România a îndeplinit principalele ţinte fiscale stabilite pentru primele nouă luni, iar delegaţia FMI, care vine la Bucureşti în octombrie pentru o nouă evaluare a acordului, va analiza şi impactul retrimiterii legii pensiilor în Parlament, potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Tănăsescu: Ţintele la nouă luni au fost atinse. Situaţia legii pensiilor se va discuta la Bucureşti (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)
Tănăsescu: Ţintele la nouă luni au fost atinse. Situaţia legii pensiilor se va discuta la Bucureşti (Imagine: Szavuj Attila/Mediafax Foto)
„Pentru discuţia din 24 septembrie, această acţiune prioritară a fost îndeplinită. La acel moment, legea fusese aprobată de Parlament şi noi am raportat board-ului că este îndeplinită. Reîntoarcerea în Parlament nu înseamnă neapărat că se va crea o problemă, dar problema majoră cred, în discuţiile care vor urma, este dacă se va aproba de Parlament modificată faţă de cum a fost aprobată iniţial. Atunci probabil că trebuie să vedem care sunt efectele fiscale şi să vedem dacă este nevoie de compensări pe această linie. Toată această analiză se va face la Bucureşti”, a declarat, la Washington, agenţiei MEDIAFAX, Mihai Tănăsescu.
El a amintit că, mai devreme sau mai târziu, România va trebui să respecte pragurile stabilite de Uniunea Europeană privind vârsta de pensionare, care este egală pentru bărbaţi şi femei, la 65 de ani.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei. Băsescu a menţionat că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului.
Referitor la ţintele fiscale, oficialul României la FMI a precizat că, deşi datele nu sunt finale, România s-a încadrat în ţinta de deficit bugetar stabilită cu instituţia financiară internaţională pentru primele nouă luni, iar statul a plătit arieratele către sănătate, de două miliarde de lei.
Potrivit variantei finale a scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, România trebuie să se încadreze în acest an într-un deficit bugetar de 34,65 miliarde de lei (echivalentul a 6,8% din PIB. Deşi estimarea privind deficitul bugetar de la finele anului a rămas nemodificată, Guvernul a majorat nivelul deficitului bugetar estimat pentru finele lunii septembrie, cu 2,5 miliarde de lei, de la 25,7 miliarde de lei la 28,2 miliarde de lei.
Autorităţile române vizează reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB anul viitor şi la sub 3% din PIB în 2012.