RIGA, Letonia — Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a organizat un atac cu drone cu scopul de a-l ucide pe președintele Vladimir Putin la Kremlin, o acuzație incendiară care ar putea justifica Rusia să-și escaladeze războiul în Ucraina.
Rusia a spus că a dejucat atacul și că Putin nu se afla în clădire în acel moment.
Acuzația de tentativă de asasinat, care nu a putut fi confirmată în mod independent, a fost făcută într-o declarație împărtășită de serviciul de presă de la Kremlin agențiilor de presă de stat ruse miercuri după-amiază.
În timpul nopții de miercuri devreme, „regimul de la Kiev a încercat o lovitură cu drone în reședința de la Kremlin a președintelui Federației Ruse”, se arată în comunicat. „Două drone au fost îndreptate spre Kremlin”.
„Considerăm aceste acțiuni drept un act terorist planificat și un atentat la viața președintelui Federației Ruse, efectuat în ajunul Zilei Victoriei, parada de 9 mai”, a spus Kremlinul, referindu-se la comemorarea anuală a Rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.
„Rusia își rezervă dreptul de a răspunde unei tentative de lovitură asupra Kremlinului unde și când crede de cuviință”, se arată în comunicat.
În jurul orei 16:30, ora locală, miercuri, sirenele de raid aerian au început să sune în Kiev, capitala Ucrainei, dar alerta s-a încheiat câteva minute mai târziu fără incidente.
Ucraina a negat rapid orice implicare. Secretarul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul „nu are informații despre așa-zisele atacuri nocturne asupra Kremlinului”.
„Așa cum a afirmat în mod repetat președintele Zelensky, Ucraina direcționează toate forțele și mijloacele disponibile pentru a-și elibera propriile teritorii și nu pentru a ataca pe alții”, a declarat secretarul de presă, Serhiy Nykyforov, pentru serviciul ucrainean al BBC. „Ceea ce s-a întâmplat la Moscova este, evident, o agravare a situației dinaintea zilei de 9 mai, o manevră așteptată din partea adversarilor noștri.”
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat în timpul unui eveniment Washington Post Live că Statele Unite nu pot confirma rapoartele unui atac, adăugând că orice astfel de relatări din Rusia ar trebui luate cu „un agitator foarte mare de sare”.
Mykhailo Podolyak, un consilier al lui Zelensky, a spus că acuzațiile Rusiei sunt „previzibile” și probabil că au semnalat că Moscova „pregătește un atac terorist la scară largă”.
„De aceea, mai întâi reține un grup mare, presupus subversiv, în Crimeea, apoi demonstrează „drone peste Kremlin”. În primul rând, Ucraina poartă un război exclusiv defensiv și nu atacă ținte de pe teritoriul Federației Ruse”, a scris Podolyak pe Twitter. „Pentru ce? Acest lucru nu rezolvă nicio problemă militară. Dar oferă motive pentru a-și justifica atacurile asupra civililor.”
Miercuri mai devreme, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, a declarat că a demontat o rețea de informații militare ucrainene care pregătea „tentative de asasinat asupra liderilor din Crimeea”, peninsula invadată de Rusia și anexată ilegal din Ucraina în 2014. FSB a susținut că a fost reținută. șapte bărbați — cetățeni ucraineni, ruși și bulgari — și au confiscat dispozitive explozive.
„În al doilea rând, urmărim cu interes numărul tot mai mare de accidente și incidente care au loc în diferite părți ale Rusiei”, a adăugat Podolyak. „Apariția vehiculelor aeriene fără pilot neidentificate la instalațiile energetice sau pe teritoriul Kremlinului poate indica doar activitățile de gherilă ale forțelor locale de rezistență.”
„Într-un cuvânt, ceva se întâmplă… dar cu siguranță fără dronele Ucrainei deasupra Kremlinului”, a scris Podolyak.
Într-un interviu acordat miercuri pentru The Washington Post, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, nu a răspuns direct acuzațiilor de la Kremlin că Ucraina ar fi lansat o tentativă de asasinat împotriva lui Putin.
„În fiecare zi și în fiecare noapte, Rusia terorizează oficial populația civilă ucraineană”, a spus el, adăugând că apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 17 din cele 18 drone fabricate iranian lansate în Ucraina peste noapte, marți. „Dacă unii oficiali de la Kremlin încearcă să acuze pe cineva, se pot acuza ei înșiși.”
Unii oficiali ruși de rang înalt au cerut armatei țării să riposteze prompt și aspru. Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului rus, a postat o declarație înflăcărată pe canalul său Telegram, spunând că „un act terorist împotriva președintelui este un atac asupra Rusiei”.
„Politicienii din țările occidentale care pun arme în regimul Zelensky trebuie să realizeze că au devenit nu doar sponsori, ci și complici direcți ai activităților teroriste”, a spus el. „Nu pot exista negocieri cu regimul Zelensky.”
„Vom cere folosirea de arme capabile să oprească și să distrugă regimul terorist de la Kiev”, a adăugat Volodin, fără a preciza tipul de arme.
Oficialii ruși nu au furnizat videoclipuri oficiale sau alte dovezi care să susțină acuzația.
Clipuri neverificate au apărut pe canalele rusești și ucrainene Telegram în jurul orei 2 dimineața, ora Moscovei, arătând un fulger de lumină și un pană de fum care se ridică peste zidurile Kremlinului, arătând după cum se presupune că sistemele de apărare aeriană au interceptat dronele.
Palatul Senatului, situat în incinta Kremlinului, un complex fortificat din inima Moscovei, este reședința oficială de stat a președintelui rus, dar Putin îl folosește mai ales pentru recepții și funcții publice. Preferă să lucreze zilnic din alte reședințe prezidențiale din vestul Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Putin lucra din reședința sa din Novo-Ogarevo, o proprietate aflată la doar câteva mile vest de Moscova.
Putin petrece, de asemenea, mult timp la reședința sa de pe lacul Valdai, o ascunzătoare de pădure palatială situată între Moscova și Sankt Petersburg, unde se pare că călătorește folosind o cale ferată secretă construită în ultimii ani pentru el și anturajul său. Vara, liderul rus locuiește la Bocharov Ruchei, o moșie la Marea Neagră.
Rusia a impus măsuri suplimentare de siguranță în pregătirea pentru comemorarea anuală a victoriei din 9 mai al celui de-al Doilea Război Mondial, când statele din fosta Uniune Sovietică sărbătoresc înfrângerea Germaniei naziste. Oficialii au invocat preocupări de securitate legate de război pentru limitarea evenimentelor publice.
Cu câteva minute înainte ca Kremlinul să emită o declarație despre presupusa lovitură cu drone, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că, începând cu 3 mai, orașul interzice toate zborurile cu drone, cu excepția vehiculelor aeriene fără pilot utilizate de serviciile guvernamentale.
Evenimentele de doliu pentru soldații căzuți au fost anulate în mai multe regiuni ale țării, mai ales în vestul Rusiei de-a lungul graniței cu Ucraina.
Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care raportează aproape zilnic bombardamente, incendii suspecte și atacuri cu drone, a anunțat la începutul lunii aprilie că a decis să anuleze parada anuală a victoriei.
„Nu va exista nicio paradă pentru a nu provoca inamicul cu o mare acumulare de echipamente și personal militar în centrul Belgorodului”, a spus Gladkov în timpul unei transmisiuni în direct recent pe rețeaua de socializare VKontakte.
În Bryansk, o altă regiune de graniță a Rusiei, două trenuri de marfă au deraiat în decurs de 48 de ore în această săptămână, după ce sabotori necunoscuți au plantat explozibili pe șine, potrivit declarațiilor oficiale.
Miercuri, oficiali din regiunea Krasnodar din vestul Rusiei au raportat că un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol, canalele locale Telegram raportând că o dronă ar fi lovit un rezervor de stocare.
Siobhán O’Grady și David L. Stern din Kiev au contribuit la acest raport.
Un an de război al Rusiei în Ucraina
Portrete ale Ucrainei: Viața oricărui ucrainean s-a schimbat de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în urmă cu un an, atât în moduri mari, cât și mici. Ei au învățat să supraviețuiască și să se sprijine reciproc în circumstanțe extreme, în adăposturi anti-bombe și în spitale, au distrus complexe de apartamente și au ruinat piețele. Parcurgeți portretele ucraineanilor care reflectă asupra unui an de pierderi, rezistență și frică.
Bătălia de uzură: În ultimul an, războiul s-a transformat de la o invazie pe mai multe fronturi care a inclus Kievul în nord la un conflict de uzură concentrat în mare parte de-a lungul unei întinderi de teritoriu în est și sud. Urmați linia frontului de 600 de mile dintre forțele ucrainene și cele rusești și aruncați o privire la locul în care s-au concentrat luptele.
Un an de viață separat: Invazia Rusiei, împreună cu legea marțială a Ucrainei care împiedică bărbații în vârstă de luptă să părăsească țara, a forțat decizii dureroase pentru milioane de familii ucrainene cu privire la cum să echilibreze siguranța, datoria și dragostea, viețile odată împletite devenind de nerecunoscut. Iată cum arăta anul trecut o gară plină de rămas-bun.
Adâncirea diviziunilor globale: Președintele Biden a trâmbițat alianța revigorată a Occidentului, formată în timpul războiului, drept o „coaliție globală”, dar o privire mai atentă sugerează că lumea este departe de a fi unită în problemele ridicate de războiul din Ucraina. Dovezile abundă că efortul de izolare a lui Putin a eșuat și că sancțiunile nu au oprit Rusia, datorită exporturilor sale de petrol și gaze.
Înțelegerea conflictului Rusia-Ucraina