Ø Panfora Oil & Gas a contractat compania de cercetari geofizice Prospectiuni pentru efectuarea de masuratori de suprafata in perimetrul EX-6 Curtici
Ø Tehnologii de ultima ora, cu impact minim asupra mediului si al comunitatilor, vor fi folosite pentru identificarea de resurse de hidrocarburi conventionale
Ø Nicio operatiune care sa aiba in vreun fel legatura cu gazele de sist nu a fost niciodata planificata si nici nu va fi efectuata
27 Ianuarie, ARAD – Panfora Oil & Gas, filiala Grupului MOL dedicata activitatilor de explorare si productie in Romania, a contractat Prospectiuni SA, cea mai experimentata companie din Romania in materie de prospectiuni geofizice, sa efectueze operatiuni de masurare de suprafata in perimetrul EX-6 Curtici din vestul Romaniei, pentru a identifica resurse conventionale de hidrocarburi. Panfora Oil & Gas este o companie inregistrata si functionand conform legilor din Romania, unic detinator al drepturilor de concesiune asupra perimetrului EX-6 Curtici si va incepe explorarea doar pentru resurse conventionale.
“Suntem pregatiti sa incepem explorari de suprafata in perimetrul EX-6 Curtici impreuna cu partenerul nostru, Prospectiuni, companie romaneasca cu o traditie de 65 de ani si o experienta solida. Ne concentram exclusiv pe resursele conventionale, respectiv titei si gaze naturale in formatiuni de roci conventionale. In acest stadiu al fazei de explorare, vom colecta date care ulterior vor fi interpretate pentru a identifica resursele conventionale de hidrocarburi existente. Toate acestea sunt incluse in acordul de concesiune si in programul de lucrari semnate cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), care se refera doar la potentialul conventional de titei si gaze”, a declarat Gabor Zelei, Director general al Panfora Oil & Gas.
Primul pas este contactarea si informarea detinatorilor de terenuri si a autoritatilor locale, pentru a anunta operatiunile planificate. Astfel, partile interesate vor fi informate ca datele geofizice vor fi colectate prin utilizarea celor mai moderne tehnologii, care sunt sigure atat pentru populatie cat si pentru mediul inconjurator şi se afla in deplina concordanţa cu „Ghidul privitor la mediul inconjurator in cadrul operatiunilor geofizice la nivel mondial” (Environmental Guidelines For Worldwide Geophysical Operations) publicat de Asociatia Internationala a Contractorilor de Servicii Geofizice (International Association of Geophysical Contractors), respectand in totalitate prevederile legislaţiei romane in vigoare, referitoare la protecţia mediului ambiant.
“Compania Prospectiuni a mai lucrat in zona in anii 1970, in 1980, la finalul anilor 1990 si chiar anul trecut. Suntem gata sa desfasuram lucrari de achizitie de date aici, din nou, membrii echipelor noastre dezvoltand o buna cooperare cu localnicii. Apreciem relatiile pe care le-am construit cu comunitatile locale in ultimii 65 de ani si am vrea sa invitam pe toata lumea la o demonstratie a impactului redus al noilor noastre tehnologii si metodologii. Reprezentantii Prospectiuni vor anunta data si locul demonstratiei si vor fi acolo pentru a raspunde oricaror intrebari sau preocupari ale populatiei ”, a afirmat Gehrig Schultz, CEO al Prospectiuni.
Panfora Oil & Gas este pregatita sa asigure conditii echitabile si transparente pentru plata despagubirilor catre toti detinatorii de terenuri, respectand pe deplin legislatia existenta.
Operatiunile de masurare de suprafata vor dura circa 6-7 luni pentru intreaga suprafata de 561 kilometri patrati, ceea ce inseamna cateva zile pentru fiecare proprietar, in functie de marimea terenului. Aceste operatiuni includ amplasarea de senzori (geofoane) si cabluri pe teren, precum si folosirea de echipament de vibrare, similare ca dimensiune tractoarelor agricole. Nu vor fi folositi explozivi si nu vor fi efectuate foraje. Potentialul productiv al terenurilor agricole nu va fi afectat in niciun fel. Mai mult, terenurile nu vor fi ocupate, ci parcurse cu un ritm de 3-5 kilometri pe zi, cu ajutorul vehiculelor si echipajelor specializate. Lucrarile agricole pe terenurile respective vor putea fi reluate imediat dupa finalizarea masurarilor.
Dupa ce datele de explorare sunt colectate si analizate, Panfora Oil & Gas le va pune la dispozitia ANRM, pentru a deveni proprietatea statului roman.
Panfora Oil & Gas si-a propus sa devina unul dintre investitorii apreciati ai judetului Arad. In acest sens, compania a devenit membru al Filialei Judetene Arad a Confederatiei Patronatului Roman.