Președintele ucrainean Volodymr Zelensky a sosit sâmbătă la Roma pentru discuții cu oficiali italieni și cu Papa Francisc, care a declarat că Vaticanul a lansat o inițiativă în culise pentru a încerca să pună capăt războiului lansat anul trecut de Rusia.
„Cel mai prost previzionat scenariu”: Unii soldați ruși fug de Bakhmut în timp ce Ucraina câștigă
Zelensky a sosit pe un aerodrom militar de pe aeroportul Ciampino din Roma, a informat postul de stat RAI. Ministrul italian de externe Antonio Tajani a fost prezent pentru a-l saluta, a declarat agenţia de presă ANSA.
„Astăzi la Roma”, a scris Zelenskyy pe Twitter. „Mă întâlnesc cu președintele Italiei Sergio Mattarella, prim-ministrul Italiei @GiorgiaMeloni și cu Papa @Pontifex. O vizită importantă pentru apropierea victoriei Ucrainei!”
Astăzi la Roma. Mă întâlnesc cu președintele Italiei, Sergio Mattarella, cu prim-ministrul Italiei @GiorgiaMeloni și cu Papa @Pontifex. O vizită importantă pentru apropierea victoriei Ucrainei! 🇮🇹🤝🇺🇦🤝🇻🇦
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) 13 mai 2023
Premierul italian Giorgia Meloni susține ferm ajutorul militar și de altă natură pentru Ucraina și cu Mattarella, care este șeful statului. Întâlnirea cu Mattarella de la Palatul prezidențial Quirinale a fost prima întâlnire oficială a ceea ce se așteaptă să fie o vizită în capitala Italiei de câteva ore. Se crede că Zelensky se va îndrepta spre Berlin.
Programul exact al lui Zelensky nu fusese anunțat public din motive de securitate, iar Vaticanul a confirmat doar o întâlnire papală cu puțin timp înainte ca avionul președintelui ucrainean să aterizeze.
Radioul de stat italian a raportat că, ca parte a măsurilor de protecție, a fost ordonată o zonă de excludere a zborului pentru cerul Romei, iar trăgătorii de obișnuit al poliției au fost plasați strategic pe clădiri înalte.
Meloni s-a întâlnit cu Zelensky la Kiev, cu puțin timp înainte de aniversarea invaziei pe scară largă a Rusiei, pe 24 februarie 2022.
Francis, care este dornic de pace, s-a întâlnit ultima dată cu liderul ucrainean în 2020.
Pontiful face frecvent cereri pasionale în numele poporului „martiri” al Ucrainei, în cuvintele sale.
La sfârșitul lunii aprilie, zburând înapoi la Roma dintr-o călătorie în Ungaria, Francis le-a spus reporterilor aflați în avion că Vaticanul a fost implicat într-o misiune de pace în culise, dar nu a oferit detalii. Nici Rusia, nici Ucraina nu au confirmat o astfel de inițiativă.
„Crăpătură în tavanul cu vitralii”: Papa le dă femeilor dreptul de vot la întâlnirea crucială a episcopului
Mai mult: Pentru femei, modificările Papei pentru summitul de la Vatican deschid uși „care vor fi greu de închis”
Între timp, guvernul german a declarat că oferă Ucrainei ajutor militar suplimentar în valoare de peste 3 miliarde de dolari, inclusiv tancuri, sisteme antiaeriene și muniție.
Anunțul a venit sâmbătă în timp ce pregătirile erau în curs de desfășurare la Berlin pentru o posibilă primă vizită în Germania a lui Zelensky, de când Rusia i-a invadat țara anul trecut.
Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a spus că Berlinul vrea să arate cu cel mai recent pachet de arme „că Germania este serioasă în sprijinul său” pentru Ucraina.
„Germania va oferi tot ajutorul pe care îl poate, atâta timp cât este nevoie”, a spus el.
În timp ce vizita lui Zelensky de duminică nu a fost încă confirmată oficial, ar fi un semn că relațiile dintre Ucraina și Germania s-au îmbunătățit considerabil după un petic stâncos.
Kievul a fost mult timp suspicios cu privire la dependența Germaniei de energia rusă și de sprijinul pentru gazoductele Nord Stream care ocolesc Ucraina, apărate de cancelarul de atunci Angela Merkel.
Succesorul ei, Olaf Scholz, a fost de acord să elimine treptat importurile rusești de energie după invazie, dar a ezitat inițial să ofere Ucrainei arme letale, temându-se că Germania ar putea fi atrasă în conflict.
Având în vedere că Washingtonul, Varșovia și Londra susțin mai deschis eforturile Ucrainei de a se apăra, Berlinul a primit umărul diplomatic rece de la Kiev.
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a fost dezinvitat din Ucraina anul trecut, provocând supărare în Germania, care a subliniat că a acordat un ajutor financiar considerabil Kievului și a primit peste un milion de refugiați ucraineni. Scholz a vizitat în cele din urmă Kievul împreună cu președintele francez Emmanuel Macron și alți lideri în iunie.
Facebook Stare de nervozitate E-mail