Preşedintele Traian Băsescu, liderul PSD, Victor Ponta, liderul PNL, Crin Antonescu, şi omul de afaceri Dinu Patriciu au fost premiaţi, marţi seară, la Balul Academiei Caţavencu, care a avut loc la The Ark din Capitală.
În jurul orei 20.30, pe scenă a urcat Ioan T. Morar, care a fost amfitrionul evenimentului. Îmbrăcat în costum negru, cu papion şi pălărie – ca de altfel toţi „academicienii” -, Morar i-a salutat pe cei prezenţi şi a anunţat că acesta este „penultimul bal al Academiei Caţavencu”, ultimul desfăşurându-se în urmă cu doi ani. În aplauzele celor prezenţi, amfitrionul a anunţat şi titulatura balului – „Ieşi afară criză ordinară!” -, moment urmat de un imn al crizei.
De asemenea, Morar a glumit, precizând că redacţia Academiei Caţavencu şi-a „sacrificat” salariile pentru organizarea evenimentului. După introducere şi primirea invitaţilor, printre care s-au numărat Neagu Djuvara, Dinu Patriciu, Victor Ponta, Peter Imre, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Alexandru Arşinel, Adrian Vasilescu, Cozmin Guşă, Sever Voinescu, Toni Grecu, Andreea Raicu, Alexandru Ciucu şi Alina Sorescu, Maria Dinulescu, Nae şi Tudor Caranfil, Alexandru Solomon şi Irina Margareta Nistor, a urmat „festivitatea” de premiere.
Premiile acordate au constat în câte un trofeu, realizat de Mardale, o diplomă şi o sticlă de vin.
Astfel, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan, a primit „premiul de pioşenie” acordat Poliţiei Române „fiindcă, în postul Crăciunului a renunţat la Tobă şi Şoric”. Ciocan a urcat pe scenă pentru a ridica premiul, precizând, spre amuzamentul tuturor, că „este important că există un Ciocan” şi că toată lumea are nevoie de ciocan.
Au urmat premiile „Bula demnitarului”. Astfel, premiul la categoria „Din puţul gândirii” i-a revenit preşedintelui Traian Băsescu, pentru afirmaţia: „Nu am nimic cu pensionarii. Dimpotrivă”. Pentru a ridica premiul a fost chemat pe scenă Sever Voinescu şi, pentru că acesta nu s-a prezentat la „apel”, Morar l-a chemat pe scenă pe unul dintre membrii coaliţiei de guvernare, şi anume senatorul UDMR György Frunda. După acesta, pe scenă a urcat şi ministrul Mediului, László Borbély, care le-a adus celor de la Caţavencu două cadouri – un brad în ghiveci şi un „ciocan de marcat buşteni şi lemn pe picior”.
A urmat premiul la categoria „Gândire cu premeditare”, care i-a revenit senatorului PSD Miron Mitrea, pentru afirmaţia: „Eu am cunoscut mulţi hoţi săraci, care erau atât de proşti încât pierdeau şi ce furau”. Premiul a fost ridicat de colegul de partid al lui Mitrea, Marian Vanghelie.
La categoria „Meandrele concretului”, câştigător a fost desemnat Verestoy Attila, senator UDMR, pentru afirmaţia: „Suntem cu toţii adepţii unei modernizări a României şi a unei progres pe care o slujim”.
Traian Băsescu a mai primit un premiu marţi seară, la categoria „Lectura nu ştie carte”, pentru afirmaţia „Cum ajungeam într-un port, cum mă duceam într-o bibliotecă”.
La categoria „Emil Bobu”, câştigător a fost desemnat primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, pentru afirmaţia „Furăciunile sunt de asemenea natură încât au depăşit orice limită”. Pe scenă, Vanghelie i-a „ameninţat” pe cei prezenţi că se află la el în sector, The Ark fiind situat la Piaţa George Coşbuc. De asemenea, Vanghelie a confundat numele categoriei – „Emil Bobu” – cu numele premierului – Emil Boc -, precizând că el ar vrea mai mult un premiu la categoria „Traian Băsescu”.
A urmat premiul la secţiunea „Bulele de monden”, care i-a revenit dansatoarei Rose-Marie, care a precizat: „Nu sunt însărcinată, sunt puţin balonată. Dar nu ştiu cu cine”.
La bal au fost acordate mai multe premii speciale. Astfel, liderul PNL, Crin Antonescu, a fost distins cu premiul „Greu de găsit”, pentru că, „dintre credinţele politice, nu i-au plăcut nici politeismul, nici monoteismul, ci doar absenteismul”. Liderul PSD, Victor Ponta, a primit premiul „Daciana Duster”, pentru că a ratat curba de sacrificiu din raliul Iaşilor şi s-a dat de trei ori peste cap ca să se transforme în cea mai de viitor Bunicuţă a PSD. De asemenea, Elena Udrea a primit premiul „Roberta Anastase”, pentru numărarea corectă a turiştilor de pe Litoral.
Totodată, premiul „Unicul Lider al Opoziţiei” a fost acordat ex-aequo, „în ordine alfabetică”, lui Crin Antonescu şi Victor Ponta.
La categoria „Capitalism cu faţă umană şi puţină burtă”, premiul „Kazahstan şi Bran” i-a fost acordat lui Dinu Patriciu, pentru „colecţia un miliard nouă sute de milioane care nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui mogul”.
Scriitorul Neagu Djuvara a primit premiul „Tinereţe fără bătrâneţe”, pentru că „a dovedit că tinerii valoroşi care pleacă din ţară se mai şi întorc”.
În încheierea evenimentului, a fost prezentat un filmuleţ cu Mircea Geoană, în care acesta rosteşte un jurământ de credinţă, în care îşi afirmă legământul faţă de ţară, popor, partid. Finalul filmuleţului îl prezintă pe Geoană în decembrie 2009, bucurându-se de rezultatele parţiale la preşedinţia ţării, care îl dădeau drept câştigător.