Pentru ca Politica Agricolă Comună să se bucure în continuare de sprijinul tuturor contribuabililor europeni, trebuie să fie orientată către asigurarea siguranţei alimentare şi protejarea mediului înconjurător, să creeze noi locuri de muncă şi să furnizeze energie regenerabilă, potrivit Comisiei de Agricultură a Parlamentului European întrunită miercuri, 25 mai, la Bruxelles. Aceasta va însemna menţinerea bugetului pentru agricultură al UE în aşa fel încât fermierii să aibă stimulente rezonabile pentru a face faţă noilor provocări.
Comisia pentru agricultură a PE va căuta să influenţeze legislaţia care urmează a fi adoptată în privinţa reformei şi modernizării sectorului agricol al UE, un proces care se derulează în paralel cu discuţiile privind bugetul multianual al UE.
„Acesta este un semnal adresat Comisarului Cioloş că noua direcţie a Politicii Agricole Comune post-2013 este cea stabilită de Parlamentul European iar Comisia Europeană va trebui să facă propunerile legislative în acest sens”, a spus Albert Dess (PPE, DE), raportorul pentru rezoluţia de miercuri a Comisiei pentru agricultură a PE.
Preşedintele Comisiei Paolo De Castro (S&D, IT) a declarat: „Votul de azi este rezultatul unui lung proces de negociere care a implicat, ca de obicei, toate grupurile politice din PE şi care a stabilit principalele elemente care vor guverna noua PAC”, şi anume criterii obiective pentru acordarea de plăţi inclusiv cele legate de creare de locuri de muncă, noi elemente legate de agricultura „verde”, mai multă flexibilitate pentru Statele Membre şi un buget alocat în eventualitatea unei crize de piaţă.
O Politică Agricolă mai „verde”
Deputaţii europeni consideră că PAC trebuie să se bucure de mai multă legitimitate în ochii cetăţenilor europeni prin asigurarea unei aprovizionări sigure de alimente de înaltă calitate, contribuind în acelaşi timp la protejarea mediului şi la dezvoltarea energiei regenerabile. Trebuie să fie finanţată în mod adecvat pentru a face faţă noilor provocări şi să stimuleze fermierii să folosească tehnici moderne şi să protejeze mediul înconjurător.
Deputaţii vor un sistem bazat pe stimulente finanţate de UE pentru a sprijini fermierii care aplică metode de producţie durabile şi o gestionare responsabilă a resurselor cum ar fi apa, terenurile si energia. Plăţile directe către fermieri trebuie să fie mai direct legate de „măsuri ecologice” (emisii scazute de dioxid de carbon, captura emisiilor GHG, consum redus de energie etc), consideră deputaţii europeni.
O distribuire mai echitabilă a sprijinului financiar
Comisia de agricultură a PE vrea ca ajutorul să fie acordat pe baze mai juste către Statele Membre, şi către diferitele categorii de fermieri. În prezent noile State Membre primesc un sprijin financiar mai mic per fermier decât vechile State Membre. În viitor, deputaţii europeni vor ca toate Statele Membre să primească un procent minim din media plăţilor UE în agricultură.
Comisia de agricultură a salutat de asemenea introducerea unui plafon pentru plăţile directe per fermier, aşa cum a propus Comisia Europeană, propunând de asemenea ca mărimea fermei, locurile de muncă generate precum şi gradul de protecţie a mediului să fie criterii importante.
Pentru a evita deturnarea banilor publici, deputaţii europeni propun, de asemenea, rezervarea unor plăţi directe pentru „fermieri activi”, adică pentru cei care folosesc pământul pentru producţie. Comisia este astfel pusă sub presiune pentru a veni cu o definiţie clară pentru „fermierul activ”, fapt care ar trebui să excludă cazurile în care costurile administrative pentru efectuarea plăţii sunt mai mari decât plata însăşi.
Stabilitate: speculaţie, gestionare a crizelor şi cota de piaţă a fermierilor
Combaterea speculaţiilor în cazul produselor agricole este esenţială, pentru a reduce volatilitatea extremă a preţurilor şi pentru a garanta stabilitate sporită fermierilor din UE cât şi din afara UE. Comisia propune un sistem de raportare la nivel mondial a stocurilor agricole destinate siguranţei alimentare şi susţine propunerile Franţei formulate la reuniunea G20 pe această temă.
În orice caz, viitoarea PAC ar trebui echipată cu instrumente de gestionare a ofertei, fără nici un cost pentru bugetul Uniunii, în scopul prevenirii supraproducţiei, spun membrii Parlamentului European. Cu toate acestea, în situaţia apariţiei unei crize, fie din pricina fluctuaţiilor de preţ, fie din cauza altor factori, o finanţare speciala din bugetul general al UE ar trebui să devină disponibilă pentru asigurarea unui răspuns rapid.
Deputaţii europeni sunt de părere că este necesară o nouă legislaţie pentru îmbunătăţirea puterii de negociere a organizaţiilor de producători în lanţul de aprovizionare, o transparenţă sporită a preţurilor şi practici comerciale corecte, pentru stoparea scăderii continue a veniturilor fermierilor.
Următorii paşi
Proiectul de rezoluţie de miercuri – adoptat cu 40 de voturi pentru la 1 vot împotrivă şi 4 abţineri, va fi votat de Parlamentul European la sesiunea din 22-23 iunie a.c. şi este un răspuns la documentul de consultare elaborat de Comisia Europeană. Comisia va face publică propunerea sa de pachet legislativ în toamna acestui an, faţă de care Parlamentul European va avea competenţe de co-decizie împreună cu Consiliul în privinţa conţinutului final al legislaţiei în domeniul Politicii Agricole Comune.
Sursa: www.newsar.ro