Aurelian Şoric a acreditat, prin afirmaţiile făcute, ideea că Poliţia agreează cămătăria, subminând încrederea populaţiei în serviciul poliţienesc şi a încercat să diminueze autoritatea conducerii MAI prin incitarea şefilor de post din judeţul Neamţ, a declarat, joi, chestorul Aurel Vlădulescu.
Comisarul Aurelian Şoric a acreditat ideea că Poliţia agreează cămătăria (Imagine: Tibi Bujdei/Mediafax Foto)
Şeful Corpului de Control din Ministerul Administraţiei şi Internelor, chestorul principal de poliţie Aurel Vlădulescu, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, concluziile cercetării prealabile în cazul comisarului şef de poliţie Aurelian Şoric-Vasea, precum şi concluziile controlului tematic efectuat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ, pentru evaluarea activităţii şi managementul realizat de inspectorul şef, adjuncţii acestuia şi cadrele cu funcţie de comandă.
Vlădulescu a spus că în conferinţa de presă din 16 noiembrie, precum şi în mai multe interviuri acordate ulterior televiziunilor, fostul şef al IPJ Neamţ a avut un comportament necorespunzător prin declaraţiile sale şi atitudinea faţă de presă şi procurori.
Acesta a adăugat că Aurelian Şoric a adus grave atingeri prestigiului Ministerului Administraţiei şi Internelor, al Poliţiei Române şi al IPJ Neamţ.
Şoric a afectat bunul mers al activităţilor Poliţiei în judeţul Neamţ şi a pus în pericol bunele relaţii de cooperare între Ministerul Public şi MAI, a mai spus Vlădulescu.
„Fostul şef al IPJ Neamţ a încercat să diminueze autorizatea conducerii MAI, prin incitatrea şefilor ce post la a-şi da demisia dacă acesta ar fi fost dat afară. De asemenea, mesajul transmis subliminal publicului a fost de acceptare a cămătăriei şi faptul că Poliţia tolerează astfel de fapte, duucând la scăderea semnificativă a gradului de încredere în activitatea Poliţiei Române”, a declarat Aurelian Vlădulescu.
Corpul de Control al ministrului Internelor a început verificările la IPJ Neamţ în urma asasinatului din 14 noiembrie şi după ce şeful comisarul şef Aurelian Vasea Şoric a fost acuzat că ar „pactiza” cu lumea interlopă.
La scurt timp după asasinat, Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, i-a propus ministrului de Interne, Traian Igaş, schimbarea din funcţie a şefului Poliţiei Neamţ,, comisar-şef Aurelian Şoric-Vasea, pentru management defectuos. Cererea de destituire lui Şoric a venit ca urmare a faptului că presa locală a relatat că inspectorul şef Şoric ar avea o relaţie de amiciţie cu fraţii Mararu.
Aurelian Şoric a susţinut, referitor la acuzaţiile potrivit cărora ar avea legături cu gruparea Mararu, că nu a avut nicio legătură cu familia Mararu spunând, cu ochii înlăcrimaţi, că presa îşi bate joc de familia sa. El susţinea că Gheorghiţă Mararu, care în 14 noiembrie a fost asasinat de Cristian Chilat, nu poate fi interlop pe motiv că dă bani cu camătă.
Într-o conferinţă de presă susţinută în 16 noiembrie, Şoric a lansat acuzaţii grave asupra magistraţilor, susţinând că sunt şi procurori care dau bani cu camătă şi la adresa lucrătorilor din serviciile secrete care nu şi-au făcut treaba şi nu l-au monitorizat pe Cristian Chilat.
După conferinţa de presă, Aurelian Şoric a apărut la mai multe posturi de televiziune, unde a ţinut să explice că nu are nicio legătură cu fraţii Mararu, deşi a stat cu chirie într-o locuinţă a acestora, iar acum sunt vecini, că are datorii la bancă, că a fost în misiuni în Kosovo sau că a terminat Liceul de Matematică-Fizică „Costache Negruzzi” din Iaşi. El a ţinut să explice, de asemenea, în mai multe rânduri, că interlop nu înseamnă a da bani cu camătă.
În urma scandalului de la Neamţ, ministrul Internelor, Traian Igaş, i-a demis, marţi, atât pe şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică Dan Valentin Fătuloiu, cât şi pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.
Igaş preciza că a propus premierului eliberarea din funcţii a celor doi în urma analizei evenimentelor din ultimele zile de la Piatra Neamţ.
El anunţa, marţi, că şeful IPJ Neamţ Aurelian Şoric a fost eliberat din funcţie, la cererea acestuia.
Totodată, ministrul spunea că aşteaptă ca acei şefi de post care afirmau că-şi dau demisiile dacă Aurelian Şoric va fi demis din funcţia de şef al IPJ Neamţ „să se ţină de cuvânt” şi să demisioneze.
Noul şef al Poliţiei Române, Liviu Popa, preciza, miercuri, că Aurelian Şoric a demisionat din funcţia de şef al IPJ Neamţ încă de vineri, 19 noiembrie, dar că acest lucru nu a fost făcut public pentru ca activitatea Inspectoratului să poată fi reorganizată în linişte.
Zeci de şefi de post de poliţie din judeţul Neamţ anunţau, în 16 noiembrie, că îşi dau demisiile din funcţiile de conducere dacă Aurelian Şoric va fi demis de la conducerea IPJ Neamţ. Unii dintre aceştia au protestat atunci în faţa IPJ Neamţ faţă de propunerea de demitere din funcţie a lui Şoric, pe care o consideră „abuzivă” şi prin care onoarea IPJ Neamţ „a fost puternic afectată”.