CNN —
Regatul Unit a livrat Ucrainei mai multe rachete de croazieră „Storm Shadow”, oferind națiunii o nouă capacitate de lovitură cu rază lungă înainte de o contraofensivă foarte anticipată împotriva forțelor ruse, au declarat mai mulți oficiali occidentali pentru CNN.
Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, denumind donația „cea mai bună șansă a Ucrainei de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei”, a confirmat tranzacția joi, după ce CNN a raportat în exclusivitate înțelegerea.
Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, cu capacități ascunse, dezvoltată în comun de Regatul Unit și Franța, care este de obicei lansată din aer. Cu o rază de tragere care depășește 250 km, sau 155 mile, este doar mai puțin de capacitatea de rază de acțiune de 185 mile a sistemelor de rachete tactice a armatei sol-solă fabricate în SUA, sau ATACMS, pe care Ucraina a cerut-o de mult.
În mod critic, Storm Shadow are raza de acțiune pentru a lovi adânc în teritoriul ținut de Rusia în estul Ucrainei. Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Regatul Unit a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi folosite numai pe teritoriul suveran al Ucrainei și nu în interiorul Rusiei. Oficialii britanici au făcut declarații publice frecvente în care identifică Crimeea drept teritoriu suveran ucrainean, descriind-o drept „anexat ilegal”.
Racheta este „un adevărat schimbător de joc dintr-o perspectivă de rază”, a declarat pentru CNN un înalt oficial al armatei americane și oferă Kievului o capacitate pe care a cerut-o încă de la începutul războiului. După cum a raportat CNN, raza maximă actuală de acțiune a Ucrainei pentru armele furnizate de SUA este de aproximativ 49 de mile.
Desfășurarea rachetelor are loc în timp ce forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă menită să recupereze teritoriul deținut de Kremlin în partea de est și de sud a țării.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că țara sa are nevoie de „puțin mai mult timp” înainte de a lansa contraofensiva, pentru a permite mai multă parte din ajutorul militar occidental promis să sosească în țară.
„Cu [what we have] putem merge mai departe și să avem succes”, a declarat Zelensky radiodifuzorilor publici europeni într-un interviu publicat joi. „Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil.”
„Deci trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp”, a adăugat el. Printre proviziile pe care Ucraina încă le așteaptă se numără vehiculele blindate – inclusiv tancurile – despre care Zelensky a spus că „sosesc în loturi”.
Nu este prima dată când Marea Britanie merge mai departe decât SUA în armamentul pe care a fost pregătit să le trimită în Ucraina. A fost primul aliat care a anunțat că trimite tancuri occidentale moderne în Ucraina, în ianuarie promițând 14 tancuri Challenge 2 înainte ca SUA să anunțe că va contribui cu tancuri M-1 Abrams la scurt timp după.
Un reporter de la CNN vede din prima mână ucrainenii care se antrenează cu tancuri donate
02:36 – Sursa: CNN
La începutul acestui an, premierul britanic Rishi Sunak a semnalat că Marea Britanie se gândește să trimită arme cu rază lungă de acțiune.
„Trebuie să ajutăm Ucraina să-și protejeze orașele de bombele rusești și de dronele iraniene”, a spus Sunak la Conferința de Securitate de la München din 18 februarie. „Și de aceea Marea Britanie va fi prima țară care va furniza Ucrainei arme cu rază mai lungă de acțiune”.
Și la începutul acestei luni, guvernul britanic a emis un anunț de achiziție prin Fondul Internațional pentru Ucraina. Notificarea spunea că Regatul Unit invită la exprimarea interesului pentru cumpărarea de rachete sau rachete „de lovitură cu rază lungă” până pe 4 mai, iar potențialii furnizori vor fi contactați după o lună. Anunțul stipula „rachete sau rachete cu o rază de acțiune 100-300 km; lansare terestră, maritimă sau aeriană. Sarcină utilă 20-490 kg.”
Oficialii americani au subliniat în mod repetat că vor continua să sprijine Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”, iar în timp ce au fost furnizate echipamente în valoare de zeci de miliarde de dolari, țara conflictuală a continuat să ceară mai mult pentru a învinge armata rusă, inclusiv rachete cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS.
Cu toate acestea, SUA au fost precaute în ultimul an în furnizarea de arme Ucrainei care ar putea să o ajute să lovească pe teritoriul Rusiei. Subsecretarul al Apărării pentru Politică, Colin Kahl, a declarat reporterilor în august că este evaluarea SUA că Ucraina „nu cere în prezent ATACMS să deservească ținte care sunt direct relevante pentru lupta actuală”.
Potrivit MBDA Missile Systems, compania europeană care produce racheta, Storm Shadow este o „armă de lovitură profundă” capabilă „să fie operată zi și noapte în orice vreme”, care dispune de un sistem de navigație avansat pentru a asigura acuratețea.
„După lansare, arma coboară la altitudinea îmbrățișând terenul pentru a evita detectarea”, se arată pe site-ul MBDA. „La apropierea țintei, dispozitivul de căutare în infraroșu de la bord potrivește imaginea țintă cu imaginea stocată pentru a asigura o lovitură de precizie și daune colaterale minime.”
Această poveste a fost actualizată cu detalii suplimentare.
Tim Lister de la CNN și Vasco Cotovio au contribuit la reportaj.