Un virus despre care practic nimeni nu a auzit vreodată s-a răspândit în Statele Unite, provocând o creștere de 36% a cazurilor în 2023, potrivit noilor date de la Centers for Disease Control and Prevention.
Metapneumovirusul uman, sau HMPV, este o boală respiratorie care provoacă simptome asemănătoare răcelii comune: tuse, febră, congestie, secreții nazale, dureri în gât și dificultăți de respirație, potrivit Clinicii Cleveland.
Așadar, majoritatea oamenilor presupun că au răceală sau gripă, dar în rândul copiilor mici, adulților mai în vârstă și persoanelor cu sistem imunitar slăbit, HMPV poate provoca o boală suficient de gravă pentru a-i trimite la spital.
Nu este surprinzător faptul că majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de HMPV – virusul nici măcar nu a fost descoperit până în 2001.
Când oamenii de știință au testat mostre de sânge încă din anii 1950, au găsit dovezi că virusul circulă de cel puțin 50 de ani, relatează CNN.
„Totuși, găsesc că mulți oameni, chiar și din domeniul sănătății, nu sunt familiarizați cu acest virus”, a declarat John V. Williams, profesor de pediatrie, microbiologie și genetică moleculară la Universitatea din Pittsburgh, pentru Conversation.
HMPV este „cel mai important virus despre care nu ai auzit niciodată”, a spus Williams.
Cazurile de HMPV cresc de obicei în ianuarie, atinge vârful în martie și aprilie, apoi scad pe măsură ce vremea se încălzește în mai. Creșterea din 2023 a cazurilor de HMPV s-ar putea datora persoanelor care au mai puțină imunitate după ani de purtare a măștilor și distanțare socială în timpul pandemiei de COVID-19.
Tratamentul HMPV
Majoritatea persoanelor cu o infecție cu HMPV se ameliorează după câteva zile petrecute în odihnă, consumând lichide și luând decongestionante și medicamente pentru durere fără prescripție medicală.
Majoritatea copiilor au avut HMPV până la vârsta de 5 ani. Dar pentru unii copii mici, boala poate lua o întorsătură tulburătoare.
HMPV la bebeluși
Într-un studiu din 2015 al Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society, bebelușii și copiii cu vârsta mai mică de 2 ani erau cel mai probabil să fie spitalizați cu HMPV. Și 18% dintre copiii internați au fost tratați în secția de terapie intensivă, în timp ce 6% au necesitat ventilație mecanică din cauza dificultăților de respirație.
Un studiu publicat în The Lancet a estimat că în 2018, HMPV a provocat 643.000 de internări în spital și 16.100 de decese în întreaga lume în rândul copiilor sub 5 ani.
În prezent, nu există niciun leac sau vaccin pentru boală, dar asta se poate schimba în curând. Moderna, un producător al unui vaccin COVID-19, a început testele clinice timpurii ale unui vaccin împotriva HMPV.
Până la elaborarea unui astfel de vaccin, medicii recomandă măsurile de precauție obișnuite împotriva HMPV și a altor virusuri respiratorii: spălarea regulată a mâinilor, evitarea persoanelor bolnave și rămânerea acasă dacă vă simțiți rău.