Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la Ministerul Muncii, că după două zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost încheiate 42.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă că „42.000 de oameni au o garanţie în plus la sănătate, la şomaj, la pensie şi un salariu conform legilor”.
Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a spus că în 2 şi 3 mai au fost făcute 652 de controale la angajatori, pentru depistarea şi eliminarea muncii la negru , în urma cărora au fost înregistrate 42.000 de contracte de muncă.
„Dacă, în general, într-o zi se înregistrau 10-12 contracte, astăzi, în doar două zile s-au înregistrat 42.000 de contracte de muncă, fapt ce subliniază eficienţa Codului Muncii şi a faptului că aceste controale pe care le-am dispus într-o manieră centralizată, cu participarea Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii Financiare şi a Inspecţiei Muncii îşi arată roadele”, a precizat Emil Boc, la ieşirea din sediul Ministerului Muncii.
El a precizat că prin încheierea acestor contracte de muncă „42.000 de oameni au o garanţie în plus la sănătate, la şomaj, la pensie şi, evident, un salariu conform legilor acesei ţări”.
Emil Boc a adăugat că aceste controale vor continua şi că le-a transmis tuturor inspectorilor de muncă din ţară că obiectivul principal este să fie încheiate cât mai multe contacte de muncă şi, în subsidiar, aplicarea sancţiunilor contravenţionale sau, dacă este cazul, penale.
Ministrul interimar al Muncii a adăugat că în cele două zile de controale pentru eliminarea muncii la negru au fost date amenzi de 8,2 miliarde de lei vechi.
Noile prevederi ale Codului Muncii, care majorează perioada de preaviz, introduc agentul de muncă temporară şi înăspresc sancţiunile pentru munca la negru, angajatorii riscând să ajungă la închisoare dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale, au intrat în vigoare în 1 mai.
Sursa: Mediafax