Ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel Petru Funeriu, poate striga „Ura, am învins!”. Promovabilitatea la bacalaureat, potrivit unei centralizări parţiale, este de sub 50% la nivelul ţării. Acesta este cel mai slab grad de promovabilitate înregistrat în ultimii ani la bacalaureat.
Arad – licee cu un singur candidat promovat
Sesiunea de vară a bacalaureatului a adus cele mai slabe rezultate din istorie în judeţul Arad, cu o promovabilitate de doar 36,43%, înainte de contestaţii, comparativ cu 86,38% în iulie 2010, în acest an existând licee cu un singur candidat promovat. Conducerea ISJ Arad afirmă că acest rezultat este cel mai slab înregistrat vreodată în judeţ, informează Mediafax. Pe de altă parte, în judeţ au existat licee în care un singur candidat a fost declarat promovat în această sesiune a bacalaureatului. În iulie 2010, promovabilitatea în judeţ era de 86,38% după contestaţii.
Argeş – patru şcoli pe zero
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat este de 35% în judeţul Argeş, iar la patru unităţi de învăţământ nici un candidat nu a obţinut medii de trecere.
Potrivit inspectorului şcolar general, profesor Gabriel Bratu, din cele 43 de unităţi de învăţământ din judeţ, 25 înregistrează promovabilitate sub 10%. „Unităţile de învăţământ unde s-a înregistrat promovabilitate zero sunt Grupul Şcolar din oraşul Ştefăneşti, unde s-au prezentat 77 de elevi la bacalaureat, toţi fiind respinşi, Grupul Şcolar Stâlpeni, cu 107 elevi respinşi, Grupul Şcolar Agricol din oraşul Costeşti, cu 110 elevi respinşi, şi Liceul Tehnic de Protecţie a Mediului din Piteşti, o unitate de învăţământ particulară unde s-au prezentat 21 de absolvenţi, toţi fiind respinşi. La Grupul Şcolar Ştefăneşti nu este o surpriză în condiţiile în care anul trecut a avut promovabilitate la bacalaureat 0,9%, iar acum are zero”, a declarat profesor Gabriel Bratu, citat de Mediafax. În 2010, promovabilitatea în jdeţul Argeş la examenul de bacalaureat a fost de 61,6%.
Bistriţa-Năsăud – nici jumătate nu au luat examenul
Doar 44,19% dintre elevii din Bistriţa-Năsăud care au susţinut bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie au reuşit să promoveze examenul, potrivit informaţiilor date publicităţii, duminică, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ). În Bistriţa-Năsăud, la sesiunea actuală a examenului de bacalaureat au participat 3.567 de elevi, patru dintre ei fiind eliminaţi pentru fraude cu fiţuici şi telefoane mobile.
Cluj – 54% au luat Bacul
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, în sesiunea din iunie-iulie 2011, este de 54,07 % în judeţul Cluj, procent mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. „În urma centralizării datelor, procentul de promovabilitate rezultat la nivelul judeţului Cluj este de 54,07. În sesiunea similară din anul şcolar precedent, procentul de promovabilitate a fost de 65”, se arată într-un comunicat de presă transmis, duminică, de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj. La această sesiune de bacalaureat, în judeţul Cluj au participat 6.200 de elevi, cinci dintre ei fiind eliminaţi.
Dâmboviţa – catastrofă la „tehnice”
În judeţul Dâmboviţa, potrivit informaţiilor care ne-au fost oferite, până la încheierea ediţiei, de surse din cadrul inspectoratului şcolar, promovabilitatea la examenul de Bacalaureat este de 40-50%. Liceele cu cele mai slabe rezultate au fost cele industriale. Astfel, la Liceul Tehnic de Construcţii, nr. 5, din Târgovişte, din 250 de cadidaţi, doar 4 au reuşit să obţină note de trecere. La Liceul Tehnic din Moreni, doar 10 absolvenţi de liceu au reuşit să promoveze Bacul, în timp ce la Liceul Tehnic Găeşti au obţinut note de trecere doar 6 candidaţi.
Liceele mari din municipiul Târgovişte au obţinut cele mai bune performanţe, dar nu au mai avut promovabilitate de 100% ca în anii anteriori.
Harghita stă ceva mai bine
Procentul de promovabilitate a examenului de bacalaureat înregistrat în judeţul Harghita, înainte de depunerea contestaţiilor, este de 64,03, faţă de 72,08 cât era anul trecut. La sesiunea de vară a examenului de bacalaureat din judeţul Harghita s-au înscris 3.484 de candidaţi şi s-au prezentat 3.434. Un număr de 2.199 de absolvenţi dintre cei prezentaţi au promovat examenul, 1.233 au fost respinşi, iar 50 nu s-au prezentat. Doi candidaţi au fost eliminaţi după ce au fost prinşi copiind.
Hunedoara – sub 40% au promovat
Promovabilitatea înregistrată la examenul de bacalaureat din judeţul Hunedoara, înainte de contestaţii, este de 38,36%, mai puţin de jumătate faţă de procentul înregistrat în anul 2010, când 85% dintre cei care au susţinut bacalaureatul au promovat examenul. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara au anunţat, duminică, faptul că 1.939 dintre cei 5.056 de absolvenţi de liceu prezenţi la examenul de bacalaureat au promovat.
Mehedinţi – nici un 10
Peste 70% dintre elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în judeţul Mehedinţi nu au reuşit să promoveze, iar la două licee nici un candidat nu a obţinut medii de trecere. Din cei 3.160 de elevi care au susţinut examenul, doar 869 au reuşit să ia note între 6 şi 9,99 şi să promoveze, neexistând însă nici un elev care să obţină nota 10. Cele mai bune rezultate le-a obţinut Colegiul Naţional „Gheorghe Ţiţeica”, promovabilitatea fiind 97,39%.
Vaslui – 43% au luat note de trecere
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat din judeţul Vaslui este de 43,27%, cu 17% mai mică faţă de sesiunea din vara anului trecut, conform rezultatelor, înainte de contestaţii, publicate, duminică, de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Promovabilitate scăzută s-a înregistrat la Grupul Şcolar de Arte şi Meserii Bârlad, Grupul Şcolar Agricol Zorleni, Grupul Şcolar „Nicolae Iorga” din Negreşti, iar cea mai mare promovabilitate a fost înregistrată la Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad – 97%. 17 elevi au fost eliminaţi în timpul probelor scrise. În judeţul Vaslui nu au fost montate camere de filmat în sălile de examen, ne-au declarat reprezentanţii inspectoratului şcolar.
Contestaţiile, ultima speranţă
Candidaţii nemulţumiţi de notele obţinute au putut depune contestaţii ieri, iar soluţionarea acestora se va realiza în perioada 5-7 iulie. Afişarea rezultatelor finale are ca termen-limită data de 8 iulie. Înscrierea candidaţilor pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat se va face între 11 şi 15 august, iar evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba română va avea loc în zilele de 22 şi 23 august. Între 22 şi 24 august vor fi evaluate competenţele de comunicare la limba maternă, în zilele de 23 şi 24 august – la limba de circulaţie internaţională, iar în zilele de 25 şi 26 august – evaluarea competenţelor digitale. Probele scrise vor începe în data de 29 august cu cea de limba şi literatura română, care va fi urmată, în 30 august, de cea la limba maternă şi în 31 august, de proba obligatorie a profilului. În data de 2 septembrie va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării. Afişarea rezultatelor se va face în 4 septembrie până la ora 16.00 şi tot în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 7 septembrie.
Un număr de 661 de candidaţi au fost eliminaţi de la probele de bacalaureat şi nu vor mai putea susţine examenul în următoarele două sesiuni.
Perle de la Bac: “Amândouă sexele dispun de mameloni, dar femeia îi are diferiţi, pentru a alăpta”
“Asemănarea dintre sistemul reproducător bărbătesc şi femeiesc: nu se pot reproduce una fără cealaltă; deosebiri: produsul reproducerii rămâne în sistemul reproducător femeiesc”. “Amândouă sexele dispun de mameloni, dar femeia îi are diferiţi, pentru a alăpta” – sunt doar o parte dintre “perlele” de la proba de Biologie de la examenul de bacalaureat. Nici candidaţii de la Geografie nu s-au lăsat mai prejos. Din tezele unor absolvenţi de liceu aflăm că “Diferenţa dintre Europa Mediteraneană şi restul Europei este că Europa Mediteraneană se află în Mediterana” şi că “Grecia este înconjurată de Marea Mediterană”.
Dacă bacalaureatul din acest an a avut un grad de promovabilitate foarte scăzut, “perlele” produse de candidaţi au fost cu adevărat spectaculoase. După deja celebrele “perle” de la limba şi literatura română, mulţi absolvenţi de liceu au compus adevărate “capodopere” şi la ultima probă scrisă, cea la alegere. Ziarul “Puterea” vă prezintă cele mai “sclipitoare perle” de la ultima probă a Bacului.
Din câteva teze de la Geografie, de la un centru de evaluare din apropierea Bucureştiului, aflăm spre exemplu că “diferenţa dintre Europa Mediteraneană şi restul Europei este că Europa Mediteraneană se află în Mediterana”. Un alt candidat susţine că “Marea Mediterană este importantă pentru turişti pentru că are peşti şi delfini”. În mai multe teze de la proba de Geografie se notează că Barcelona sau “Barselona” “este capitala Spaniei”. Pentru alţi candidaţi, “Grecia este înconjurată de Marea Mediterană”.
Şi în ceea ce priveşte geografia României mulţi absolvenţi au “dat-o în bară”. Astfel, dintr-o teză aflăm că “Ilfov este capitala judeţului Dâmboviţa”.
“Femeile pot să facă copii, bărbaţii nu pot”
La proba scrisă de Biologie, candidaţilor li s-a cerut (pentru cei care au ales materia de clasa a XI-a şi cea de clasa a XII-a – Anatomia şi fiziologia omului, genetică şi evoliţionism), la punctul III, să compare sistemul reproducător feminin cu cel masculin. De asemenea, candidaţii trebuiau să construiască “enunţuri afirmative folosind informaţii despre: sarcină, naştere, adenom de prostată”. La acest subiect, numeroşi candidaţi şi-au demonstrat “creativitatea”. “Femeile pot să facă copii, bărbaţii nu pot”, se notează într-una dintre tezele de la un centru de corectare din judeţul Dâmboviţa. Un alt candidat consideră că “Sarcina este dezvoltarea produsului reproducerii şi se efectuează pe parcursul vieţii intrauterine”. Un alt absolvent de liceu formulează o concluzie foarte “interesantă”: “Femeia poate da naştere şi poate alăpta, în timp ce bărbatul nu”.
Un absolvent de 12 clase notează că “Naşterea este produsul reproducerii”, în timp ce, din altă teză, aflăm că “Sarcina şi naşterea durează până la 9 luni”. Un alt absolvent de liceu ne oferă o informaţie “foarte utilă”: “Sarcina şi naşterea pot cauza boli”.
Din tezele altor absolvenţi de liceu aflăm că bărbaţii şi femeile au multe lucruri în comun. De exemplu, un candidat la Bac notează că “Sistemul reproducător bărbătesc şi sistemul reproducător femeiesc formează un trunchi comun în reproducerea umană”, în timp ce un altul menţionează: “Asemănarea dintre sistemul reproducător bărbătesc şi femeiesc: nu se pot reproduce una fără cealaltă; deosebiri: produsul reproducerii rămâne în sistemul reproducătror femeiesc”. Un alt absolvent de 12 clase atrage atenţia că “Amândouă sexele dispun de mameloni, dar femeia îi are diferiţi, pentru a alăpta”.
“Sarcina şi naşterea sunt purtate de o singură persoană, de sex feminin”, notează un alt candidat. Nu de aceeaşi părere este şi cel care scrie că: “Sarcina şi naşterea sunt consecinţele unui contact sexual dintre două persoane de sexe diferite”. Concluzia este formulată de un alt candidat care notează că “Sistemul reproducător femeiesc este alcătuit din ovule”.
“Perle” de top:
- “Asemănarea dintre sistemul reproducător bărbătesc şi femeiesc: nu se pot reproduce una fără cealaltă; deosebiri: produsul reproducerii rămâne în sistemul reproducătror femeiesc”;
- “Amândouă sexele dispun de mameloni, dar femeia îi are diferiţi, pentru a alăpta”;
- “Sistemul reproducător bărbătesc şi sistemul reproducător femeiesc formează un trunchi comun în reproducerea umană”;
- “Diferenţa dintre Europa Mediteraneană şi restul Europei este că Europa Mediteraneană se află în Mediterana”;
- “Grecia este înconjurată de Marea Mediterană”.
Sursa: www.ziare.com