Cu ajutorul senzorului premiat în 2010 la Geneva se va putea depista cancerul în salivă sau în sânge în timp-record. Invenţia cercetătoarei române Raluca Ioana van Staden ar putea transforma România în prima ţară care face scanare în masă pentru cancer.
Este vorba despre un dispozitiv care ar putea funcţiona similar unui glucometru şi, deci, ar putea fi utilizat la scară largă nu doar de către personalul medical, ci şi de fiecare dintre noi, acasă. Avantajul major al senzorului realizat de cercetătoarea româncă Raluca Ioana van Staden împreună cu soţul ei este că poate depista cancerul în stadii incipiente, atunci când simptomele caracteristice bolii nu au apărut încă.
Aşadar, în momentul în care dispozitivul care înglobează senzorul va fi omologat şi va putea fi folosit la scară largă la noi în ţară, se va putea depista cancerul în stadiile în care tratamentul este cel mai eficient şi, cel mai probabil, astfel va fi redusă mortalitatea prin afecţiuni oncologice.
Senzorul pentru care cercetătoarea română a fost premiată la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva în 2010 este special pentru că, spre deosebire de metodele actuale de depistare a cancerului, este mult mai uşor de utilizat, mai eficient şi mult mai rapid.
Mecanism „special” de funcţionare
„Senzorul are mărimea unui vârf de ac. În acest moment este înglobat într-o microcelulă în care se pune o picătură de sânge sau de salivă. Răspunsul se obţine rapid (n.r. – în mai puţin de şase minute). Mecanismul «special» de funcţionare se datorează utilizării unor materiale nanostructurate pentru construcţia senzorului”, explică prof. dr. Raluca Ioana van Staden din cadrul PATLAB, Laboratorul de Tehnologie Analitică de Proces.
Vezi aici cum arată şi cum funcţionează aparatul
Senzorul detectează aceiaşi biomarkeri din sânge care sunt folosiţi şi în cadrul analizelor standardizate în momentul de faţă, în laboratoarele clinice. Diferenţa este însă că el reuşeşte să-i detecteze la nivel de nanograme/mililitru, acesta fiind nivelul molecular la care se regăsesc biomarkerii oncologici înainte de apariţia simptomelor. Testele realizate în laborator de echipa cercetătoarei românce au dovedit că senzorul poate fi utilizat, deocamdată, pentru depistarea a patru tipuri de cancer: de prostată, de ovare, de sân şi gastrointestinal.
În viitor, metodă de screening
Compania care se ocupă de includerea senzorului într-un dispozitiv medical este MB Technology, cea care a luat Marele Premiu la Geneva în 2009 pentru cel mai avansat sistem de scanare a camioanelor din lume – Roboscan. Potrivit specialiştilor, senzorul, aşa cum este el în prezent, nu este foarte scump şi, în momentul în care va fi omologat dispozitivul care să-l încorporeze, testul de depistare a cancerului cu ajutorul lui ar trebui să fie decontat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Este nevoie de un prototip
Anul acesta ar putea fi gata dispozitivul de depistare a cancerului în şase minute şi ar putea fi produs în serie. „Sperăm să avem cât de curând un prototip care să preia corect informaţia de la senzor şi, după omologare, să fim prima ţară capabilă să facă o scanare în masă pentru cancer”, a subliniat prof. dr. Raluca van Staden.
Sursa: adevarul.ro