Încearcă un nou concept de slăbire Dieta Dukan
A fost înfinţată de medicul francez Pierre Dukan, în anul 2000 şi a fost bublicat prima oară publicată în cartea “ Je ne sais pas maigis “, adică “ Nu ştiu să slăbesc “.
Puțini știu că Pierre Dukan este neurolog de profesie , s-a reorientat spre nutriţie în momentul în care a ajutat un prieten să slăbească. Această dietă a fost perfecţionată în 35 de ani de studiu! Programul se deosebeşte de altele prin faptul că, deşi asigură o pierdere rapidă în greutate, presupune şi o perioadă de menţinere, pe care o putem respecta cât mai mult timp posibil.
Nu are aceleaşi rezultate pentru toată lumea, însă poate fi urmată cu încredere de persoanele sănătoase. Regimul este hiperproteic.
În ultima vreme Dieta Dukan a devenit extrem de populară datorită , celebrităţilor precum; Jenifer Lopez şi Giselle.
Dieta Dukan îţi permite să mănânci absolut oricât doreşti . deşi grupurile de alimente care pot fi consumate sunt destul de restrînse, se pot consuma în condiţile nelimitate.
Dieta Dukan oferă nu numai o modalitate de a pierde kilograme ci şi de a împiedica punerea greutaţii la loc pentru tot restul vieţii. Pentru rezultate sunt patru etape succesive , fiecare la fel de importantă și trebuie urmate cu exactitate.
1. Etapa de atac
Se numeşte aşa deoarece constă în începerea războiului înpotriva kilogramelor. în această fază se vor consuma doar proteine.
În prima fază se consumă numai proteine, până ce persoana în cauză ajunge la o anumită greutate. Este indicat ca aceste detalii să fie stabilite de un nutriţionist, în funcţie de nevoile fiecăruia.
2. Etapa de croazieră
Ỉn perioada de croazieră se alternează zile de regim cu doar proteine cu zile în care se consumă proteine + legume. În cea de-a doua fază se introduc legumele, ceea ce este un lucru foarte bun.
3. Etapa de consolidare
Ỉn aceste zile corpul are tendinţa de a pune la loc kilogramele pierdute cu extremă uşurinţă. A treia etapă constă în adăugarea alimentelor interzise (cartoful, orezul) zilnic, puţin câte puţin, timp de trei-patru săptămâni, mergând chiar până la 50 de zile
4. Etapa de stabilizare definitivă
Stabilizarea se bazează pe 3 masuri simple
O zi pe săptămână , joia , va fi pentru tot restul vieţii o zi de atac. Adică în acea zi veţi mânca doar proteine.
Abandonarea ascensoarelor în favoarea mersului pe scări .
3 linguri de tărâţe de ovăz pe zi.
În ultima etapă se consumă toate alimentele din primele trei faze: proteine, legume şi puţin din alimentele interzise, însă nu şi dulciuri. Indicat este ca, o dată pe săptămână, să includem în dietă tărâţe de ovăz, acestea conţinând fibre solubile, care sunt utile în reglarea tranzitului.
Exemplu de meniu pentru o zi din prima etapă
Mic-dejun: cafea sau ceai, un iaurt, 200 de grame de brânză, o felie de jambon fără grăsime sau un ou tare.
Gustare: un iaurt sau 100 de grame de brânză cu 0% grăsime.
Prânz: un aperitiv proteic (surimi, crab, pate de pasăre, somon, ouă tari), la felul întâi carne, peşte sau crustacee, iar la desert un iaurt.
Cină: alimentele consumate la mic-dejun.
Atenţie! Există riscul dezvoltării unor carenţe nutritive. De aceea, cei care ţin dieta este bine să ia suplimente. Ouăle şi carnea, consumate în cantităţi prea mari, pot duce la creşterea colesterolului. Recomandabil ar fi să consumaţi oul fără gălbenuş şi carnea de peşte să predomine.
Corina Avram