Scriitorul Mircea Cărtărescu se numără printre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură pe 2011, potrivit caselor de pariuri din Marea Britanie, unde cea mai mare cotă o are poetul sirian Adonis, informează ediţia electronică a publicaţiei The Guardian.
După ce, la începutul acestui an, Adonis a câştigat premiul Goethe, cel mai prestigios trofeu literar oferit în Germania, poetul sirian este considerat marele favorit la premiul Nobel pentru literatură de anul acesta, al cărui câştigător va fi anunţat curând.
Astfel, Adonis – în vârstă de 81 de ani, considerat „cel mai important poet arab din prezent” de juriul premiului Goethe – are o cotă de 4/1 la casa de pariuri Ladbrokes, urmat fiind de suedezul Tomas Tranströmer, în vârstă de 80 de ani, cu o cotă de 9/2. Purtătorul de cuvânt al Ladbrokes, Alex Donohue, a declarat că Adonis a mai fost favorit în anii anteriori şi este de părere că anul acesta ar putea în sfârşit să câştige prestigiosul premiu.
Anul trecut, această casă de pariuri l-a dat ca mare favorit pe Tranströmer, însă comitetul Nobel, format din 18 membri, l-a ales pe peruanul Mario Vargas Llosa. Donohue a spus că Tranströmer are anul acesta „o şansă superbă” să câştige.
Retrasul scriitor american Thomas Pynchon are o cotă de 10/1 la Ladbrokes, printre ceilalţi favoriţi numărându-se unii ale căror nume au mai fost vehiculate anterior – romancierul algerian Assia Djebar (12/1), poetul coreean Ko Un (14/1), poetul australian Les Murray (16/1) şi romancierul japonez Haruki Murakami (16/1) -, dar şi nume noi, precum scriitorul maghiar Peter Nadas (12/1), poetul nepalez Rajendra Bhandari şi poetul indian K Satchidanandan, ambii cu o cotă de 20/1.
Cu o cotă de 21/1, scriitorul român Mircea Cărtărescu se numără şi el printre favoriţi, situându-se pe locul 11. Jurnalistul MA Orthofer scrie, pe site-ul de profil Literary Saloon, că Mircea Cărtărescu, Bhandari şi Satchidanandan sunt cu adevărat o surpriză pe această listă. Este posibil ca numele acestea să fi fost dezvăluite pe canale neoficiale, prin urmare sunt „cel puţin în mod vag considerate «favorite»”, consideră Orthofer.
Scriitorul irlandez John Banville are o cotă de 25/1 – după ce a câştigat, în mai, premiul literar Franz Kafka, considerat un barometru în indicarea viitorului câştigător al premiului Nobel.
AS Byatt este considerat scriitorul britanic cu cele mai mari şanse de a câştiga premiul Nobel, cu o cotă de 33/1, urmat fiind de Ian McEwan (40/1) şi Salman Rushdie (also 40/1).
Totodată, printre scriitorii americani consideraţi favoriţi la casa de pariuri Ladbrokes se numără Philip Roth, Cormac McCarthy, Don DeLillo şi Joyce Carol Oates, toţi patru cu o cotă de 25/1.
Numele persoanelor propuse pentru premiile Nobel nu sunt făcute publice, mai mult, acestora nu li se comunică dacă au fost propuse pentru prestigioasele trofee. Listele anuale de nominalizări sunt făcute publice abia la 50 de ani de la desemnarea câştigătorilor din anii respectivi.
Printre personalităţile de origine română care au fost recompensate cu Nobel se numără George Emil Palade, care a primit trofeul pentru fiziologie/ medicină în 1974, Ioan Moraru, recompensat în 1985 cu premiul pentru pace, Elie Wiesel, recompensat cu premiul pentru pace în 1986, şi mai recent Herta Muller, care a primit premiul pentru literatură în 2009.
Sezonul premiilor Nobel pe 2011 va debuta pe 3 octombrie, când va fi anunţat câştigătorul trofeului pentru medicină/ fiziologie. Pe 4 octombrie va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru fizică, pe 5 octombrie, cel pentru chimie, pe 7 octombrie, cel pentru pace, iar pe 10 octombrie, cel pentru economie. Deocamdată nu a fost stabilită ziua în care va fi anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru literatură, potrivit tradiţiei, Academia suedeză anunţând data pentru acest trofeu mai târziu.
Laureaţii primesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.