[book id=” /]Pentru punerea în valoare a monumentelor din zona protejata a fost deja lansata tema de proiectare si procedura pentru desemnarea arhitectilor. În acest an specialistii sunt chemati sa gaseasca solutiile de reamenajare urbanistica a celor mai importante locatii din zona protejata a Municipiului Arad, pentru a pune în valoare monumentele de for public si patrimoniul construit. În conceperea proiectelor, urbanistii vor trebui sa îmbine elemente si simboluri definitorii pentru identitatea Aradului. Propunerile arhitectilor vor fi transpuse în practica în doua etape, o parte pâna în 2020 în cadrul pregatirilor pentru proiectul Capitala Culturala Europeana iar etapa a doua cu finalizare pâna în anul 2030.
Tot în acest an,Primaria începe elaborarea documentatiei pentru proiectul de regenerare urbana a cartierelor, unde se va interveni cu concepte moderne de reamenajare a spatiilor publice pentru cresterea calitatii mediului ambiental , îmbunatatirea functiunilor si a confortului urban. Este vorba despre cartierele Vlaicu, Micalaca, Alfa-Confectii, zona Podgoria si zona Garii. Investitiile vor avea în vedere : reabilitarea cailor de circulatie (strazi, alei, trotuare), adaptarea la cerintele actuale de spatii de parcare, accesibilizarea zonelor pentru pietoni si biciclisti, amenajarea de spatii verzi, spatii de joaca si recreere, etc.
Primarul municipiului Arad Gheorghe Falca a prezentat într-o conferinta de presa strategia administratiei locale pentru noua etapa de dezvoltare urbana perioada 2013-2020 , respectiv 2021-2030.
Edilul a prezentat cele doua directii mari pe care se vor concentra investitiile municipalitatii începând din acest an : punerea în valoare a zonei istorice protejate din centrul orasului în paralel cu regenerarea urbana a cartierelor de locuinte.