Domnule vicepreşedinte, una dintre priorităţile Consiliului Judeţean Arad a fost accesarea fondurilor europene. Are Aradul proiecte cu finanţare europeană care se derulează, în acest moment, în judeţul Arad?
ADRIAN ŢOLEA. Strădaniile administraţiei judeţene şi locale se regăsesc şi în investiţiile private din judeţul nostru. Aradul este pe locul patru pe ţară la investiţii datorită infrastructurii, devenind atractiv pentru investitori deoarece autorităţile locale şi judeţene au ştiut să profite de fondurile europene, o sursă importantă pentru dezvoltarea judeţului. Consiliul Judeţean Arad a atras fonduri pe diferite domenii: gestionarea deşeurilor, alimentarea cu apă şi canalizare, infrastructura rutieră, infrastructură socială şi turism. Astfel, judeţul Arad a contractat 21 de proiecte. Putem spune că, în ultimii ani la nivelul judeţului nostru s-au derulat fonduri de aproximativ 250 de milioane de euro.
ADRIAN ŢOLEA. Concret, enumeraţi-ne ce proiecte se derulează, în acest moment, cu finanţare europeană în judeţul Arad?
Putem începe cu proiectul „Drumul Vinului: Păuliş-Ghioroc-Covăsânţ-Şiria”, care a fost depus prin POR. Acesta prevede reabilitarea infrastructurii rutiere a 24,02 km: 18,720 km drumul Păuliş-Ghioroc-Covăsânţ-Şiria şi 5,3 km Sâmbăteni-Ghioroc. Prin acest proiect de anvergură punem în valoare atât Podgoria tradiţională, cât şi alte obiective de interes turistic: Muzeul Lipova, Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, Bazarul Turcesc, Mănăstirea „Maria Radna”, Cetatea Şoimoş, Biserica „Buna Vestire”, Cetatea Şiria, Mănăstirea şi schitul Feredeu, lacul Ghioroc, tabăra de la Căsoaia. „Drumul Vinului” îmbină componenta turistică şi cea religioasă. De asemenea, în judeţul Arad se derulează un program de investiţii majore de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de apă şi canal. Investiţii de sute de milioane de lei, aflate în curs de atribuire, dar şi de noi proiecte pentru care vor fi deschise licitaţii. Masterplanul pe apă-canal, în valoare de 139 de milioane de euro, presupune realizarea mai multor staţii de epurare şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în tot judeţul. Trebuie menţionat că pentru sistemul de alimentare cu apă sunt prevăzute lucrări de reabilitare (75,89 km) şi lucrări de extinderi (77,68 km); un număr de 405.000 de locuitori care vor beneficia de alimentare cu apă. De asemenea, 32 de km de reţea de canalizare vor fi reabilitate, iar extinderea va fi de 339,7 km. Vor beneficia de canalizare 285.000 de arădeni.
Am vorbit de infrastructură rutieră şi modernizări reţele de apă potabilă şi canalizare. Ce alte proiecte mai sunt în derulare la nivelul judeţului nostru?
ADRIAN ŢOLEA. Un alt proiect major este cel privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Arad, proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa 2. Valoarea totală a investiţiei este de peste 35 milioane de euro. Proiectul este în curs de implementare, au fost achiziţionate pubele şi maşini pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Sunt în curs de finalizare lucrările de construire a staţiilor de transfer şi sortare. La informarea şi promovarea judeţului avem accesate două proiecte: „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică” şi Promovarea Turismului Arădean prin Circuite Culturale. Am dorit promovarea turismului de nişă, cultura în mediul rural şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii judeţului Arad ca destinaţie turistică. Promovarea Turismului Arădean prin Circuite Culturale prevede readucerea în prim plan a circuitelor: „Drumul Vinului”, „Pe urmele istoriei arădene – un circuit al cetăţilor, siturilor arheologice şi al ansamblurilor arhitecturale”, „Descoperă pacea sufletească – un circuit cultural, spiritual şi ecumenic”.
În general, am demarat o activitate susţinută pentru întocmirea şi depunerea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile, atât Consiliul Judeţean Arad, cât şi primăriile din judeţ. Se poate constata că aproape în fiecare localitate există un şantier şi se lucrează pentru un anumit obiectiv: se introduce reţeaua de apă şi canalizarea, se reabilitează şcoli sau cămine culturale, se asfaltează străzi, se modernizează iluminatul public, se construiesc parcuri şi locuri de joacă pentru copii sau chiar clădiri de instituţii publice sau de utilitate publică. Aşa am ajuns la performanţa de astăzi, invidiată de majoritatea judeţelor din ţară, de a derula fonduri europene de aproximativ 250 de milioane de euro, la care, repet, se adaugă şi proiectele obţinute de către primării.
„Aradul a ştiut să profite de fondurile europene” Adrian Ţolea
Sursa: http://www.aradon.ro