Sugestie
Înainte de a cumpăra un animăluţ (mai ales un câine sau o pisică), ai putea apela şi la:
– adăposturile pentru animale fără stăpân;
– asociaţiile sau fundaţiile pentru protecţia animalelor;
– anunţuri (online sau în pet-shopuri). Multe persoane donează animale de companie pe care, din diverse motive, nu le mai pot întreţine.
Dacă alegi să adopţi un animăluţ, ar trebui să mergi întâi cu el la veterinar, pentru verificarea stării lui de sănătate şi pentru a primi primele sfaturi de îngrijire.
Ce animal de companie ar fi mai potrivit?
PEŞTII sunt destul de uşor de întreţinut şi fără cheltuieli prea mari, în funcţie de tipul pe care îl alegi. Pentru a-i păstra, trebuie să ştii cum să le pregăteşti apa şi cum să le-o schimbi, fiindcă peştişorii sunt dependenţi de mediul lor.
Ai nevoie de un acvariu utilat cu: pompa de apă, termometru, filtru pentru apă, iluminare, mincioc, decor pentru acvariu (pietre, forme din plastic), plante.
Sfaturi:
– Pregăteşte acvariul cu circa două săptămâni înainte de a introduce peştii;
– Testează duritatea apei cu ajutorul kiturilor speciale (le găseşti la pet-shop);
– Nu schimba niciodată toată apa din acvariu – este recomandat să înlocuieşti o dată pe săptămână cel mult 25% din cantitatea totală;
– Nu aprinde brusc lumina – se vor speria. Este bine ca iluminarea să fie facută treptat.
HAMSTERII şi IEPURII sunt printre cele mai puţin pretenţioase animăluţe, dar va trebui să le faci curăţenie în fiecare săptămână. Au nevoie de joacă şi de mişcare, la fel ca orice alt animal de companie. Cel mai rău pentru ei este să fie închişi într-o cuşcă şi să zacă uitaţi acolo.
Ai nevoie de cuşcă, carusel, paie (fân) şi aşternut pentru podeaua cuştii, recipiente pentru apă şi pentru mâncare.
Sfaturi:
– Alocă-le timp în fiecare zi în afara cuştii, pentru că au nevoie de mişcare şi de joacă;
– Joacă-te cu ei şi atinge-i frecvent, pentru a-i avea blânzi şi liniştiţi;
– Curăţă bine cuşca şi schimbă aşternutul şi fânul o dată pe săptămână; nu lăsa fructele sau legumele mai mult de o zi în cuşcă;
– Schimbă-le apa de băut în fiecare zi;
– Fereşte-i de curenţii de aer şi de zgomote.
CHINCHILLA sau PORCUŞORII DE GUINEEA, cu blăniţele lor pufoase, te pot cuceri uşor. Sunt foarte sociabili şi adoră să fie răsfăţaţi. Deşi în libertate chinchilla este o fiinţă nocturnă, se obişnuieşte şi cu ritmul din timpul zilei.
PĂSĂRILE (papagali, peruşi, canari) au nevoie de relativ puţin spaţiu, sunt cuminţi şi curăţenia din casă nu va avea mult de suferit. Dacă le acorzi atenţie, devin foarte prietenoase, dar e bine să te gândeşti şi la zgomotul pe care îl fac.
Ai nevoie de colivie suficient de mare pentru ca pasărea să se poată mişca în voie, adăpătoare, recipient pentru hrană, leagăn, jucării.
Sfaturi:
– Au nevoie de temperatură şi de umiditate constante;
– Pune-i jucării în colivie – se va bucura de ele, mai ales cât timp eşti plecat. Trebuie să ştii că unele păsări au mare nevoie de afecţiunea stăpânilor – dacă le neglijezi, pot deveni apatice şi pot ajunge chiar la pierderea penajului;
– Ţine cont de necesarul lor de somn.
PISICILE sunt plăcute şi amuzante, iar când ajung la maturitate sunt destul de independente. Trebuie să fii pregătit pentru o prezenţă care, de obicei, se face remarcată pentru că are o personalitate puternică, dar adorabilă.
Ai nevoie de zgardă, plăcuţă cu numele, coşuleţ pentru dormit, cel puţin două castroane: pentru apă şi pentru mâncare, perie/mănuşă pentru periat, cuşcă/coş pentru transport, jucării, litieră.
Sfaturi:
– Învaţă pisoii de mici să folosească litiera;
– Lasă pisicile să se caţere şi să-şi tocească ghearele; dacă nu au acces în exterior, asigură-le un stâlp (eventual cu platforme) sau o bucata de mochetă prinsă pe o suprafaţă verticală, altfel mobila şi mocheta din casă vor avea de suferit;
– Perie-le blăniţa de două ori pe săptămână.
CÂINII au nevoie de multă mişcare, iar tu trebuie să ai în vedere vizitele la veterinar – mai ales pentru cei de rasă, metişii fiind, în general, mai rezistenţi. Un alt aspect important este şi talia câinelui – va avea nevoie de spaţiu şi de mâncare pe măsura sa.
Ai nevoie de zgardă, plăcuţă cu numele, coşuleţ pentru dormit, cel puţin două castroane: pentru apă şi pentru mâncare, perie/mănuşă pentru periat, cuşcă/coş pentru transport, jucării, litieră, lesă şi botniţă.
Sfaturi:
– Învaţă căţeii de mici cu regulile casei şi obişnuieşte-i să fie prietenoşi cu oamenii şi cu alte animale;
– Scoate-ţi căţelul la plimbare cel puţin o oră pe zi – are nevoie de aer liber şi de mişcare;
– Îmbăiază-l şi perie-i blana în mod regulat;
– Nu lăsa nimic în urmă atunci când ieşi cu el la plimbare şi îşi face nevoile; foloseşte punguţe de plastic;
– Mergi cu el la ore de dresaj – vei observa diferenţa.
Dacă te-ai gândit la ceva mai deosebit, poţi adopta o broscuţă ţestoasă sau, de ce nu, chiar o iguană. Acestea au însă cerinţe mai speciale, cărora va trebui să le răspunzi – habitatul lor necesită o amenajare mai atentă (lumină, o temperatură anume, etc.).