Oamenii de stiinta au descoperit de ce masajele sau mangaiereile ne fac sa ne simtim atat de bine, dupa ce au reusit sa identifice nervii care raspund la masajele placute.
Nervii, localizati sub piele, poarta numele de C-tactili, iar specialistii sustin ca datorita lor imbratisarile si masajele ne fac sa ne simtim atat de bine, scrie descopera.ro.
Expertii au gasit nervii in cauza dupa ce au injectat embrioni de soareci cu o gena care facea ca neuronii sa se aprinda atunci cand erau activati. Astfel s-a constatat ca neuronii deveneau activi atunci cand soarecele era mangaiat pe calcai, dar nu si atunci cand era ciupit cu o penseta.
Dupa ce au descoperit ce anume activa aceasta senzatie, oamenii de stiinta au modificat genetic alti soareci, astfel incat neuronii lor sa raspunda la un stimul chimic care mimeaza senzatia data de mangaiere.
Pentru a afla daca soarecilor le place senzatia, ei au creat o cusca cu trei incaperi: una in centru, prin care soarecii puteau trece si doua pe parti. Fiecare dintre cele doua camere opuse aveau miros diferit si erau vopsite in culori distincte, astfel incat soarecii sa nu le confunde.
Initial, oamenii de stiinta au notat care este camera preferata a fiecarui soarece. Apoi, din doua in doua zile, soarecii erau injectati cu stimul chimic si fiind pusi in incaperea pe care nu o preferau. in celelalte zile, ei primeau o injectie placebo, urmand ca apoi sa fie plasati in incaperea preferata.
Dupa un timp, soarecii nu au mai primit nicio injectie si au fost pusi in incaperea din mijloc astfel incat sa poata alege unde vor sa de duc si in felul aceste specialistii sa poata concluziona daca soarecii s-au bucurat sau nu de senzatia de mangaiere. Asa cum era de asteptat, soarecii si-au petrecut cea mai mare parte din timp in camera unde stateau, de regula, dupa ce erau injectati cu stimulul chimic.
Acum, oamenii de stiinta sustin ca daca vor reusi sa dezvolte un astfel de stimul chimic pentru oameni, atunci ei vor imbunatati efectele masajului de recuperare.
Sursa: http://www.protv.ro