Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, transmite într-un comunicat că Adrian Păunescu şi-a trăit viaţa cu o intensitate maximă – „implicat, vulcanic, pasionat uneori până la extrem, cu greşeli omeneşti, dar şi cu generozităţi de înger” – şi că „a scris aşa cum respira”.
Kelemen: Adrian Păunescu şi-a trăit viaţa cu greşeli omeneşti, dar şi cu generozităţi de înger (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Totodată, poetul a trăit „apărând valori de netăgăduit, dar şi cauze pierdute”, se mai arată în comunicatul ministrului.
„Chiar dacă nu ar fi scris un rând, Adrian Păunescu tot ar fi rămas în cultura română; viaţa sa a fost, cu toate cele bune şi mai puţin bune, închinată culturii, în sensul cel mai generos al acestui cuvânt. Dar Adrian Păunescu a scris. A scris aşa cum respira, a scris în ritmul bătăilor inimii, a scris cu învolburarea unui sfârşit de veac. Şi a scris, mai ales, cu dragoste. Iar dragostea e cea care mişcă soarele şi celelalte stele”, mai spune Kelemen.
„Istoria unei secunde s-a încheiat, urmează istoria eternităţii! Pe patul de spital, poetul şi-a cerut iertare şi şi-a luat rămas bun. Este un semn al înţelepciunii şi al împăcării. Poeţii nu sunt sfinţi. Poeţii sunt doar zugravii icoanelor sfinţilor. Adrian Păunescu, Dumnezeu să te odihnească în pace!”, se încheie omagiul ministrului.
Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie, cu probleme cardiace, renale şi hepatice.
Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, a declarat, vineri dimineaţă, la ora 8.30, că inima lui Păunescu a încetat să bată la ora 7.15.
Adrian Păunescu – născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist şi om politic.
Adrian Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.