Cristian Paţurcă, autorul „cântecelor golanilor” intonate de mii de oameni în timpul manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990, a încetat din viaţă, marţi, el suferind de mai mult timp de tuberculoză.
Cristian Paţurcă, autorul „cântecelor golanilor”, a murit (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Cristian Paţurcă a fost găsit decedat în garsoniera în care locuia cu chirie. Cel care l-a găsit a fost proprietarul locuinţei, a declarat, pentru MEDIAFAX, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, din care Paţurcă făcea parte.
Cristian Paţurcă suferea de mai mult timp de tuberculoză, anul trecut fiind internat pentru tratament în Spitalul „Victor Babeş” din Capitală.
În decembrie 2007, Cristian Paţurcă a fost internat, în stare gravă, în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti. Paţurcă a fost adus atunci în stare gravă, în Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a spitalului, cu hemoragie internă. Medicul care l-a îngrijit, Emilia Tăbăcaru, declara atunci că Paţurcă are tuberculoză pulmonară.
În 27 aprilie 2010, Cristian Paţurcă a primit Crucea Naţională „Serviciul Credincios – clasa a III-a”, distincţie acordată acestuia de preşedintele Traian Băsescu la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii.
Despre Paţurcă nu s-au mai auzit multe după zilele Pieţei Universităţii din 1990. Ca artist, el a mai apărut, sporadic, în campanii electorale ale candidaţilor prezentaţi ca fiind ai dreptei, cântând la diferite adunări publice. În ultimii ani, Paţurcă a mai cântat doar de două ori cântecele care l-au făcut celebru: o dată la un miting de comemorare a victimelor Revoluţiei, în decembrie 2009, şi altă dată la o ceremonie organizată la sediul Asociaţiei 21 Decembrie, câteva săptămâni mai târziu.
Mult mai multe au fost informaţiile legate de starea precară a sănătăţii sale şi de multiplele internări în spitalele bucureştene.
Într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei în februarie 2010, pe când era internat în spital, Paţurcă afirma, cu amar, că a ajuns „un boschetar”. Cântăreţul Pieţei Universităţii povestea trist despre cum a fost somat să-şi adune lucrurile de pe scara blocului în care un candidat la alegerile locale i-a dat o garsonieră, care i-a fost însă luată după încheierea scrutinului.
„Da, am greşit şi eu, dar din cauza sistemului am ajuns boschetar. Constantinescu a fost cea mai mare dezamăgire, a minţit, n-a făcut reformă, n-a renunţat la comunism. Nu prea l-am mai văzut de la pupăturile din ’96. Ultima dată doar ne-am salutat şi-atât”, spunea Paţurcă în interviul din Evenimentul Zilei.
Dezamăgit de politicienii de după Revoluţie, Paţurcă îşi asuma demn situaţia, dar şi falimentul, el neavând niciun venit pe motiv că „a fost artist liber-profesionist”.
„Doar pe mine sunt supărat, nu trebuia să fumez şi să beau atât de mult. Şi nu trebuia să fiu atât de naiv. Dar de unde să fi ştiut eu cum să-mi gestionez viaţa? Nu există o reţetă„, afirma atunci Paţurcă.
Înainte de a ieşi din spitalul în care era internat cu diagnosticul de tuberculoză, Paţurcă a primit titlul de revoluţionar, dar şi o sumă importantă de bani. A mulţumit cu acea ocazie şi a anunţat că urmează să scoată un nou album. Glumea spunând că nu l-a putut lansa în decembrie 2009, dar că nu-i nicio problemă, poate fi lansat şi post-mortem.
Albumul său, care urma să aibă titlul „La majorat”, nu a fost încă lansat.
În decembrie 2010 a fost lansat ultimul CD al lui Cristian Paţurcă, pe care a înregistrat colinde în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989.
Paţurcă are un copil în vârstă de 12 ani.