Consilierii locali vor vota marți, în ședința ordinară de consiliu, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea Studiului de Fezabilitate pentru construcția unei fântâni arteziene pe râul Mureș.
Conform proiectului, fântâna arteziană urmează să fie amplasată pe râul Mureș, între podul Decebal și podul de pontoane care face accesul pe Ștrandul Neptun.
Intenția administrației locale, conform proiectului, este de a amplasa o fântână arteziană plutitoare, cu spectacol de lumini și jeturi de apă, amenajarea unui amfiteatru în aer liber pe malurile Mureșului, plus crearea unei legături între parc și Ștrandul Neptun.
Conform fișei proiectului, realizarea acestuia va asigura un impact pozitiv din punct de vedere economic și social.
Pe plan economic, prin crearea zonelor de recreere, adresate în special tinerilor, se încearcă menținerea în comunitate a forței de muncă, iar zona urmând să devină mai atractivă pentru eventualii investitori.
Pe plan social, prin realizarea fântânii arteziene pe râu, amenajarea malurilor râului și dezvoltarea zonelor adiacente, se va spori gradul de confort al cetățenilor.
În totalitate, realizarea proiectului constă în:
– Realizarea fântânii arteziene pe râul Mureș, forare coloane, executarea grindei care face legătura între coloane și montarea unor ancore pentru retragerea fântânii plutitoare;
– Pregătirea albiei râului;
– Curățarea terenului de pe malurile râului, de vegetație sălbatică;
– Realizarea unor trepte de acces pe maluri;
– Realizarea de tribune pe 3 rânduri pe fiecare mal, care va permite urmărirea spectacolului fântânii arteziene și al proiecțiilor;
– Realizarea unui doc pe malul Mureșului;
– Amplasarea de mobilier urban;
– Realizarea spațiului tehnic al fântânii arteziene și execuția rețelelor de utilități.
Fântâna arteziană va ocupa o suprafață de 3000 m², respectiv 100 m lungime și 30 m lățime.
De menționat ar fi și faptul că fântâna va fi prevăzută cu un mecanism ce va permite vapoarelor și vaselor de agrement să treacă prin suprafața de funcționare a fântânii. Acest mecanism de asamblare se „deschide” (de la mijlocul râului), permițând tranzitul, ca mai apoi, același mecanism al fântânii să-i permită acesteia să revină la poziția inițială. Conform proiectului, acest mecanism va funcționa ca un acordeon.
Sursa: http://arq.ro