Sistemul de pensii de stat din România este cel mai puţin sustenabil financiar pe termen lung din toată regiunea Europei Centrale şi de Est, ceea ce înseamnă că are cele mai mari şanse fie să devină o povară de nesuportat pentru bugetul statului, fie să intre în colaps.
Sistemul public de pensii din România, cel mai prost din regiune. Ce se va întâmpla în 2050 (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Principala problemă în cazul României faţă de celelalte state din regiune este creşterea explozivă a cheltuielilor legate de pensiile de stat, ca pondere în PIB, până în 2050. Astfel, în timp ce în România procentul va urca de la 8,4% la 14,8% din PIB în perioada 2010-2050, în Ungaria evoluţia va fi de 11,3%-13,2% din PIB, în timp ce în Bulgaria va fi de 9,1%-10,8% din PIB. În 2050, dacă estimările S&P se vor dovedi a fi corecte, România va cheltui cel mai mult pe pensii, ca pondere în economie, dintre toate statele din regiunea Europei Centrale şi de Est. Estimările se referă strict la sistemul de pensii de stat, fără a lua în considerare pensiile private.
„Pericolul e unul cât se poate de real şi de actual. Pentru că deficitul dintre încasările înregistrate de sistemul public de pensii şi cheltuielile acestuia este este foarte mare, este nevoie de subvenţionare din partea statului, de bani de la alte capitole, fapt ce poate pune în pericol echilibrul economic al întregii ţări”, a declarat pentru gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii.