Specialistul român Constantin Milu vorbeşte într-un interviu despre experienţa sa de la Cernobil, unde a fost chemat în Uniunea Sovietică pentru a-şi pune expertiza la dispoziţia autorităţilor de acolo, în lupta cu radiaţiile nucleare, potrivit www.incont.ro.
Ce spune un specialist român care a fost la Cernobîl despre radiaţii şi alimentele predispuse la contaminare
Constantin Milu era angajat al Institutului de Sănătate Publică atunci când a fost convocat, la sfârşitul lunii aprilie, în 1986 pentru a cerceta efectele exploziei de la Cernobîl în România.
O comisie specială a zburat de urgenţă în acele zone ale ţării în care radiaţia crescuse brusc.
„Cu unul din avioanele personale ale lui Ceauşescu, de capacitate mică, am plecat la Iaşi să elucidăm dacă este o valoare mare sau dacă nu există niciun nivel de poluare radioactivă. Valoarea de radiaţii a fost mare, crescută de zeci de ori faţă de valoarea obişnuită”, îşi aminteşte Constantin Milu care este, în prezent, preşedintele Societăţii Române de Radioprotecţie.
Ulterior a inventariat localităţile cele mai expuse radiaţiei. A stabilit că aceasta a crescut în mod alarmant acolo unde a plouat atunci când norul radioactiv trecea pe deasupra României.