Procurorii si ofiterii Directiei Generale Anticoruptie au descins in cateva sedii ale Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, din Arad si din alte opt judete.
Mai multe persoane, printre care si angajati ai universitatii particulare – profesori, economisti – au fost ridicate pentru audieri. Dubele jandarmilor au intrat in mai multe sedii ale Universitatii „Vasile Goldis”, apartamente sau case unde se prespune ca locuiesc cadrele didactice ale institutiei.
Potrivit Parchetului General, patru persoane sunt deja urmarite penal pentru dare si luare de mita si trafic de influenta. Surse din ancheta spun ca pentru o diploma falsa profesorii primeau intre 300 si 500 de euro.
Perchezitii sunt si la alte institutii de invatamant din judetele Bihor, Bistrita Nasaud, Hunedoara, Baia Mare, Satu Mare, Salaj si Gorj.
In actiune a mai fost implicat si Serviciul Roman de Informatii
Potrivit Biroului de presa al Politiei judetene, zece agenti si ofiteri de politie au fost citati de catre procurori, dar in calitate de martori.
“Am fost informati ca in cadrul anchetei desfasurate de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt citati, in calitate de martori, zece politisti”, a declarat purtatorul de cuvant al Politiei, Camelia Tuduce.
Pana acum, niciun sef din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Arad nu a fost chemat la audieri.
Conducerea universitatii private nu a oferit inca nici un punct de vedere cu privire la ancheta desfasurata.
Pozitia a fost exprimata printr-un comunicat de presa, care precizeaza ca reprezentantii universitatii private nu au fost informati despre obiectul cercetarilor facute de catre procurori.
„Nu ne-au fost comunicate inca detalii privind obiectul cercetarii. Conducerea Universitatii si intregul colectiv de cadre didactice isi manifesta deplina disponibilitate de colaborare cu organele de cercetare pentru a lamuri pe deplin aspectele verificate”, se arata in comunicat.
Reprezentantii universitatii se arata deranjati de „afirmatiile facute in presa ca s-ar fi eliberat diplome false”, spunand ca aceste informatii „nu au niciun temei legal”, universitatea fiind acreditata, iar diplomele sunt cele tip eliberate de Ministerul Educatiei Nationale.
Reprezentantii UVVG mai afirma ca „nu a afectata in niciun fel buna desfasurare a procesului didactic, astfel incat sesiunea de examene si celelalte activitati academice isi urmeaza cursul normal”.
Conducerea Universitatii de Vest “Vasile Goldis” (UVVG) si-a prezentat pozitia cu privire la ancheta desfasurata de procurori, aratand ca cercetarile au pornit de la o reclamatie privind modul de desfasurare a unor examene.
Sursa: http://stirileprotv.ro