Numărul persoanelor rănite în urma inundării cu reziduuri chimice a unei zone din vestul Ungariei a ajuns la 113, dintre care 73 au necesitat spitalizare, a anunţat luni dimineaţa o purtătoare de cuvânt a autorităţii pentru gestionarea dezastrelor, relatează MTI.
Peste 100 de persoane au fost rănite în urma incidentului din Ungaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Două persoane au murit, iar printre răniţi se numără opt pompieri şi un ofiţer de poliţie, care a suferit arsuri chimice în timpul operaţiunilor de salvare, a declarat Gyorgyi Tottos.
Persoanele rănite au fost transportate la spitalele din Gyor, Ajka, Veszprem şi Budapesta, a declarat ea. Totodată au fost înfiinţate adăposturi temporare cu o capacitate de 500 de persoane în satul Kolontar, pentru primirea persoanelor evacuate, a explicat purtătoarea de cuvânt.
Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a vizitat satul Devecser unde, potrivit oficialilor din cadrul departamentului de gestionare a dezastrelor, şapte persoane sunt declarate dispărute.
Aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice, scurse dintr-un rezervor avariat, au inundat luni satul Kolontar, în vestul Ungariei, potrivit autorităţii pentru gestionarea dezastrelor.
Ministerul Apărării a anunţat că vehicule militare şi soldaţi au fost trimişi să ofere ajutor în cadrul operaţiunilor de salvare. Două elicoptere efectuează o misiune de recunoaştere deasupra zonei, pentru a afla unde este nevoie de mai mult ajutor.
Ministrul Apărării, Csaba Hende, a vizitat luni seara zona afectată de dezastru.
Reziduurile au inundat 400 de clădiri, respectiv o treime din satul Devecser, a declarat primarul Tamas Toldi. Serviciile de pompieri le-au cerut locuitorilor să părăsească zona şi oamenii au fost salvaţi cu tractoare, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Laszlo Kovacs, a declarat că reziduurile chimice s-au scurs în râul Torna şi vor reprezenta o ameninţare la adresa satelor aflate de-a lungul apei, în comitatele Gyor-Moson-Sopron şi Vas.
Pinter a declarat că poluarea poate ajunge în râul Moson, afluent al Dunării, iar experţii au fost puşi în alertă. Pentru moment nu a fost declarată situaţie de urgenţă, dar operaţiunile de salvare au continuat toată noaptea, a adăugat el.
Directorul serviciilor de ambulanţă din Slovacia, Sandor Berek, a declarat că echipele de salvare se îndreaptă către zonele afectate. Crucea Roşie din Ungaria şi organizaţia Ajutor Ecumenic au trimis, de asemenea, echipe pentru a contribui la eforturile de salvare, potrivit purtătorilor de cuvânt ai celor două organizaţii.
Poliţia din Veszprem a declarat că a lansat o investigaţie în baza suspiciunilor de neglijenţă la locul de muncă.
Pinter a declarat că proprietarul rezervorului, Mal Zrt, va fi cercetat, iar poliţia desfăşoară deja verificări la sediul companiei, unde a confiscat mai multe documente pentru a stabili dacă acesta a fost construit şi folosit în conformitate cu normele în vigoare.