Contemplarea unor opere de artă frumoase poate simula fluxul sangvin în partea creierului legată de plăcere, echivalând cu cea a senzaţiei de a fi îndrăgostit, potrivit unui studiu britanic, informează duminică agenţia EFE.
Operele de artă considerate frumoase precum cele ale peisagistului Constable, ale neoclasicului francez Ingres sau italianului Guido Reni, provoacă o mare stimulare de plăcere.
În mod contrar, capodopere ale unor artişti precum Hieronymus Bosch, Honoré Daumier sau Quentin Massys, care reprezintă personaje urâte sau caricaturizate aproape că nu stimulează fluxul sangvin.
‘Am vrut să vedem ce se întâmplă cu creierul când privim picturi frumoase’, a declarat profesorul Semir Zeki, neuroestetician la University College din Londres, citat de The Sunday Telegraph. ‘Am descoperit că atunci când privim o operă de artă, un peisaj, un portret sau o pictură abstractă se produce stimularea acelei părţi a creierului legată de plăcere’, a explicat el.
Echipa condusă de profesorul Zeki a supus observaţiei cu scaner zeci de persoane lipsite de cunoştinţe artistice speciale pentru a fi mai puţin influenţate de curentele actuale. Scanerele au măsurat fluxul sangvin în cortexul orbitofrontal median, partea creierului asociată plăcerii, ajungând la concluzia că frumuseţea artistică produce o senzaţie de plăcere imediată.
Sursa: AGERPRES