Pericol de radiatii saptamanile urmatoare. Atentionarea vine de la specialistii Centrului European de Meteorologie, care anunta ca nivelul radiatiilor solare va fi in crestere din cauza subtierii rapide a stratului de ozon.
Subtierea rapida a stratului de ozon din zona arctica a fost detectata prima data de o retea internationala de peste 30 de sonde raspandite in regiunea Polului Nord.
Cele mai recente masuratori si previziuni ale Centrului European pentru Mediu arata ca gaura din ozon va ajunge deasupra Europei, in Scandinavia si in partea de est.
Datele la care vom fi, practic, descoperiti in fata radiatiilor solare sunt 30 martie si 31 martie (miercuri si joi), au anuntat initial cercetatorii germani. Contactat de Stirile ProTV, Markus Rex, cercetator la Institutul de Cercetari Polare a declarat ca prognoza anterioara a fost facuta pe 14 martie si ca de atunci lucrurile s-au modificat un pic. Asta inseamna ca stratul de ozon rarefiat va traversa tara noastra saptamanile urmatoare.
„Pierderea ozonului se agraveaza pe zi ce trece. Probabil ca gaura aceasta nu va putea fi atenuata in urmatoarele 10-14 zile,” e de parere Markus Rex, un om de stiinta de la Institutul pentru Cercetari Polare, cel care monitorizeaza miscarea acestei gauri.
Cercetatorul a declarat pentru EurActiv.com ca „gaura din stratul de ozon este fara indoiala cea mai mare de pana acum„.
Ce este stratul de ozon
Pamantul este inconjurat de un strat de ozon situat la o altitudine foarte mare. Acesta filtreaza aproximativ doua treimi din razele ultraviolete (UV) emise de Soare. Daca toate razele acestea ar ajunge pe Pamant, viata de pe planeta ar fi cu totul altfel.
Practic, este vorba de aer ozonat si nu de ozon pur, avand un numar mai mare de molecule de ozon (O3) in compozitie decat aerul obisnuit (care contine mai ales azot si oxigen).
„Oamenii ar trebui sa fie vigilenti in conditiile subtierii stratului de ozon,” a declarat Gier Braathen, unul dintre sefii Organizatiei Meteorologice Mondiale.
„Te poti proteja prin informare, prin faptul ca poti purta o palarie cu boruri largi si prin folosirea unor creme cu protectie UV. Este important sa nu stam prea multe ore in aer liber„, a mai spus el.
Specialistii romani de la Administratia Nationala de Meteorologie spun ca fenomentul subtierii stratului de ozon este unul care tine de mai multi factori, dar ca nu este periculos pentru populatie.
Radiatiile ultraviolete din Romania au ajuns la un nivel periculos
Climatologul Roxana Pojariu, de la ANM, a explicat pentru stirileprotv.ro cum se formeaza si cum se deplaseaza aceasta „gaura” din stratul de oxigen.
oxigen.
„Avem de a face cu niste conditii de vreme deosebite care au subtiat stratul de ozon foarte mult si deplasarea acestei zone cu strat foarte subtire de ozon spre continentul european.
Ozonul este creat de reactii fotochimice in zonele polare ale planetei noastre. Va dati seama ca in afara de crearea si distrugerea la fata locului a ozonului, exista mase de aer care pot sa deplaseze practic odata cu ele aceste particule de ozon.
Chiar daca aceasta gaura in ozon ajunge deasupra noastra, ea nu se permanentizeaza aici. In plus, chiar faptul ca suntem la inceputul primaverii si radiatia solara directa este de mai mica intensitate decat in timpul verii. Efectul este diminuat, a explicat Roxana Pojariu.
Ce este ozonul
Ozonul este o molecula speciala de oxigen, care contine 3 atomi (O3), spre deosebire de molecula de oxigen obisnuita, care are numai 2 (O2).
Ozonul este generat si distrus in permanenta, dar, intr-o atmosfera nepoluata, procesul se desfasoara intr-o stare de echilibru, cantitatea de ozon generata fiind aproximativ egala cu cea distrusa. Daca am aduce tot stratul de ozon la nivelul solului, atunci am putea acoperi planeta cu un strat gros de 3 mm de ozon. Este exact cat trebuie pentru ca viata pe Terra sa fie protejata.
Stratul de ozon este o regiune a atmosferei situata intre 19 si 48 de kilometri deasupra suprafetei Pamintului. In cadrul acestei paturi atmosferice, concentratia de ozon atinge 10 parti per milion (ppm).
Ozonul propriu-zis, molecula formata din trei atomi de oxigen, se formeaza prin actiunea razelor solare de o anumita lungime de unda asupra moleculei biatomice de oxigen.
Deasupra Arcticii, ozonul stratosferic s-a diminuat cantitativ de citeva ori anual, in cursul ultimilor 15 ani, in unele anotimpuri. Diminuarile in cauza sunt exclusiv rezultatul poluarii atmosferei de catre om cu diferite chimicale, cum ar fi clorofluorocarbonatii (CFC – freonul – cel mai agresiv devorator de ozon, folosit pe vremuri ca agent de racire la frigidere), dar si compusi continind bromuri, compusi de halogen si oxizi de azot.
Efectele radiatiilor ultraviolete
Continua crestere a nivelului de radiatii UV-B, datorata reducerii stratului de ozon, duce la imbatranirea accentuata a pielii, cancere cutanate, boli de ochi, scaderea eficientei sistemului imunitar si are multe alte efecte negative.