Autoritățile italiene analizează cauzele pigmentării anormale a apei din jurul punctului de referință Rialto.
Apele din canalul principal al Veneției s-au transformat în verde fluorescent în zona din apropierea renumitului pod Rialto din Italia, în timp ce autoritățile încearcă să stabilească cauza.
Departamentul de pompieri al Italiei a postat un videoclip duminică, în timp ce una dintre bărcile sale naviga pe ape fosforescente. „Marele Canal colorat în verde este ceea ce pompierii au găsit în această dimineață, când am intervenit împreună cu ARPAV pentru a colecta mostre și a analiza această culoare anormală”, se arată în comunicat.
#28maggio #Venezia, Canal Grande colorato di verde e quello che hanno costatato questa mattina i #vigilidelfuoco intervenuti insieme ad @arpaveneto per dei prelievi per analizzare la colorazione anomala #soccorsiquotidiani pic.twitter.com/tzKoQqEXvx
— VigilFuoco Veneto (@vvfveneto) 28 mai 2023
ARPAV, agenția regională de protecție a mediului din Veneto, a declarat că a primit mostre din apele modificate și că lucrează pentru a identifica substanța care le-a schimbat culoarea.
Prefectul de la Veneția a convocat o ședință de urgență a forțelor de poliție pentru a înțelege ce s-a întâmplat și a studia eventualele contramăsuri, a informat agenția de presă ANSA.
Incidentul face ecou episoade recente din Italia, unde grupurile ecologiste au colorat monumente. Cu toate acestea, spre deosebire de cazurile anterioare, niciun grup de activiști nu s-a prezentat pentru a-și revendica responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat la Veneția.
Săptămâna trecută, activiștii ecologisti s-au urcat pe Fântâna Trevi din Roma și au turnat în apă lichid negru obținut din cărbune vegetal diluat.
Grupul de aproximativ 10 persoane a stat și în interiorul fântânii ținând un banner pe care scria „Nu vom plăti pentru combustibili fosili”, o referire la campania de oprire a investițiilor publice și a subvențiilor pentru combustibilii fosili.
În martie, activiștii au pulverizat vopsea portocalie peste pereții Palazzo Vecchio, sediul primăriei din Florența, cu scopul de a evidenția nevoia de a combate criza climatică.
Apele Veneției deveniseră verzi o dată înainte în 1968, în timpul expoziției internaționale de artă de la Veneția La Biennale, când artistul argentinian Nicolas Garcia Uriburu a vărsat sodiu fluorescent verde strălucitor non-toxic în Grand Canal.
Pigmentul a devenit verde strălucitor atunci când a fost sintetizat de microorganismele din apă, ca parte a unei inițiative artistice menite să atragă atenția asupra agravării poluării apei.
Sursă
:
Al Jazeera și agențiile de presă