Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că România a reuşit să treacă de cel mai greu an, iar în 2011 îşi va relua creşterea economică, chiar dacă „firav”, subliniind că pentru aceasta este nevoie de continuarea proceselor de modernizare a statului, altfel criza putându-se repeta oricând.
Preşedintele Traian Băsescu le-a declarat jurnaliştilor, în staţiunea Predeal, unde se află împreuă cu soţia sa, că în Romania a reuşit să treacă de cel mai greu an, iar în 2011 va exista o revenire economică, însă „cheia” este continuarea reformelor statului.
„Cheia este continuarea reformelor statului. Fără acestea o astfel de criză se poate repeta oricând„, a arătat Băsescu.
El s-a referit la modernizarea sistemului de sănătate, a celui fiscal şi a celui educaţional, arătând că fără reformă în educaţie tinerii nu vor avea nicio şansă să îşi găsească locuri de muncă în România sau în ţările Uniunii Europene.
Preşedintele a mai spus că şi-ar dori să trecem de criză cu un altfel de stat.
„Trebuie să fie anul în care schimbările în funcţionarea statului să fie ireversibile„, a mai spus preşedintele, exprimându-şi speranţa că Guvernul va reuşi să continue reformele începute.
„Niciun guvern nu are capacitatea să ia 100 la sută măsurile dificile, dar, aşa cum a reuşit până acum, cu certitudine va avea capacitatea să continue şi anul viitor„, a afirmat preşedintele.
Pe de altă parte, el a spus că „Uniunea Europeană se află în epicentrul crizei şi că nimeni nu a crezut că omenirea va trece printr-o astfel de criză”.
„Uniunea Europeană se află în epicentrul crizei şi nu ne putem face că nu vedem„, a adăugat Traian Băsescu.
- Sunt 1.270.000 de funcţionari, în doi-trei ani trebuie să se ajungă la 900.000
Băsescu a afirmat că în România sunt încă mulţi funcţionari, arătând că de la 1.270.000 de bugetari, câţi există în prezent, statul trebuie să ajungă, în doi-trei ani, la 900.000 de funcţionari, „pentru a nu mai fi o povară pe cheltuielile publice”.
- Nu statul creează locuri de muncă, ci reduce numărul acestora
„Nu mai putem gândi că statul se modernizează în condiţiile în care avemn 4,4 milioane de oameni înregistraţi ca fiind în câmpul muncii, iar 1,6 milioane de români muncesc fără forme legale. Este clar că acest tip de stat trebuie schimbat şi că trebuie să stimulăm flexibilizarea forţei de muncă. Acum oamenii nu acceptă să lucreze fără să fie oficial înregistraţi pentru că patronii se feresc de contracte de muncă pentru că pe urmă nu mai pot scăpa de execedentul de muncă”, a declarat Traian Băsescu.
- Fiecare român e responsabil de viaţa lui zilnică,nu mai poţi aştepta la nesfârşit de la stat
El a spus că în Romania există o criză de sistem şi că „trebuie schimbate mentalităţile peste tot”.
Totodată, răspunzând unei întrebări, şeful statului a spus că în România sunt „două tipuri de oameni care nu au ce pune pe masă”.
El a arătat că prima categorie este formată din „cei care nu au ce pune pe masă pentru că nu pot, iar aceştia trebuie ajutaţi”. Cealaltă categorie este reprezentată de cei care nu au ce pune pe masă deoarece cred că numai statul este responsabil pentru ei, iar aceşti oameni trebuie să meargă la muncă, a adăugat preşedintele.
- În MAI este nevoie de o schimbare de mentalitate
„Aici încă avem prea multe probleme legat de înţelegerea fiecărui poliţist, a fiecărui jandarm cu privire la ce are el de făcut faţă de cetăţean. Nu în ultimul rând, MAI va fi obiectul unor reforme puternice. Experimental, s-au transferat atribuţiuni către poliţiile locale, dar procesul trebuie să continue. Este mult mai legat un primar de nevoile de securitate ale comunităţii decât un ministru care e la Bucureşti. De aceea, descentralizarea Poliţiei trebuie să continue, trebuie consolidată poliţia comunitară şi lăsate sarcini naţionale la nivelul MAI”, a declarat Băsescu.
- De Revelion, ca să te duci într-o piaţă trebuie să te invite un primar
„Şi anul trecut, dacă vă aduceţi aminte, am renunţat să fiu într-o piaţă. Chiar era imediat după alegeri, am fost într-un restaurant, am ieşit pe trotuar, am spus La mulţi ani. Trebuie să vă spun un lucru: ca să te duci într-o piaţă, trebuie să te invite un primar. De când la Bucureşti nu mai este primar PDL, n-am mai primit vreo invitaţie. Am mai încercat prin ţară, la Braşov într-un an, dar dacă nu te invită un primar, unde să te duci peste programul omului?”, a declarat Traian Băsescu.