[1/6] O vedere generală arată sesiunea de deschidere a reuniunii miniștrilor arabi de externe de la sediul Ligii Arabe, pentru a discuta situațiile din Sudan și Siria, la Cairo, Egipt, 7 mai 2023. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
- Siria a fost suspendată din Liga din 2011
- Unele state au căutat condiții pentru întoarcerea Siriei
- Siria rămâne sub sancțiuni occidentale
CAIRO, 7 mai (Reuters) – Liga Arabă a readmis duminică Siria după mai bine de un deceniu de suspendare, consolidând un impuls regional pentru normalizarea legăturilor cu președintele Bashar al-Assad.
Decizia spunea că Siria își poate relua imediat participarea la reuniunile Ligii Arabe, cerând în același timp soluționarea crizei rezultate din războiul civil din Siria, inclusiv fuga refugiaților către țările vecine și contrabanda de droguri în regiune.
În timp ce statele arabe, inclusiv Emiratele Arabe Unite, au făcut eforturi pentru reabilitarea Siriei și a lui Assad, altele, inclusiv Qatarul, au rămas împotriva normalizării depline fără o soluție politică a conflictului sirian.
Unii au fost dornici să stabilească condiții pentru întoarcerea Siriei, ministrul de externe al Iordaniei afirmând săptămâna trecută că reacceptarea de către Liga Arabă a Siriei, care rămâne sub sancțiuni occidentale, ar fi doar începutul „un proces foarte lung, dificil și provocator”.
„Restabilirea Siriei nu înseamnă normalizarea relațiilor dintre țările arabe și Siria”, a declarat duminică, într-o conferință de presă la Cairo, secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit. „Aceasta este o decizie suverană pe care trebuie să o ia fiecare țară”.
Un oficial iordanian a spus că Siria va trebui să demonstreze că este serioasă să ajungă la o soluție politică, deoarece aceasta ar fi o precondiție pentru a face lobby pentru orice ridicare a sancțiunilor occidentale, un pas crucial pentru finanțarea reconstrucției.
CAPTAGON
Decizia de duminică a spus că Iordania, Arabia Saudită, Irakul, Libanul, Egiptul și secretarul general al Ligii Arabe vor forma un grup ministerial care să stabilească legătura cu guvernul sirian și să caute soluții la criză prin pași reciproci.
Măsurile practice au inclus eforturile continue de a facilita furnizarea de ajutor în Siria, potrivit unei copii a deciziei văzută de Reuters.
Readmiterea Siriei urmează unei inițiative iordaniene care stabilește o foaie de parcurs pentru încheierea conflictului din Siria, care include abordarea problemelor refugiaților, deținuților dispăruți, contrabandei de droguri și milițiilor iraniene din Siria.
Iordania este atât o destinație, cât și o rută principală de tranzit către țările din Golf, bogate în petrol, pentru captagon, o amfetamina care generează dependență, produsă în Siria.
Aderarea Siriei la Liga Arabă a fost suspendată în 2011, după reprimarea protestelor de stradă împotriva lui Assad, care au dus la războiul civil. Mai multe state din Golf, inclusiv Arabia Saudită, au început să susțină grupurile rebele care luptă pentru a-l înlătura pe Assad de la putere.
Ulterior, Assad a recâștigat controlul asupra unei mari părți a Siriei cu ajutorul principalilor săi aliați Iran și Rusia, dar războiul a costat sute de mii de vieți și a determinat milioane de oameni să fugă din țară. Siria rămâne fragmentată, cu economia în ruine.
Recent, statele arabe au încercat să ajungă la un consens dacă să-l invite pe Assad la un summit al Ligii Arabe din 19 mai la Riad pentru a discuta ritmul și condițiile pentru normalizarea legăturilor.
Răspunzând la întrebarea dacă Assad ar putea participa, Aboul Gheit a declarat reporterilor: „Dacă dorește, pentru că Siria, începând din această seară, este membră cu drepturi depline al Ligii Arabe”.
„Când invitația este trimisă de țara gazdă, Regatul Arabiei Saudite, și dacă dorește să participe, va participa”, a adăugat el.
Arabia Saudită s-a opus multă vreme restabilirii relațiilor cu Assad, dar a declarat după recenta sa apropiere de Iran – aliatul regional cheie al Siriei – că este nevoie de o nouă abordare cu Damasc.
Washingtonul, care definește Siria lui Assad drept stat „necinstite”, a cerut statelor arabe să obțină ceva în schimbul interacțiunii cu Assad.
Reportaj de Aidan Lewis Editare de Omar Abdel-Razek
Standardele noastre: Principiile Thomson Reuters Trust.