ECONOMICA.NET vă prezintă lista completă şi publicată în Monitorul Oficial a informaţiilor care vor fi inscripţionate pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate pe care pacienţii majori le vor primi prin poştă, anul acesta.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a modificat printr-un Ordin de preşedinte publicat în Monitorul Oficial lista informaţiilor care vor fi scrise pe cipul cardului naţional de sănătate. Mai precis, pe lângă informaţiile anunţate în 2012 despre datele care vor fi scrise de medicul de familie pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate ale pacienţilor, CNAS a decis introducerea unui certificat digital emis de MAI pe fiecare card.
Lista completă a informaţiilor care vor fi inscripţionate pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate pe care asiguraţii care au peste 18 ani le vor primi prin poştă anul viitor a fost publicată în Ordinul de preşedinte al CNAS prin care modifică anexa 2 la Ordinul de preşedinte al Casei, din 29 octombrie 2012.
Iată, în continuare, ce informaţii vor fi scrise obligatoriu pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate
- Pe cipurile cardurilor naţionale de sănătate vor fi scrise datele de identificare ale pacientului: numele şi prenumele, data naşterii şi CNP-ul.
- Fiecare card naţional de sănătate va mai conţine un număr de asigurat format din 20 de caractere, un număr de card care va fi format din 16 caractere şi un cod CIP format din 25 de caractere.
- Pe cipul cardului naţional de sănătate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numărul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.
- Cardul naţional de sănătate va mai conţine un certificat digital emis de Ministerul de Interne.
- Informaţiile de pe card vor putea fi accesate de furnizorii de sănătate pe baza unui cod PIN pe care posesorul cardului îl va schimba la activarea cardului şi care va avea minimum patru şi maximum 12 caractere. De fiecare dată când solicită servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pacientului i se va cere să introducă acest cod PIN. Atenţie! PIN-ul cardului de sănătate trebuie să rămână secret!
Ce informaţii vor fi scrise pe cipul cardului naţional de sănătate, doar cu acordul posesorului - Pe cipul cardului pot fi înscrise şi datele de contact ale celor două persoane (maximum) care vor fi apelate în caz de urgenţă: numele, prenumele şi numerele de telefon ale celor două persoane care posesorul cardului doreşte să fie contactate în caz de urgenţă medicală.
- De asemenea, pe cipul cardului mai pot fi înscrise următoarele informaţii: grupa sanguină şi Rh-ul posesorului cardului, consimţământul pentru donarea de organe (statusul de donator de organe), cel mult 10 diagnostice medicale care au risc vital (care vor fi stocate prin coduri specifice pe card) şi maximum 20 de diagnostice care vizează bolile cronice ale posesorului cardului (şi în acest caz, pe card vor fi stocate codurile acestor boli cronice).
Vă amintim că informaţiile care vizează grupa sanguină şi Rh-ul, bolile cu risc vital şi bolile cronice de care suferiţi, precum şi consimţământul pentru donarea de organe pot fi inscripţionate de medicul dumneavoastră de familie pe cipul cardului, doar în urma exprimării explicite, în scris a acordului dumneavoastră, a aparţinătorului legal sau a împuternicitului legal, după caz.
Pacienţii pot refuza inscripţionarea acestor informaţii pe cipul cardului naţional de sănătate, dar trebuie să ştie că în situaţiile de urgenţe medico-chirurgicale, lipsa inscripţionării pe card a unor date medicale vitale le poate periclita viaţa, atenţionează CNAS.
De asemenea, pacienţii pot schimba oricând opţiunile exprimate în privinţa informaţiilor opţionale înscrise pe cardurile lor naţionale de sănătate.
Tot cu acordul posesorului cardului, medicul de familie poate scrie pe cipul cardului datele de contact a două persoane care, la nevoie, pot da informaţii despre starea de sănătate a pacientului, despre bolile de care suferă, despre medicaţia pe care o ia, etc. CNAS recomandă pacienţilor să fie de acord ca aceste informaţii să fie inscripţionate pe card, pentru că pot face diferenţa între viaţă şi moarte, în situaţii-limită.
Ce mai trebuie să ştii despre cardul naţional de sănătate
Toţi pacienţii majori vor primi anul viitor prin poştă carduri naţionale de sănătate. Odată implementat sistemul cardului, aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic.
Pacienţii vor dovedi că sunt asiguraţi în SIUI prin intermediul cardurilor naţionale de sănătate.
Sursa: economica.net