Primul-ministru doreşte să aibă o consultare cu Parlamentul pentru a stabili paşii de urmat în cazul legii educaţiei, având în vedere ineditul acestei situaţii în care pe parcursul unei proceduri de angajare survine decizia CC, a declarat purtătorul de cuvânt, Ioana Muntean, precizând totodată că decizia Curţii Constituţionale nu presupune că acest act normativ ar fi neconstituţional.
Boc: Decizia CC nu înseamnă că legea e neconstituţională (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Oficialul guvernamental a arătat că decizia Curţii nu înseamnă că proiectul legii educaţiei este neconstituţional, ci soluţionează un conflict juridic între Parlament şi Guvern.
„Trebuie făcută o clarificare, pentru că am văzut că se vorbeşte în dezbateri despre faptul că legea educaţiei naţionale ar fi fost declarată neconstituţională. Decizia de astăzia Curţii nu spune acest lucru, ci soluţionează un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Decizia de astăzi nu spune că legea educaţiei naţionale este neconstituţională, ci se focalizează mai degrabă pe procedură. Deciziile Curţii sunt obligatorii şi Guvernul le respectă, dar în acelaşi timp aşteptăm să vedem care este motivarea pentru această decizie, până atunci, procedura de angajare a răspunderii este oprită. După ce vom avea această motivare, primul-ministru doreşte să aibă un dialog, o consultare, cu Parlamentul, pentru a vedea care sunt paşii de urmat, având în vedere ineditul acestei situaţii. Nu s-a mai întâmplat niciodată ca pe parcursul unei proceduri de angajare a Guvernului în faţa Parlamentului pe un proiect de lege să survină decizia Curţii, care să spună că această procedură nu este constituţională”, a spus Ioana Muntean.
Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.
Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, că, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, moţiunea de cenzură depusă după asumarea răspunderii Guvernului nu mai are obiect, iar Comisia de învăţământ din Senat continuă dezbaterea în ritm susţinut a Legii educaţiei.
Guvernul a anunţat anterior că se va consulta cu Parlamentul privind procedura care se impune în cazul legii educaţiei, având în vedere „situaţia fără precedent” când o decizie a Curţii Constituţionale intervine în timpul derulării procedurii de angajare a răspunderii.
Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat pentru MEDIAFAX că a convocat Consiliul Permanent al Uniunii după decizia CC în cazul legii educaţiei, adăugând că nu au existat motive temeinice de neconstituţionalitate şi că progresul în dreptul minorităţilor este o condiţie a prezenţei UDMR în orice guvern.