exploreze dacă rezultatele ar fi aplicabile participanților și mai diverși, inclusiv celor cu niveluri de educație mai scăzute și statut economic social, deoarece „beneficiile se pot dovedi a fi și mai mari la populațiile cu venituri mai scăzute și de calitate mai proastă. diete”, a spus Manson.
Studiile suplimentare ar trebui să încerce, de asemenea, să identifice nutrienții care oferă cele mai multe beneficii, precum și mecanismele specifice implicate, au spus cercetătorii.
Mai multe articole Well+Being despre Corp