Londra CNN —
Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual, cea mai mică creștere de la începutul creșterii în iulie, după ce datele din această săptămână au arătat scăderea inflației de bază, iar băncile s-au retras brusc asupra creditării.
Decizia vine și la o zi după Rezerva Federală a SUA a crescut ratele cu un sfert de punct și duce rata de referință din cele 20 de țări care folosesc euro la 3,25%. BCE a majorat acum costurile de împrumut la șapte întâlniri consecutive din iulie, în încercarea de a controla inflația.
Iar președintele BCE, Christine Lagarde, a sugerat că vor urma noi creșteri ale ratelor. „Avem mai mult teren de acoperit și nu ne oprim”, a spus ea joi reporterilor, adăugând că ratele dobânzilor nu sunt încă „suficient de restrictive”.
În declarația sa, BCE a spus că inflația a scăzut în ultimele luni, dar presiunile subiacente ale prețurilor „rămân puternice”.
„În același timp, creșterile anterioare ale dobânzilor sunt transmise cu forță la finanțarea zonei euro și la condițiile monetare, în timp ce întârzierile și puterea transmiterii către economia reală rămân incerte”, a adăugat acesta.
Creșterea prețurilor și a ratelor dobânzilor mai mari au afectat economia zonei euro, care a evitat doar cu strictețe o recesiune în primele trei luni ale anului.
Deși este încă departe de maximele sale, inflația din regiune a urcat până la 7% în aprilie, de la 6,9% în martie, potrivit unei estimări inițiale de marți a agenției de statistică a UE. Piața muncii s-a înăsprit și ea – șomajul a scăzut la 6,5% în martie.
Dar inflația de bază, care elimină prețurile volatile la alimente și energie, a scăzut în mod neașteptat la 5,6% în aprilie – trimițând un semnal că creșterea prețurilor, deși este încă abruptă, ar putea încetini. BCE vizează o rată a inflației de 2%.
Lagarde a subliniat că lupta băncii centrale împotriva inflației este departe de a fi încheiată. „Există în continuare riscuri semnificative în creștere pentru perspectivele inflației”, a spus ea, invocând creșteri ale acesteia salariile și războiul din Ucraina, care ar putea crește din nou prețurile la energie și alimente.
Pe de altă parte, „tensiunile reînnoite ale pieței financiare” ar putea reduce inflația mai repede decât se aștepta, a spus Lagarde.
De la ultima reuniune a BCE din 16 martie – cu doar câteva zile înainte de vânzarea de urgență a Credit Suisse (CS) către rivalul UBS (UBS) – perspectivele pentru creditarea bancară s-au slăbit și mai mult, reducând potențial nevoia de majorări viitoare ale ratelor dobânzilor.
Băncile din zona euro, invocând anxietatea cu privire la economie și apetitul mai scăzut pentru risc, și-au înăsprit „substanțial” criteriile de acordare a creditului, a spus BCE într-un raport atent urmărit marți.
Lagarde a remarcat, totuși, joi, că efectele asupra economiei reale au fost mai puțin clare până acum. „Nu vedem încă efectele complete pe care ni le dorim pentru a ajunge la ținta de 2%”, a spus ea.
De asemenea, Fed a subliniat standardele mai stricte de creditare bancară miercuri, deoarece și-a majorat rata de referință la fondurile federale la 5%-5,25%. „Condițiile de creditare mai stricte pentru gospodării și întreprinderi ar putea influența activitatea economică, angajările și inflația”, se arată într-un comunicat.
Un sondaj cheie al Fed privind activitatea de creditare bancară din primul trimestru va fi publicat săptămâna viitoare.
Corecție: O versiune anterioară a acestui articol a denaturat eronat nivelul ratei de referință a BCE.