BUDAPEST, 28 aprilie (Reuters) – Papa Francisc, începând vineri o călătorie în Ungaria, a avertizat în mod clar asupra pericolelor naționalismului în creștere în Europa și a spus guvernului de la Budapesta că acceptarea migranților împreună cu restul continentului ar fi un semn adevărat al Creştinism.
Într-un discurs puternic adresat liderilor guvernamentali, inclusiv prim-ministrului Viktor Orban, care a avut o serie de confruntări cu Uniunea Europeană, Francis a cerut, de asemenea, respingerea „formelor autoreferențiale de populism” și a intereselor strict naționaliste.
Francisc a cerut o întoarcere la „sufletul european” imaginat de cei care au pus bazele Europei moderne după cel de-al Doilea Război Mondial, spunând că națiunile trebuie „să privească dincolo de granițele naționale”.
Vorbind în ziua în care Kievul a promis un răspuns „pumn de fier” după ce Rusia a lovit Ucraina cu primele lovituri aeriene la scară largă în aproape două luni, Francisc a făcut un alt apel pentru încetarea războiului de acolo, cerând „eforturi creative pentru pace” pentru a-i îneca pe „soliştii de război”.
Vizita de trei zile este prima călătorie a Papei, în vârstă de 86 de ani, de când a fost internat la spital pentru bronșită, în martie.
Arătând vesel, Francis, care are o boală la genunchi, a folosit un baston pentru a se plimba, primind demnitarii și copiii în costum național pe aeroport. La sosiri recente, a folosit un scaun cu rotile.
Întrebat de reporteri despre starea sa de sănătate în zborul din Roma, papa a glumit, spunând „încă sunt în viață” și „buruienile încăpățânate nu mor niciodată”.
Francisc își ține promisiunea unei vizite oficiale în Ungaria, după o oprire de doar șapte ore pentru a închide un congres al Bisericii la Budapesta în 2021, în drumul său spre Slovacia, pe mulți simțindu-se ușurați.
Orban, 59 de ani, și Papa au opinii diferite cu privire la gestionarea migrației din Orientul Mijlociu și Africa către Europa, Francisc considerând că migranții care fug de sărăcie ar trebui să fie bineveniți.
[1/6] Papa Francisc își ține discursul în timpul unei întâlniri cu autoritățile, societatea civilă și corpul diplomatic din fosta mănăstire Carmelitană din Budapesta, Ungaria, 28 aprilie 2023. Andrew Medichini/Pool via REUTERS
Orban, al cărui guvern a construit un gard de oțel la granița cu Serbia pentru a împiedica migranții, a refuzat să lase Ungaria să se transforme într-o „țară de imigranți”, așa cum spune el că au devenit și alții din Europa.
El i-a cerut lui Francisc în 2021, în timpul ultimei vizite a papei, „să nu lase Ungaria creștină să piară”.
SFANTUL CTITORUL UNGARII
În discursul său din palatul prezidențial cu vedere la Dunăre, după întâlniri private separate cu președintele Katalin Novak și Orban, Francisc l-a citat pe Sfântul Ștefan, fondatorul din secolul al XI-lea al Ungariei creștine.
„Cei care se mărturisesc creștini, în compania martorilor de credință, sunt chemați să mărturisească și să-și unească forțele cu toți pentru a cultiva un umanism inspirat de Evanghelie și mergând pe două căi fundamentale: a ne recunoaște copii iubiți ai Tatăl și iubindu-se unii pe alții ca pe frați și surori”, a spus Francisc.
„În acest sens, Sfântul Ștefan i-a lăsat moștenire fiului său cuvinte extraordinare de fraternitate când i-a spus că cei care sosesc cu limbi și obiceiuri diferite „împodobesc țara”, a spus Francisc, citând porunca sfântului de a „primi străinii cu bunăvoință și să-i ţinem în stima’.
Dar Francis a părut să mângâie respingerea lui Orban de impunerea a ceea ce el spune că sunt valori liberale de către cei din afară. Francisc a denunțat orice formă de „colonizare ideologică” pe probleme precum „așa-zisa teorie a genului” sau „dreptul la avort”.
Mai târziu, adresându-se episcopilor, preoților și călugărițelor din Catedrala Sf. Ștefan, Francisc i-a îndemnat pe maghiari să se confrunte cu „ritmul rapid al schimbării sociale și criza de credință care afectează cultura noastră occidentală”.
Orban, care a spus că Ungaria și Vaticanul sunt singurele două state europene care pot fi descrise drept „pro-pace”, a postat ulterior pe pagina sa oficială de Facebook că cuvintele papei au fost o „confirmare” a dorinței Ungariei de pace în Ucraina. .
Ungaria susține o Ucraina suverană, dar încă are legături economice puternice cu Rusia. Guvernul lui Orban a refuzat să trimită arme în Ucraina. Papa a spus că trimiterea de arme în Ucraina pentru autoapărare este permisă din punct de vedere moral.
Reportaj de Philip Pullella
Standardele noastre: Principiile Thomson Reuters Trust.