Jes Staley, fost CEO al Barclays
Justin Solomon | CNBC
Un judecător federal a respins miercuri o ofertă a fostului JPMorgan Chase directorul executiv Jes Staley să respingă o plângere a băncii care urmărește să-l tragă la răspundere legală pentru trafic sexual de către fostul client JPMorgan Jeffrey Epstein.
Hotărârea din Tribunalul Districtual din Manhattan a venit cu două zile înainte ca CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, să fie demis în procese de către guvernul Insulelor Virgine americane și un acuzator Epstein împotriva băncii pentru relația cu defunctul prădător.
Insulele Virgine susțin, în procesul intentat în decembrie, că JPMorgan a facilitat și a beneficiat financiar de pe urma traficului de tinere femei de către Epstein către insula sa privată de pe teritoriul american pentru a fi abuzat sexual de el și de alții de acolo.
Epstein a fost client al băncii din 1998 până în 2013.
În martie, ca parte a răspunsului său legal la procesul din Insulele Virgine și la cel similar al acuzatorului „Jane Doe”, JPMorgan a depus o așa-numită plângere a unei terțe părți împotriva lui Staley.
Această acțiune susține că, dacă Insulele Virgine își dovedesc acuzațiile, „Staley este răspunzător exclusiv față de USVI sau față de JPMC pentru toate sumele acordate USVI și împotriva JPMC, dacă există, în cadrul procesului”. Procesul urmărește, de asemenea, să recupereze o compensație de peste 80 de milioane de dolari pe care Staley a primit-o de la bancă, unde a lucrat timp de trei decenii.
Staley, care fusese principalul punct de contact al băncii pentru Epstein, i-a cerut luna trecută judecătorului Jed Rakoff să elimine plângerea împotriva lui de către JPMorgan.
Rakoff, într-un ordin scurt, a respins „moțiunea lui Staley în totalitate”.
„O opinie care explică raționamentul din spatele acestei hotărâri va urma în timp util”, a scris judecătorul.
Avocații lui Staley nu au răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Staley a negat că a știut despre traficul sexual al lui Epstein.
El a fost CEO al Barclays din 2015 până la sfârșitul lui 2021, când a demisionat după ce autoritățile financiare britanice au investigat legăturile sale cu Epstein.
Epstein s-a sinucis într-o închisoare din Manhattan în august 2019, la câteva săptămâni după ce a fost arestat sub acuzația federală de trafic sexual de copii.