Înscrieți-vă pentru buletinul informativ științific Wonder Theory al CNN. Explorați universul cu știri despre descoperiri fascinante, progrese științifice și multe altele.
CNN —
Urme de hormoni antici au fost detectate în colții unui mamut lânos care a trăit cu mai bine de 33.000 de ani în urmă, dezvăluind că creaturile acum dispărute au avut episoade de testosteron furibund.
Descoperirile oferă ceea ce cercetătorii cred că este prima dovadă directă că, la fel ca elefanții, și mamuții au experimentat musth. Un studiu care detaliază rezultatele, publicat miercuri în revista Nature.
Musth, care înseamnă „intoxicat” în hindi și urdu, este o perioadă alimentată de testosteron de agresivitate sporită și comportament imprevizibil în timpul sezonului de împerechere, când elefanții masculi devin rivali.
Anterior, cercetătorii au dedus că mamuții, rudele dispărute ale elefanților moderni, ar fi putut experimenta musth din cauza descoperirii vârfurilor de colți rupte și a altor leziuni ale scheletului păstrate în fosile.
Dovezi ale creșterii testosteronului din musth pot fi detectate în testele de sânge și urină ale elefanților vii.
O echipă de cercetători a apelat la colții de elefant și de mamut pentru a vedea dacă straturile lor ar putea păstra și prezența hormonilor steroizi precum cortizolul, a declarat autorul principal al studiului Michael Cherney, afiliat de cercetare la Muzeul de Paleontologie al Universității din Michigan și coleg de cercetare la Universitatea din Michigan. Facultatea de Medicină de la Universitatea din Michigan.
Pe lângă cortizol, colțul de mamut a dezvăluit creșteri anuale recurente ale testosteronului de până la 10 ori mai mari decât valoarea inițială, potrivit studiului.
„Nu știam cu adevărat la ce să ne așteptăm, așa că aproape totul a fost o surpriză”, a spus Cherney. „Cred că, totuși, cea mai mare surpriză a fost cât de clar a fost modelul în testosteron.”
Cercetătorii au studiat trei colți în timpul analizei lor, inclusiv doi colți de mamut adulți și unul de la un elefant taur african care avea între 30 și 40 de ani când a fost ucis de un vânător în Botswana în 1963.
Colțul drept al mamutului mascul, care a trăit aproximativ 55 de ani, a fost descoperit de o companie minieră de diamante din Siberia în 2007 și se estimează că a murit între 33.291 și 38.866 de ani în urmă.
În studiu a fost folosit și un colț de la o femelă de mamut care a trăit între 5.597 și 5.885 de ani în urmă pe insula Wrangel. Insula Wrangel, conectată cândva cu nord-estul Siberiei, este ultimul loc cunoscut unde au trăit mamuții lânoși până la dispariție cu aproximativ 4.000 de ani în urmă.
Creșterile anuale de creștere au fost identificate în fiecare colț folosind scanări CT. Apoi, cercetătorii au folosit un burghiu operat sub un microscop pentru a măcina mostre de dentina, țesutul mineralizat din interiorul dinților, deoarece colții sunt incisivi alungiți.
Pulberea de dentina a fost analizată folosind un spectrometru de masă sau un instrument care poate identifica substanțele chimice prin sortarea particulelor încărcate.
„Am dezvoltat metode de spectrometrie de masă cu steroizi pentru mostrele de sânge și salivă umană și le-am folosit pe scară largă pentru studii de cercetare clinică. Dar niciodată într-un milion de ani nu mi-am imaginat că vom folosi aceste tehnici pentru a explora „paleoendocrinologia”, a declarat coautorul studiului Rich Auchus, profesor de medicină internă și farmacologie la Universitatea din Michigan, într-un comunicat.
„A trebuit să modificăm metoda, pentru că acele pulberi de colți au fost cele mai murdare mostre pe care le-am analizat vreodată. Când Mike (Cherney) mi-a arătat datele de la colții de elefant, am rămas uluit. Apoi am văzut aceleași modele în mamut – wow!”
Atât colții de elefant, cât și de mamut masculin conțineau dovezi ale cresteri ale testosteronului legate de musth. Între timp, femela de colț de mamut a prezentat puține variații și testosteron foarte scăzut, așa cum era de așteptat.
Colții sunt un pic ca inelele copacilor. Ele cresc pe parcursul vieții unui animal, înregistrând molecule precum hormonii care sunt legați de comportamentul și fiziologia unui animal. Testosteronul se acumulează în țesuturi și circulă în sânge.
„Tusks sunt deosebit de promițătoare pentru reconstrucția aspectelor din istoria vieții mamutului, deoarece păstrează o înregistrare a creșterii straturilor de dentine care se formează de-a lungul vieții unui individ”, a spus coautorul studiului Daniel Fisher, curator la Muzeul de Paleontologie al Universității din Michigan și profesor în Departamentul de Științe Pământului și Mediului, într-un comunicat.
Când oamenii de știință studiază colții de elefant, ei pot identifica vârsta la care animalele experimentează musth, dacă se întâmplă în același timp al anului și alți factori care îi ajută să descopere mai multe informații despre factorii de mediu și dinamica populației, a spus Cherney. Culegerea acestui tip de informații din colții de mamut poate dezvălui mai multe perspective asupra vieții creaturilor dispărute.
Cercetătorii cred că descoperirile lor arată că înregistrările hormonale din dinți ar putea conține informații cheie care pot dura mii de ani, în special atunci când se studiază populațiile antice.
„Acest studiu stabilește dentina ca un depozit util pentru unii hormoni și creează terenul pentru progrese ulterioare în domeniul în curs de dezvoltare al paleoendocrinologiei”, a spus Cherney. „Pe lângă aplicațiile largi în zoologie și paleontologie, înregistrările hormonale dentare ar putea sprijini studii medicale, criminalistice și arheologice.”