Nota editorului: O versiune a acestei povești a apărut în buletinul informativ științific Wonder Theory al CNN. Pentru a-l primi în căsuța de e-mail, înscrie-te gratuit aici.
CNN —
În centrul naturii umane se află dorința de a explora. Nicăieri nu este asta mai evident decât încercarea noastră de a călători dincolo de Pământ.
În această săptămână, misiunea AX-2 a transportat patru călători către Stația Spațială Internațională, inclusiv fostul astronaut NASA Peggy Whitson și cercetătoarea de celule stem Rayyanah Barnawi, prima femeie din Arabia Saudită care a călătorit în spațiu.
Virgin Galactic și-a returnat, de asemenea, avionul supersonic la marginea spațiului pentru prima dată din 2021, cu doi piloți și un echipaj format din patru angajați Virgin Galactic la bordul zborului de testare.
Și pregătirile sunt în desfășurare, pe măsură ce oamenii se pregătesc să revină pe suprafața lunară în 2025 – și vor primi puțin ajutor de la niște exploratori robotici.
Inginerii sunt ocupați cu construirea unui rover care urmează să aterizeze la polul sud lunar în 2024.
Aproximativ de dimensiunea unui cărucior de golf, VIPER sau Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, va căuta gheață, va colecta și analiza mostre și va cartografi câtă gheață poate exista sub suprafața Lunii. Un design rezistent și inteligent îi va permite robotului să facă față condițiilor extreme ale unui loc pe care oamenii încă nu l-au explorat.
Descoperirile roverului ar putea ajuta la menținerea prezenței umane pe Lună, permițând astronauților să colecteze apă potabilă și să descopere alte resurse. Și nu este singurul rover lunar aflat în lucru.
Între timp, un orbiter NASA a capturat imagini cu ceea ce pare a fi locul de impact al aterizatorului lunar Ispace Hakuto-R Mission 1, după ce acesta nu a reușit să aterizeze în siguranță în aprilie pe suprafața Lunii.
Latrinele antice descoperite în Ierusalim au dezvăluit una dintre problemele de sănătate cu care se confruntă oamenii din Epoca Fierului acum 2.500 de ani.
Urme de paraziți care cauzează dizenterie au fost găsite de o echipă internațională de arheologi în gropile de sub două toalete din piatră instalate în gospodăriile de elită.
Descoperirile sunt cele mai timpurii dovezi ale unei boli numite Giardia duodenalis, cunoscută pentru că provoacă diaree, crampe abdominale și scădere în greutate.
Regiunea Orientului Mijlociu este locul în care unele dintre primele orașe mari au apărut pe măsură ce oamenii au stabilit așezări și au început să cultive și să domesticească animale. Dar această creștere a însemnat, de asemenea, că orașele pline de viață precum Ierusalimul au fost un focar pentru microbi.
Oamenii de știință au descoperit aproape 400 de specii noi în regiunea Mekong Mare din Asia de Sud-Est, dar această faună sălbatică poate fi deja amenințată cu dispariția din cauza activității umane.
Cercetătorii au lucrat în întreaga regiune, care include Thailanda, Myanmar, Laos, China, Cambodgia și Vietnam, din 2021 până în 2022, potrivit unui nou raport al World Wildlife Fund.
Printre descoperiri se numără o orhidee care seamănă cu un personaj din „The Muppet Show”, un gecko numit după o nimfă de copac mitică din mitologia thailandeză și o șopârlă agama care își schimbă culoarea.
Între timp, noi cercetări au descoperit că pierderea globală a faunei sălbatice este „semnificativ mai alarmantă” decât se credea anterior, deoarece aproape jumătate din speciile planetei suferă declinări rapide ale populației, care ar putea duce la o „a șasea extincție în masă”.
Cu aproximativ 250 de milioane de ani în urmă, strămoșii mamiferelor au domnit supremi înaintea dinozaurilor – și s-au luptat să supraviețuiască în timpul „Marea Moarte”.
Erupțiile vulcanice masive au creat schimbări climatice catastrofale care au dus la cea mai gravă extincție în masă de pe Pământ. Pe parcursul a 1 milion de ani, 90% din viață a dispărut.
O nouă descoperire de fosile a scos la iveală una dintre creaturile neobișnuite care au trăit în timpul acestei tulburări.
Inostrancevia cu dinți de sabie era un animal de mărimea unui tigru, care avea pielea de rinocer sau de elefant și arăta reptilian. Și prădătorul preistoric a făcut o călătorie incredibilă pentru a supraviețui unor medii în schimbare rapidă.
Un telescop solar a surprins străluciri de altă lume ale suprafeței soarelui într-un set uimitor de noi imagini.
Telescopul solar Daniel K. Inouye de la National Science Foundation, de pe insula Maui din Hawaii, a făcut fotografii incredibil de detaliate ale petelor solare în ultimul an.
Imaginile prezintă fenomene solare, cum ar fi „poduri de lumină” care se întind peste petele solare, precum și structurile fine și strălucitoare din interiorul și din jurul acestor regiuni reci și întunecate.
Între timp, noi cercetări au sugerat că inelele emblematice ale lui Saturn ar putea dispărea în următoarele câteva sute de milioane de ani – iar inelele tinere din punct de vedere astronomic s-ar fi putut forma în timp ce dinozaurii cutreierau Pământul.
Trebuie să vezi aceste povești ca să le crezi:
– Orașul New York se scufundă sub greutatea clădirilor sale de peste un milion – precum și o cauză misterioasă pe care cercetătorii nu au dezvăluit încă.
– Hvaldimir, o balenă beluga care poartă un ham special care poate ține camerele de luat vederi și considerată de unii experți a fi un „spion” antrenat de marina rusă, a apărut într-o zonă dens populată a Norvegiei.
— Un bărbat cu paralizie poate merge din nou la peste un deceniu după accidentul său de motocicletă, datorită oamenilor de știință elvețieni care au dezvoltat un nou implant medical.