Sunt mine de diamant si cupru sau pur si simplu „opere” ale naturii. Au sute si chiar mii de metri adancime si vazute din elicopter iti dau senzatia ca te afunzi pana in maruntaiele Pamantului.
Faceti cunostinta cu unele dintre cele mai mari gauri existente pe Terra.
Locul 1 – Chuqicamata, Chile
Chuqicamata este o mina de cupru din Chile. Este mica cu cea mai mare productie de cupru de pe glob, desi, ca marime, nu este cea mai mare mina de cupru din lume. Mina are peste 850 de metri adancime.
Locul 2 – Udachnaya, Rusia
Udachnaya este o mina de diamante din Rusia. Proprietarii planuiesc sa o inchida anul acesta. Mina a fost descoperita in 1955 si are peste 600 de metri adancime.
Locul 3 – Groapa din Guatemala
In 2007, o groapa de peste 90 de metri adancime a inghitit zeci de case in Guatemala si doi oameni au fost ucisi. Alte cateva mii de persoane au fost evacuate. Groapa, aparuta din senin, a fost cauzata de ploi si de reteaua de canalizare.
Locul 4 – Mina Diavik
Mina Diavik este situata in nord-vestul Canadei. Mina a fost deschisa in 2003 si produce anual 1.600 de kilograme de diamante.
Locul 5 – Mina de diamante Mirny, Siberia
Are 525 de metri adancime si un diametru de 1.200 de metri. Este mina de diamante Mirny, acum abandonata. Pe vremea cand mina functiona, camionelor de transport le lua doua ore ca sa parcurga drumul din fundul minei pana la suprafata.
Locul 6 – Marea Gaura Albastra, Belize
Are 121 de metri adancime si este o groapa subacvatica situata in Belize. S-a format ca un fel de pestera in timpul Erei glaciare.
Locul 7 – Mina Bingham Canyon
Bingham Canyon este o mina de cupru din muntii Oquirrh, Utah, Statele Unite. Are 1,2 kilometri adancime si o largime de 4 kilometri. Este cea mai mare excavatie din lume facuta de om.
Locul 8 – Barajul Monticello, California
Barajul de la Monticello este situate in Napa, California, Statele Unite ale Americii si este cunoscut pentru deversorul sau circular.
Locul 9 – Mina Kimberley, Africa de Sud
Mina de diamante este cunoscuta si sub numele de Marea Groapa si isi disputa titlul pentru cea mai mare „sapatura” facuta de om. Din 1866 pana in 1914, 50.000 de mineri au sapat in ea si au scos la suprafata 2,722 kilograme de diamante.
Locul 10 – Craterul Darvaza, Turkmenistan
In 1971, geologii au descoperit un depozit natural de gaze naturale imens. Incercarile de escavare in zona au facut ca pamantul sa se prabuseasca si sa se formeze una dintre cele mai mari gauri din lume. Pentru ca gazele toxice sa nu fie periculoase, intregii gropi i s-a dat foc. Continua sa arda si in zilele noastre.
Sursa foto: www.nuffy.net